Site-ul webstresser.org, aflat la originea a peste patru milioane de atacuri online în lume, închis

Site-ul webstresser.org, aflat la originea a peste patru milioane de atacuri online în lume, închis
scris 25 apr 2018

Autoritățile britanice au anunțat miercuri închiderea unui site aflat la originea a peste patru milioane de atacuri informatice în lume, în cadrul unei operațiuni internaționale care a condus la mai multe arestări, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Hackeri din întreaga lume au folosit site-ul webstresser.org, care putea să fie închiriat cu doar 14,99 dolari (12,30 euro), cu scopul de a lansa peste patru milioane de atacuri” online, a anunțat National Crime Agency (NCA) într-un comunicat.

”Autoritățile din cinci țări, inclusiv Olanda, Serbia, Croația și Canada, cu susținerea poliției scoțiene și a Europol, au țintit șase membri ai grupului infracțional din spatele webstresser.org”, a precizat Agenția națională britanică de luptă împotriva crimei, scrie News.ro.

În paralel, poliția olandeză, susținută de omoloagele ei germană și americană, ”a confiscat servere și a închis site-ul în această dimineața la ora (locală) 11.30 (13.30, ora României)”, a adăugat ea.

Gmail primește unul dintre cele mai mari upgrade-uri de când a fost lansat. Google lansează un nou design împreună cu mai multe funcții noi pentru utilizatorii de business CITEȘTE ȘI Gmail primește unul dintre cele mai mari upgrade-uri de când a fost lansat. Google lansează un nou design împreună cu mai multe funcții noi pentru utilizatorii de business

Site-ul era utilizat în vederea lansării unor ”atacuri prin negarea serviciului” - ddos - care vizează să ”inunde” o rețea sau un computer cu solicitări, cu scopul de a le împiedica să funcționeze.

Pagina de primire a site-ului prezenta miercuri la prânz un mesaj care anunța că numele domeniului a fost confiscat de către Departamentul american al Apărării.

În cadrul anchetei sale, NCA a identificat o adresă la Bradford, în nordul Angliei, unde a efectuat o percheziție, asociată unui individ suspectat că s-a asociat atacului informatic care a afectat ”șapte dintre cele mai mari bănci britanice” în noiembrie 2017.

Aceste bănci au fost ”constrânse să-și limiteze operațiunile, antrenând costuri în valoare de sute de mii de lire sterline în vederea restabilirii serviciului”, potrivit NCA.

Agenția a identificat ulterior ”infrastructura criminală” - situată în Olanda - și a ”lucrat în colaborare cu poliția olandeză” pentru a pune capăt acțiunilor acesteia.

”Prin natură, criminalitatea cibernetică este o amenințare care traversează frontiere, iar răspunsul nostru trebuie să se sprijine pe o colaborare strânsă între servicii”, a subliniat Jo Goodall, o anchetatoare dela NCA.

”Arestările efectuate în ultimele două zile arată că Internetul nu oferă un anonimat absolut contravenienților, iar noi sperăm să identificăm alți suspecți legați de site în săptămânile următoare”, a adăugat ea.

În Croația, Ministerul de Interne a anunțat într-un comunicat că site-ul ”era administrat de către un cetățean croat în vârstă de 19 ani, arestat” marți.

Prezentat ca proprietarul site-ului și suspectat de o infracțiune gravă contra securității sistemelor informatice, el riscă ”o pedeapsă cuprinsă între unul și opt ani de închisoare”.

În Serbia, două persoane în vârstă de 19 și 21 de ani, suspectate că ar fi administratori ai site-ului, au fost arestate, potrivit Ministerului sârb de Interne.

Belgradul a precizat că site-ul Webstresser era considerat drept cea mai mare piață mondială de închiriere de servicii în acest tip de atacuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
webstresser.org