Progresele făcute de Huawei în privința cipurilor reprezintă un nou pericol pentru Apple în China și semne de întrebare pentru Washington

Progresele făcute de Huawei în privința cipurilor reprezintă un nou pericol pentru Apple în China și semne de întrebare pentru Washington
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 sep 2023

Apple se confruntă cu o serie de probleme în China, riscurile geopolitice crescând, în timp ce economia încă nu se relansează așa cum ar fi sperat mulți. Dar cea mai mare provocare dintre toate, potrivit analiștilor, ar putea fi o renaștere a Huawei după o pretinsă descoperire majoră în domeniul semiconductorilor care ar putea anula efectul sancțiunilor americane, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cel mai recent cip, fabricat de cel mai mare producător de semiconductori din China, SMIC, a stârnit îngrijorare la Washington și a ridicat întrebări despre cum a fost posibil să fie realizat fără ca producătorul să poată accesa tehnologii critice, scrie News.ro.

Presa elenă: România, noul El Dorado pentru sectorul IT din Grecia CITEȘTE ȘI Presa elenă: România, noul El Dorado pentru sectorul IT din Grecia

Dar există, de asemenea, întrebări dacă procesul utilizat pentru a face aceste noi cipuri este suficient de eficient pe scară largă pentru a susține revenirea Huawei.

Ce s-a întâmplat până acum cu Huawei?

De ani de zile, SUA susțin că Huawei prezintă un risc de securitate națională din cauza presupuselor legături cu Partidul Comunist Chinez și armata țării.

Huawei a negat în mod repetat existența unui astfel de risc.

Începând cu 2019, guvernul Statelor Unite, sub președinția lui Donald Trump, a adoptat o serie de sancțiuni care au blocat accesul Huawei la tehnologii cheie, inclusiv cipurile 5G, software-ul Google și procesorul său mobil de ultimă generație, care îl ajutaseră să ajungă cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.

Acele restricții din SUA aproape au șters afacerea cu smartphone-uri a Huawei.

Care este marea problemă cu noul cip al Huawei?

Alături de Apple și Samsung, Huawei este una dintre puținele companii care și-a proiectat propriul procesor pentru smartphone-uri. Acest lucru a fost realizat prin divizia HiSilicon a companiei chineze. Cipul, însă, a fost fabricat de Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., sau TSMC.

Maratonul Back to School la Profit News TV – Vasile Strat, decan Bucharest Business School: MBA-ul e mai mult apanajul practicienilor. Limbajul comun e experiența CITEȘTE ȘI Maratonul Back to School la Profit News TV – Vasile Strat, decan Bucharest Business School: MBA-ul e mai mult apanajul practicienilor. Limbajul comun e experiența

Restricțiile la export din SUA, care au împiedicat efectiv Huawei să folosească tehnologia americană oriunde de-a lungul procesului de fabricare a cipurilor, au făcut ca producătorul chinez să nu se mai aprovizioneze cu cipuri de la TSMC.

Producătorul taiwanez de cipuri este cel mai avansat producător de semiconductori din lume. Nu există nicio companie chineză care să poată face ceea ce face TSMC.

De aceea, valuri de șoc au fost trimise în lumea politică și tehnologică atunci când Huawei a lansat în liniște Mate 60 Pro în China, în această lună, analizele arătând un cip în interior fabricat de SMIC.

Alături de Huawei, SMIC se află pe o listă neagră comercială din SUA. numită Lista de entități.

Companiile de pe această listă nu pot cumpăra tehnologie americană. Între timp, tehnologia SMIC este văzută ca fiind cu generații în spatele celor ca TSMC. Deci, cum s-ar fi putut face acest lucru cu cantitatea uriașă de sancțiuni atât pentru Huawei, cât și pentru SMIC?

Ce știm despre cipul Huawei

Cipul smartphone-ului Huawei se numește Kirin 9000S și combină procesorul și componentele pentru ceea ce pare a fi conectivitate 5G.

5G se referă la internetul mobil de ultimă generație care promite viteze super-rapide.

Huawei nu a confirmat că telefonul este capabil 5G, dar recenziile au arătat că dispozitivul este capabil să atingă vitezele de descărcare asociate cu 5G.

Semiconductorul a fost fabricat folosind un proces de 7 nanometri de către SMIC, potrivit unei analize a Mate 60 Pro realizată de compania de software TechInsights.

iOS 17 și iPadOS 17 sunt acum disponibile pentru smartphone-urile și tabletele Apple CITEȘTE ȘI iOS 17 și iPadOS 17 sunt acum disponibile pentru smartphone-urile și tabletele Apple

Cifra nanometrică se referă la dimensiunea fiecărui tranzistor individual de pe un cip. Cu cât tranzistorul este mai mic, cu atât mai mulți  dintraceștia pot fi împachetați într-un singur semiconductor. De obicei, o reducere a dimensiunii nanometrice poate produce cipuri mai puternice și mai eficiente.

