STUDIU Doar 10% dintre românii care urmăresc conținut video online plătesc pentru vizionarea acestuia

STUDIU Doar 10% dintre românii care urmăresc conținut video online plătesc pentru vizionarea acestuia
scris 7 feb 2017

Doar 10% dintre românii care urmăresc conținut video online plătesc pentru vizionarea acestuia, reiese dintr-un studiu realizat de compania de cercetare iSense Solutions, care mai arată că o mare parte dintre tinerii din România nu sunt obișnuiți să plătească pentru conținutul video.

Studiul a fost realizat de compania iSense Solutions pentru agenția Initiative. Eșantionul a cuprins 1.000 respondenți cu vârsta cuprinsă între 16 și 64 ani, scrie News.ro.

Datele au fost culese online prin intermediul Panelului ResearchRomania.ro și sunt reprezentative pentru locuitorii din mediul urban. Rezultatele au un grad de eroare de +/-3,19%.

Potrivit datelor obținute pentru fiecare dispozitiv în parte, doar 8% dintre cei care urmăresc conținut video online pe smartphone îl plătesc, iar procentul este similar pentru laptop sau PC, în timp ce în cazul televizoarelor inteligente, deschiderea pentru a achiziționa acest tip de conținut este mai mare (15%).

„Românii nu sunt obișnuiți să plătească pentru conținutul video, dincolo de tradiționalul abonament la cablul TV, iar această tendință este mai pregnantă în cazul tinerilor, care sunt expuși mai multor surse gratuite de vizionare a conținutului video. Ca urmare a investițiilor făcute de stațiile TV și de operatorii telecom, ne așteptăm să crească achiziția de abonamente la platformele de conținut video, însă această deschidere va veni în special din partea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani, în timp ce tinerii vor continua să fie reticenți”, a declarat directorul de strategie în cadrul agenției Initiative, Ruxandra Ștefan.

Cei mai mulți români vizionează conținut video online pe laptop sau PC (86%), topul preferințelor fiind completat de smartphone (60%), tabletă (30%) și smart TV (30%).

Google simplifică modul în care pot fi derulate clipurile video. Cum se poate sări rapid peste 10 secunde dintr-un videoclip de pe YouTube CITEȘTE ȘI Google simplifică modul în care pot fi derulate clipurile video. Cum se poate sări rapid peste 10 secunde dintr-un videoclip de pe YouTube

Bărbații, mai mult decât femeile, urmăresc conținut video pe laptop sau PC (90% vs 82%) și pe smart TV (37% vs 22%).

În ceea ce privește categoriile de vârstă, tinerii de 16-24 de ani folosesc mai mult decât ceilalți români smartphone-ul pentru vizionarea conținutului video (71% vs 60% din total), în timp ce românii de peste 45 ani preferă laptopul sau PC-ul (92% vs 86% din total).

YouTube (89%) și Facebook (82%) sunt canalele pe care românii obișnuiesc să urmărească cel mai frecvent conținut video online pe laptop/PC, preferând următoarele tipuri de conținut: videoclipuri muzicale (67%), filme (67%), clipuri amuzante (59%), alte filmulețe sau clipuri (59%) și știri (55%).

În ceea ce privește conținutul video accesat de pe laptop sau PC, femeile, mai mult decât bărbații, vizionează seriale (55%, comparativ cu 42% dintre bărbați) și clipuri sau desene animate (42%, față de 30% dintre bărbați).

Tinerii cu vârsta între 16-24 ani urmăresc pe laptop sau PC un conținut video mai diversificat, astfel că preferă într-un număr mai mare decât celelalte categorii de vârstă filmele (79% vs 67% din total), clipurile amuzante (74% vs 59%), serialele (74% vs 48%), tutorialele (71% vs 48%), clipurile animate (49% vs 36%), cursurile online (48% vs 36%) și vlog-urile celebrităților (34% vs 14%).

În ceea ce privește conținutul video online urmărit pe smartphone, YouTube domină topul preferințelor românilor (90%), urmat de Facebook (84%).

De asemenea, 38% dintre români vizionează conținut video online pe aplicații gratuite, 20% pe site-uri gratuite (altele decât YouTube), în timp ce doar 5% plătesc pentru vizionarea conținutului pe site-uri pe bază de abonament (ex: Netflix, HBO Go, Voyo, Antena Play, Orange TV Go etc.) și 5% pe aplicații contra-cost.

Mai mulți bărbați decât femei plătesc pentru vizionarea conținutului video pe site-uri pe bază de abonament (8% vs 2% dintre femei).

De asemenea, românii cu vârsta peste 45 ani urmăresc în număr mai mare site-urile posturilor de televiziune de pe smartphone (23% vs 14% din total).

Cele mai vizionate tipuri de conținut video de pe smartphone sunt videoclipurile muzicale (65%), clipurile amuzante (65%), filmulețele sau clipurile (61%), știrile (49%) și tutorialele (40%).

Mai mulți bărbați vizionează știri pe smartphone (55% vs 43% dintre femei), în timp ce mai multe femei urmăresc tutoriale (46% vs 35% dintre bărbați).

De asemenea, tinerii (16-24 ani) preferă în număr mai mare decât celelalte categorii de vârstă să urmărească vlog-uri ale celebrităților pe smartphone (34% vs 17% din total).

Pentru a viziona conținut video online pe Smart TV, cei mai mulți români preferă YouTube-ul (86%). Doar 15% dintre cei care urmăresc conținut video online pe Smart TV plătesc pentru acesta (11% pe site-uri plătite și 9% pe aplicații).

Cât despre tipurile de conținut video online vizionate pe Smart TV, sunt preferate filmele (69%), videoclipurile muzicale (49%) și serialele (43%).

Compania de cercetare iSense Solutions a fost fondată de Traian Năstase și Andrei Cânda, specialiști cu peste 12 ani de experiență în domeniul cercetării de piață, fiind doctori în Sociologie, respectiv Marketing.

viewscnt
Afla mai multe despre
continut online
video