Planurile UE de a obliga giganții tehnologiei să ajute la lansarea 5G vor fi amânate

Planurile UE de a obliga giganții tehnologiei să ajute la lansarea 5G vor fi amânate
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2023

Solicitările operatorilor europeni de telecomunicații, ca marile firme din sectorul tehnologiei să contribuie și ele la construirea rețelelor 5G și de internet în bandă largă, ar putea fi nevoite să aștepte numirea următoarei Comisii Europene pentru o decizie în acest sens, au declarat marți pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Companiile din sectorul telecomunicațiilor susțin că giganți precum Google, Facebook, Netflix, Microsoft și Amazon ar trebui să suporte și ele o parte din costurile construirii rețelelor 5G și broadband deoarece ele sunt responsabile pentru o mare parte din traficul pe Internet, scrie Agerpres.

Sony lansează o versiune de PlayStation 5 mai mică și mai ușoară CITEȘTE ȘI Sony lansează o versiune de PlayStation 5 mai mică și mai ușoară

Companii precum Deutsche Telekom, Orange, Telefonica și Telecom Italia susțin că propunerea lor cere o împărțire corectă a costurilor de finanțare în timp ce giganții din sectorul tehnologiei susțin că propunerea operatorilor telecom este echivalentă cu o taxă pe Internet.

Existau așteptări că Thierry Breton, comisarul european pentru industrie, va veni cu o propunere legislativă după ce a solicitat puncte de vedere de la ambele părți cu privire la ceea ce el a estimat că ar fi un deficit de investiții de 200 de miliarde de euro.

Însă, comisarul francez, fost director general la France Telecom și un susținător al solicitărilor operatorilor telecom, se confruntă cu critici din partea altor comisari dar și din partea unor state membre UE. În aceste condiții, sursele citate de Reuters susțin că cel mai probabil Thierry Breton va veni cu o strategie anul următor dar va lăsa pentru următoarea Comisie să ia o decizie cu privire la o propunere legislativă. Mandatul actualei Comisii Europene se încheie în luna noiembrie 2024.

Deocamdată nu a fost luată o decizie finală și o propunere legislativă cu privire la aspectele ce țin de finanțare ar putea să apară pe agenda de lucru a Comisiei, care va fi anunțată în data de 18 octombrie, și în care vor fi dezvăluite obiectivele pe termen lung ale Executivului comunitar, susține una dintre sursele consultate de Reuters.

O altă sursă consideră că este posibil ca Thierry Breton să își exprime unele îngrijorări față de recentele achiziții ale unor participații la operatori de telecomunicații făcute de fonduri de investiții și firme de private equity la reuniunea miniștrilor europeni ai comunicațiilor, care va avea loc la Leon (Spania) în perioada 23-24 octombrie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
5g
tehnologie