SUA vor restricționa vânzările globale de cipuri către grupul chinez Huawei

SUA vor restricționa vânzările globale de cipuri către grupul chinez Huawei
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2020

Administrația Trump a luat măsuri vineri pentru a bloca livrările globale de cipuri către producătorul chinez de echipmente de telecomunicații Huawei Technologies, informație care a provocat temeri că China va lua măsuri de retorsiune și declinul acțiunilor furnizorilor de cipuri, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O nouă regulă, dezvăluită de Departamentul Comerț, extinde autoritatea Statelor Unite de a solicita licențe pentru vânzări de semiconductori fabricați în străinătate cu tehnologie din SUA grupului Huwei, extinzând semnificativ amploarea măsurilor adoptate pentru a stopa exporturile către al doilea mare producător de smartphone-uri din lume, scrie News.ro.

”Această acțiune pune America pe primul loc, companiile americane pe primul loc, și securitatea națională americană pe primul loc”, a declarat vineri reporterilor un oficial de rang înalt al Departamentului pentru Comerț.

Numărul contractelor de muncă suspendate de la instituirea stării de urgență, în urcare CITEȘTE ȘI Numărul contractelor de muncă suspendate de la instituirea stării de urgență, în urcare

Huawei, cel mai important producător de echipamente de telecomunicații din lume, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Știrile privind măsura împotriva firmei au influențat negativ acțiunile europene, în condițiile în care traderii au marcat profiturile, în timp ce acțiunile producătorilor de echipamente de cipuri precum Lam Research și KLA au scăzut cu aproximativ 5% în tranzacțiile americane.

Reacția Chinei a fost rapidă, un articol publicat vineri de Global Times din China, afirmând că Beijingul este gata să pună companiile americane pe o „listă de entități nesigure”, ca parte a contramăsurilor la noile restricții aplicate afacerilor cu Huawei.

Măsurile includ lansarea unor investigații și impunerea unor restricții asupra unor companii americane precum Apple, Cisco Systems și Qualcomm, precum și suspendarea achiziționării de avioane Boeing potrivit unei surse citate de Global Times.

Regula Departamentului pentru Comerț, intrată în vigoare vineri, dar cu o perioadă de grație de 120 de zile, ar putea afecta și Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), cel mai mare furnizor de cipuri pe bază de contract și furnizor principal al Huawei, care a intenționează să construiască o fabrică în Statele Unite.

TSMC a anunțat, vineri, că ”urmărește cu atenție schimbarea reglementărilor de export din SUA și colaborează cu avocații externi pentru a ”realiza analize legale și a asigura o examinare și interpretare cuprinzătoare a acestor reguli”.

Departamentul pentru Comerț a anunțat că noua regula vizează împiedicarea Huawei de a-și ”submina” statutul de companie inclusă pe lista neagră, ceea ce înseamnă că furnizorii de tehnologie sofisticată fabricată în SUA trebuie să solicite o licență guvernamentală din partea SUA înainte de a o vinde.

"A existat o lacună extrem de tehnică prin care Huawei a reușit, în realitate, să folosească tehnologia SUA prin intermediul producătorilor străini", a declarat vineri secretarul pentru Comerț, Wilbur Ross, la Fox Business News

Huawei a fost inclusă anul trecut pe așa-numita ”listă neagră de entități”, din motive de securitate națională, pe fondul acuzațiilor din partea Washingtonului că a încălcat sancțiunile americane asupra Iranului și poate spiona clienții. Huawei a respins acuzațiile.

viewscnt
Afla mai multe despre
cipuri
huawei