România are o rată de utilizare software fără licență de 53%

România are o rată de utilizare software fără licență de 53%
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2023

Pirateria software din România a ajuns 53% din numărul total de software instalat, la o valoare de piață de aproximativ 130 de milioane de euro, atrag atenția specialiștii unei companii din domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un alt aspect îngrijorător al acestui fenomen este că o parte semnificativă a software-ului piratat din România se estimează că este, de fapt, achiziționată și utilizată de către companii, în încercarea de a reduce costurile.

Maratonul Back to School la Profit News TV – Andreia Bodea, director Colegiul I.L.Caragiale: O sa ajugem să ne furăm profesorii între noi! Noua lege a educației nu rezolvă nici criza de personal, nici alte probleme CITEȘTE ȘI Maratonul Back to School la Profit News TV – Andreia Bodea, director Colegiul I.L.Caragiale: O sa ajugem să ne furăm profesorii între noi! Noua lege a educației nu rezolvă nici criza de personal, nici alte probleme

Pe lista celor mai căutate soluții software se află: MS Windows, MS Windows Server și MS Office, arată Agerpres.

"Achiziționarea online a cheilor de activare pentru diverse tipuri de software prezintă numeroase riscuri care pot avea consecințe grave asupra companiilor. Software-ul ilegal este, de obicei, alterat pentru a bloca actualizările sau pentru a evita verificările de autenticitate. Această practică duce la o scădere semnificativă a performanței și crește vulnerabilitatea dispozitivelor la amenințări precum viruși, malware, ransomware și atacuri cibernetice, în general. O alternativă legală și la fel de eficientă pentru a economisi bani la achiziționarea de software este cumpărarea de software second-hand oferit de companii, precum Forscope, care pot oferi suport firmelor și autorităților publice să-și scadă costurile cu peste 70% din prețul de achiziție a unui produs nou. Software-ul pre-deținut funcționează la fel de bine ca cel nou, dar oferă oportunitatea de a-l achiziționa la un preț mult mai accesibil", notează Forscope România.

Experții din domeniu precizează că software-ul second-hand este o copie a unui program de calculator care a fost vândut anterior de către deținătorul drepturilor sale (de exemplu, compania Microsoft Corporation). Proprietarul unei astfel de copii a software-ului (cel care a achiziționat inițial licența) îl poate oferi spre vânzare unei altei persoane care dorește să continue să-l utilizeze.

Datele centralizate arată că gradul de utilizare a software-ului piratat în România este asemănător cu situația din Bulgaria, Bosnia și Herțegovina și Rusia, în regiunea Europei de Est.

În schimb, răspândirea software-ului ilegal nu este atât de pronunțată în alte țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi Cehia (26%), Slovacia (29%), Slovenia (35%) sau Polonia (40%).

Proiect măsuri fiscale: Instituțiile autonome de supraveghere și reglementare precum ASF, ANRE sau ANCOM să plătească impozit pe profit de 80% la bugetul de stat ca BNR CITEȘTE ȘI Proiect măsuri fiscale: Instituțiile autonome de supraveghere și reglementare precum ASF, ANRE sau ANCOM să plătească impozit pe profit de 80% la bugetul de stat ca BNR

Pe de altă parte, cu o pondere de 79%, Armenia înregistrează cea mai ridicată rată de software fără licență din regiune, fiind urmată de Republica Moldova - cu 77% și Belarus (76%).

În ceea ce privește Europa Occidentală, utilizarea medie de software piratat este estimată la aproximativ 20%, conform analizei Forscope. Estimările se bazează, între altele, și pe cele mai recente date disponibile public de la Alianța Software BSA.

Forscope, broker de software din regiunea Europei Centrale și de Est, se concentrează pe furnizarea de produse software second-hand pentru companii de toate dimensiunile și instituții publice.

viewscnt
Afla mai multe despre
it
software
licenta