Procesorul de 7 nm este văzut ca fiind extrem de avansat în lumea semiconductorilor, chiar dacă nu este cea mai recentă tehnologie. Ani de zile, SMIC s-a chinuit să facă cipuri de 7 nm. Acest lucru din cauză că nu a putut obține un dispozitiv foarte scump și crucial numit o mașină de litografie cu ultraviolete extreme (EUV).

Acestea sunt realizate de firma olandeză ASML, dar guvernul său a restricționat compania să trimită aceste echipamente în China.

Mulți au crezut că acest lucru ar împiedica capacitatea SMIC de a face cipuri avansate. Dar se pare că a făcut-o să se întâmple fără aceste instrumente.

Într-o postare pe blog din această lună, Dan Hutcheson, vicepreședintele TechInsights, a spus că cipul de 7 nm ”demonstrează progresul tehnic pe care industria semiconductorilor din China a fost capabilă să-l facă fără instrumente de litografie EUV”.

Huawei nu a fost imediat disponibil pentru comentarii cu privire la acest articol, atunci când a fost contactat de CNBC.

Din punct de vedere tehnologic, este semnificativ faptul că SMIC a fabricat cipuri folosind un procesor de 7 nm fără mașinile EUV ale ASML.

Românii de la UMB vor construi primii kilometri din autostrada care va uni Moldova de Transilvania CITEȘTE ȘI Românii de la UMB vor construi primii kilometri din autostrada care va uni Moldova de Transilvania

Pranay Kotasthane, director adjunct al Institutului Takshashila, a declarat pentru CNBC că este probabil ca echipamentele folosite pentru procesele de fabricație mai vechi să fie ”reutilizate” pentru aceste cipuri mai avansate. Dar el crede că procesul de fabricație are probabil ”o eficiență mai scăzută” decât dacă SMIC ar folosi echipamente de ultimă generație.

Și acesta este un punct cheie. În timp ce SMIC este capabil să creeze cipuri de 7nm, nu este clar cât de eficient, profitabil și durabil este aceasta la o scară mai mare.

O măsură atent urmărită este ”randamentul”, numărul de cipuri realizate. Dacă randamentul unui producător de cipuei este scăzut, atunci procesul nu este văzut ca fiind eficient și poate fi costisitor.

Ce vor face Statele Unite în continuare?

Progresul tehnologic a zguduit cu siguranță Washingtonul. Departamentul pentru Comerț al SUA a emis o declarație luna aceasta în care spune că încearcă să obțină mai multe informații despre cipul Huawei.

Procesul de fabricație a cipurilor de 7 nm al SMIC a dezvăluit, de asemenea, unele dintre punctele slabe ale strategiei de restricționare a exporturilor din SUA, care ar putea duce la restricții suplimentare.

”Vor exista presiuni asupra SUA pentru a-și reconsidera strategia de control al exporturilor, care s-a bazat pe presupunerea că acesta ar împiedica companiile chineze să producă cipuri avansate, în timp ce abordarea de afaceri ca de obicei va continua în rest. Devine din ce în ce mai clar că această distincție nu funcționează în realitate”, a spus Kotasthane.

El a adăugat că Washingtonul ar putea analiza și alte domenii ale procesului de proiectare și fabricare a cipurilor pentru a introduce restricții suplimentare.

Factorii negativi cu care se confruntă Apple în China cresc, din cauza cipului Huawei

Wall Street Journal a relatat luna aceasta că angajaților guvernului central chinez li s-a interzis să folosească iPhone-uri și alte telefoane de marcă străină la serviciu și chiar le-a interzis să fie aduse la birou.

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a declarat săptămâna trecută că nu există reglementări care să interzică achiziționarea și utilizarea telefoanelor străine.

Pe măsură ce tensiunile geopolitice dintre SUA și China continuă să se amplifice, este probabil o potențială relansare pe piață a Huawei să reprezinte cea mai mare amenințare pentru Apple.

”Se anticipează ca Huawei să reprezinte o provocare mai mare pentru Apple în China decât problema geopolitică”, a declarat Will Wong, manager senior de cercetare la IDC, pentru CNBC.

FOTO & VIDEO VW a prezentat în premieră a treia generație Tiguan CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO VW a prezentat în premieră a treia generație Tiguan

”Acest lucru este determinat de faptul că Huawei nu numai că are aceeași imagine de marcă premium ca Apple, dar este și o mândrie națională în China.”

Apple este văzut ca un producător de smartphone-uri de ultimă generație, iar Huawei a concurat direct cu firma americană în China de ani de zile.

Dar vânzările Huawei s-au prăbușit când nu și-a putut echipa smartphone-urile cu tehnologie 5G și cele mai noi cipuri.

Orice renaștere în acest domeniu, așa cum pare să fie cazul Mate 60 Pro, ar putea face din noile telefoane Huawei o opțiune atractivă pentru cumpărătorii chinezi.

”Cea mai mare amenințare din partea Huawei este dezvoltarea sa continuă în tehnologie, nu numai în privința cipurilor, ci și a formei, cum ar fi telefoanele pliabile”, a adăugat Wong.

viewscnt
Afla mai multe despre
huawei
apple