Piața de PC-uri revine pe scădere

Piața de PC-uri revine pe scădere
scris 12 apr 2019

Atât Gartner, cât și IDC au calculat că piața PC-urilor a scăzut în primul trimestru al anului la 58,5 milioane de unități livrate.

Ambele firme de analiză, Gartner și IDC, avansează aceeași cifră pentru primul trimestru al anului în ceea ce privește piața PC-urilor, care, după un trimestru de creștere și unul de stagnare la mijlocul anului 2018, a revenit la scăderea cu care s-a obișnuit în ultimii opt ani.

Gartner estimează că scăderea din Q1 2019 este de 4,6%, în vreme ce pentru IDC, care deține alte cifre pentru trimestrele anterioare, scăderea ar fi de numai 3%.

Gartner Q1 2019

Gartner Q1 2019

Lenovo, HP, Dell, Apple, Asus și Acer au livrat cele mai multe unități în primul trimestru, primii trei fiind și singurii care au reușit să crească în această perioadă. Cea mai impresionantă creștere, conform Gartner, o are Lenovo cu un plus de 6,9%.

\ CITEȘTE ȘI "Spioni chinezi" au sustras secrete de la producătorul olandez de cipuri ASML

Ordinea celor mai mari producători în topul IDC este HP, Lenovo, Dell, Apple și Acer. În această estimare, doar Lenovo și Dell au înregistrat ușoare creșteri.

Pentru al treilea trimestru consecutiv, Microsoft intră în top 5 producători din Statele Unite, acolo unde disponibilitatea mult mai largă decât în restul lumii ajută seria Surface.

IDC Q1 2019

IDC Q1 2019

Conform Gartner, o contribuție semnificativă la scăderea din Q1 2019, dincolo de interesul general din ce în ce mai redus pentru PC-uri, au avut-o stocurile insuficiente de procesoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pc
lenovo
hp
dell
apple
acer
asus