Peste un sfert din locurile de muncă sunt puse în pericol de inteligența artificială

Peste un sfert din locurile de muncă sunt puse în pericol de inteligența artificială
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

Mai mult de un sfert dintre locurile de muncă din OCDE se bazează pe competențe care ar putea fi automatizate cu ușurință în viitoarea revoluție a inteligenței artificiale, iar lucrătorii se tem că ar putea să-și piardă locurile de muncă din cauza AI, a declarat  OCDE, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este un bloc de 38 de membri, care cuprinde în mare parte națiuni bogate, dar și unele economii emergente precum Mexic și Estonia, scrie News.ro.

Microsoft va declanșa noi disponibilizări CITEȘTE ȘI Microsoft va declanșa noi disponibilizări

Există puține dovezi că apariția inteligenței artificiale are un impact semnificativ asupra locurilor de muncă până acum, dar asta se poate datora faptului că revoluția este în stadii incipiente, a spus OCDE.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc de a fi automatizate reprezintă, în medie, 27% din forța de muncă din țările OCDE, țările din Europa de Est fiind cele mai expuse, a declarat organizația cu sediul la Paris în raportul Outlook 2023 privind ocuparea forței de muncă.

Locurile de muncă cu cel mai mare risc au fost definite ca fiind cele care folosesc mai mult de 25 din cele 100 de abilități și abilități pe care experții AI le consideră că pot fi automatizate cu ușurință.

Între timp, trei din cinci lucrători se tem că ar putea să-și piardă locul de muncă din cauza AI în următorii 10 ani, a constatat OCDE într-un sondaj de anul trecut.

Sondajul a acoperit 5.300 de lucrători din 2.000 de firme din sectorul de producție și finanțare din șapte țări OCDE.

Sondajul a fost realizat înainte de apariția explozivă a inteligenței artificiale generative, precum ChatGPT.

În ciuda anxietății legate de apariția AI, două treimi dintre lucrătorii care lucrează deja cu aceasta au spus că automatizarea le-a făcut locurile de muncă mai puțin periculoase sau plictisitoare.

Foxconn se retrage dintr-o companie mixtă de 19,5 miliarde de dolari formată cu compania indiană Vedanta pentru producția de cipuri CITEȘTE ȘI Foxconn se retrage dintr-o companie mixtă de 19,5 miliarde de dolari formată cu compania indiană Vedanta pentru producția de cipuri

”Modul în care AI va afecta în cele din urmă lucrătorii și dacă beneficiile vor depăși riscurile, va depinde de acțiunile politice pe care le întreprindem”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, într-o conferință de presă.

”Guvernele trebuie să ajute lucrătorii să se pregătească pentru schimbări și să beneficieze de oportunitățile pe care AI le va aduce”, a continuat el.

Salariile minime și negocierile colective ar putea ajuta la atenuarea presiunii pe care AI ar putea-o exercita asupra salariilor, în timp ce guvernele și autoritățile de reglementare trebuie să se asigure că drepturile lucrătorilor nu sunt compromise, a spus OCDE.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuri de muncă
ai