Planul pentru internet gratuit în orașe inclusiv din România: Comisia Europeană a anulat prima rundă de finanțare. Motivul - o eroare de software

Planul pentru internet gratuit în orașe inclusiv din România: Comisia Europeană a anulat prima rundă de finanțare. Motivul - o eroare de software
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 15 iun 2018

Comisia Europeană a anulat prima rundă pentru atribuirea de bonuri valorice în cadrul programului WiFi4EU, prin care autoritățile locale din Uniunea Europeană beneficiază de finanțare pentru instituirea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless, din cauza unei erori de software.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Pe 15 mai, Comisia a dat undă verde solicitanților să se înscrie în prima etapă a programului, însă portalul dedicat a fost închis la scurt timp, după ce o eroare de soft a permis unor localități să se înscrie înainte de startul rundei, în timp ce alte localități au fost împiedicate să depună cereri după deschiderea acesteia.

“În ciuda interesului enorm de care s-a bucurat inițiativa, interes care s-a reflectat în numărul mare de înscrieri, Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA) a Comisiei Europene a decis cu părere de rău să anuleze prima cerere de proiecte, lansată la data de 15 mai. În urma unei investigații aprofundate, s-a ajuns la concluzia că solicitanții nu și-au putut depune cererile în condiții de egalitate din cauza unei erori tehnice”, conform unui anunț publicat pe portal.

Traducerile offline făcute de Google Translate în și din limba română vor fi mai bune CITEȘTE ȘI Traducerile offline făcute de Google Translate în și din limba română vor fi mai bune

Programul WiFi4EU, lansat în luna martie, prevede acordarea de bonuri valorice a câte 15.000 de euro pentru localitățile care se angajează să ofere publicului acces gratuit la internet wireless, în limita a 15 până la 95 de bonuri (între 225.000 euro și până la 1,425 milioane de euro) pentru fiecare țară participantă.

Un număr de 1.183 de localități europene urmau să fie selectate în prima rundă a programului. Lista cu localitățile românești eligibile poate fi consultată aici.

Conform Comisiei, peste 5.000 de localități au depus cereri de finanțare în doar câteva secunde de la deschiderea rundei, numărul acestora crescând la 11.000 în câteva ore.

“Cu toate aceastea, am fost nevoiți să închidem portalul WiFi4EU după câteva ore, în replică la o notificare făcută de o parte terță cu privire la o problemă tehnică”, arată Comisia într-un comunicat remis joi.

Portalul va rămâne indisponibil până la remedierea problemei, iar bonurile care urmau să fie distribuite în prima rundă vor fi reportate pentru următoarea etapă, în această toamnă.

“Alocarea bonurilor din prima etapă era oricum programată să aibă loc după trecerea verii, astfel că această problemă nu duce la o întârziere semnificativă a programului”, conform Comisiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
wifi4eu
runda cereri
anulare
internet gratuit
wireless
program ue
bonuri valorice