Popularitatea TikTok în rândul politicienilor europeni crește, în ciuda temerilor legate de securitate

Popularitatea TikTok în rândul politicienilor europeni crește, în ciuda temerilor legate de securitate
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2024

TikTok este tot mai mult sub observație în Occident din cauza temerilor că datele utilizatorilor din aplicația deținută de compania ByteDance, cu sediul la Beijing, ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez, dar cu toate acestea, în contextul apropierii alegerilor europene din iunie, politicienii tradiționali se tem să nu cedeze teren în fața partidelor mai noi, care au exploatat cu succes formatul video scurt, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Agențiile de securitate din Germania, de exemplu, au avertizat în privința utilizării aplicației, din cauza temerilor că aceasta ar putea transmite date către guvernul chinez sau ar putea fi folosită pentru a influența utilizatorii. Asta nu l-a împiedicat însă pe cancelarul Olaf Scholz să-și deschidă în această săptămână un cont pe TikTok pe care a publicat o primă înregistrare video, urmând exemplul președinților american Joe Biden și francez Emmanuel Macron, scrie News.ro.

Orange - aproape de finalizarea procesului de fuziune după cumpărarea rețelor fixe de la Telekom. Statul va avea 20% CITEȘTE ȘI Orange - aproape de finalizarea procesului de fuziune după cumpărarea rețelor fixe de la Telekom. Statul va avea 20%

De asemenea, când Simon Harris a devenit premierul desemnat al Irlandei, în martie, el a apelat la platforma favorită pentru a se exprima: TikTok. Într-un videoclip cu "MULȚUMESC" scris cu litere galbene, cel care între timp a devenit, marți, cel mai tânăr Taoiseach al Irlandei, a povestit celor 95.000 de urmăritori ai săi despre ascensiunea sa de la un "adolescent capricios și irascibil", care se supăra din cauza lipsei de ajutor educațional pentru fratele său autist. Harris, supranumit uneori "TikTok Taoiseach", face parte din avangarda politicienilor europeni care au adoptat platforma socială deținută de chinezi, calculând că nevoia de a ajunge la alegătorii mai tineri depășește preocupările legate de securitate.

În SUA, Congresul vrea să forțeze vânzarea platformei de către proprietarul său chinez sau să o interzică din magazinele de aplicații. Președintele Joe Biden, deși are cont pe TikTok, i-a transmis omologului său chinez Xi Jinping îngrijorarea pe care SUA o au în legătură cu platforma.

MACRON ARE 4 MILIOANE DE URMĂRITORI

TikTok spune că toate alarmările în legătură cu securitatea datelor sunt nejustificate și că nu colectează mai multe informații decât o fac alte aplicații. În încercarea de a liniști îngrijorările, a lansat anul trecut un site pentru a stoca datele utilizatorilor europeni la Dublin și a angajat o firmă terță de securitate pentru a monitoriza fluxurile de date.

ByteDance a negat utilizarea produsului său pentru spionaj, în timp ce guvernul chinez a negat, de asemenea, orice intenție în acest sens.

Uzina Pegatron din India, care asamblează telefoane iPhone, poate fi preluată de Tata Group CITEȘTE ȘI Uzina Pegatron din India, care asamblează telefoane iPhone, poate fi preluată de Tata Group

Premierul irlandez Harris, în vârstă de 37 de ani, a fost unul dintre primii politicieni din țara sa care au adoptat TikTok-ul, în martie 2021, producând videoclipuri care variau de la un rezumat bugetar de 60 de secunde, cu fundal muzical, până la imagini în care își face o ceașcă de ceai când se uită la fotbal.

Un alt politician care a mizat pe puterea TikTok-ului este președintele francez Emmanuel Macron, care se mândrește cu 4 milioane de urmăritori de când s-a alăturat TikTok, în 2020.

"EPIDEMIA" S-A EXTINS ÎN GERMANIA

În Germania, este o tendință mai nouă ca politicienii de rang înalt să îmbrățișeze TikTok-ul, ministrul sănătății, Karl Lauterbach, devenind primul dintre miniștii țării care și-a deschis un cont, în luna martie. "Revoluția la TikTok: începe astăzi", a declarat el. "Nu putem lăsa rețelele sociale în seama AfD", a spus el, referindu-se la partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a urcat vertiginos în sondaje, devenind al doilea cel mai popular partid din Germania.

Luni i s-a alăturat șeful său, cancelarul german Olaf Scholz, care și-a lansat propriul cont de TikTok și a declarat pe X: "Nu voi dansa. Promit". Comentariul pentru primul său videoclip de pe TikTok, pe un fundal sonor sugerând ceva ghiduș, suna așa: "Suntem la fel de surprinși ca și voi! (Și da, cancelarul chiar este pe TikTok acum)".

Alți miniștri de top din Germania au deja de mult timp o prezență consacrată pe alte rețele sociale, inclusiv Scholz, dar și ministrul de finanțe, ministrul economiei și ministrul de externe, care au toți conturi de Instagram, la fel ca și "pionierul" Lauterbach.

CEO JPMorgan Chase: Inteligența artificială poate avea un impact similar cu cel al tipografiilor, electricității și computerelor CITEȘTE ȘI CEO JPMorgan Chase: Inteligența artificială poate avea un impact similar cu cel al tipografiilor, electricității și computerelor

Atingerea tinerilor alegători este deosebit de urgentă, deoarece în Germania, tinerii de 16 ani pot vota la alegerile europene din iunie.

PARTIDELE MAINSTREAM, ÎN MODUL "PANICĂ"

Dintre partidele germane, AfD domină TikTok. Partidul are 411.000 de adepți, iar candidatul său de top, Maximilian Krah, 41.000. "Așa că toate celelalte partide democratice intră într-un fel de panică în acest moment pentru a nu lăsa această platformă importantă și populația tânără, tinerii alegători, acestui partid radical", a explicat consultantul politic Johannes Hillje.

Într-un videoclip, Krah încurajează elevii să-i sfideze pe profesorii de stânga. Într-un altul, este văzut dând sfaturi de întâlniri tinerilor, spunându-le să nu se uite la filme porno sau să voteze pentru Verzi. "Bărbații adevărați sunt de dreapta, bărbații adevărați au idealuri, bărbații adevărați sunt patrioți", spune el.

Politicienii din mainstream care doresc să imite un astfel de reach se confruntă cu o dilemă, pentru că sunt, totodată, suspicioși să folosească o platformă dintr-o țară autoritară.

PRECAUȚII

Lauterbach a declarat că poate avea rezerve față de TikTok, dar a recunoscut în același timp eficiența acesteia. "Nu dau platformei nicio legitimitate prin utilizarea ei", a spus el. Dar, pentru a preveni scurgerile de date, el și-a cumpărat un telefon separat numai pentru utilizarea TikTok-ului.

De asemenea, echipa lui Macron spune că președintele francez consideră că utilitatea TikTok și nevoia de reglementare sunt chestiuni separate. "Nu putem ignora această populație, care în marea ei majoritate nu se uită la știri la televizor și nu citește presa", a declarat pentru Reuters un consilier care nu a dorit să fie numit.

Arătând nivelul de îngrijorare în materie de securitate, Marea Britanie și Austria au interzis anul trecut TikTok de pe telefoanele de serviciu ale angajaților guvernamentali.

GREU DE IGNORAT

Dar TikTok devine din ce în ce mai greu de ignorat. Un raport realizat anul trecut de Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului a constatat că tot mai puțini oameni au încredere în mass-media tradiționale, tot mai mulți apelând la TikTok pentru știri.

În raport, TikTok a fost rețeaua socială cu cea mai rapidă creștere, fiind folosită de 20% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani pentru știri.

În Marea Britanie, cel mai important ministru cu o prezență semnificativă pe TikTok este secretarul apărării, Grant Shapps. Când a fost anunțată interdicția TikTok pe dispozitivele guvernamentale, Shapps a răspuns pe platformă cu un clip din filmul "Lupul de pe Wall Street" din 2013, în care personajul lui Leonardo DiCaprio, Jordan Belfort, declară: "Nu plec, la naiba".

Google lansează o versiune îmbunătățită a rețelei Find My Device CITEȘTE ȘI Google lansează o versiune îmbunătățită a rețelei Find My Device

PRECAUȚII

Shapps a adăugat că nu a folosit niciodată TikTok de pe dispozitive guvernamentale și că interdicția este rezonabilă.

Și Belgia a interzis miniștrilor și funcționarilor publici să instaleze TikTok pe dispozitivele lor oficiale, dar politicienii ocolesc această interdicție prin utilizarea aplicației pe dispozitive separate. Politicienii din partidul guvernamental al Verzilor postează videoclipuri TikTok cu dispozitive care sunt conectate doar la 4G și care nu au alte aplicații instalate, iar telefoanele nu sunt păstrate de politicienii înșiși, ci de angajații lor.

"Un alt motiv pentru care ne ocupăm de ea (rețeaua TikTok) este că nu vrem să lăsăm terenul în mâna extremei stângi sau a extremei drepte", a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Partidului Verde. "Tinerii primesc știri prin intermediul rețelelor sociale, iar TikTok este una dintre cele mai mari platforme. Unii politicieni se simt confortabil cu asta, alții nu", a conchis reprezentantul partidului belgian.

viewscnt
Afla mai multe despre
tiktok
bytedance