Toshiba a înregistrat o pierdere de 4,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în martie

Toshiba a înregistrat o pierdere de 4,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat în martie
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 12 mai 2016

Compania japoneză Toshiba a înregistrat o pierdere netă de 483,2 miliarde de yeni (4,4 miliarde de dolari) în anul fiscal încheiat pe 31 martie, de peste 10 ori mai mare decât cea din exercițiul anterior, pe fondul unui scandal contabil major, informează Wall Street Journal.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pierderea netă a fost, totuși, mult sub cea estimate de companie, de 710 miliarde de yeni.

Pierderea operațională s-a plasat la 719 milairde de yeni (6,6 miliarde de dolari), în timp ce veniturile au însumat 5.670 miliarde de yeni (51,9 miliarde de dolari), în scădere de la 6.660 miliarde de yeni cu un an în urmă. 

În anul fiscal precedent, pierderea netă a totalizat 37,8 miliarde de yeni, compania raportând un rezultat operațional negativ de 170,4 miliarde de yeni.

Banca Comercială Carpatica a încheiat primul trimestru cu pierderi de 8,9 milioane de lei CITEȘTE ȘI Banca Comercială Carpatica a încheiat primul trimestru cu pierderi de 8,9 milioane de lei

Pentru exercițiul curent, început în aprilie, Toshiba anticipează revenirea pe profit și estimează un câștig net de 100 de miliarde de yeni.

Săptămâna trecută, Toshiba a anunțat numirea lui Satoshi Tsunakawa, în prezent vicepreședinte al companiei, în funcția de director general, începând cu luna iunie.

Compania trece printr-un amplu proces de restructurare, după ce o firmă de audit a descoperit în aprilie anul trecut că Toshiba a raportat sistematic profituri anuale peste cele realizate de fapt. Investigațiile au dezvăluit că, în ultimii șapte ani, profitul companiei a fost "umflat" cu 155 de miliarde de yeni (1,2 miliarde de dolari), după ce persoanele din conducere au stabilit obiective financiare foarte greu de atins.

Președintele Toshiba la acel moment, Hisao Tanaka, dar și alte persoane cu atribuții de conducere, au demisionat în luna iulie, în urma scandalului în care este implicată compania niponă.

Autoritățile nipone au propus amendarea companiei cu suma de 7,4 miliarde yeni (59 milioane de dolari), ca urmare a raportărilor false privind profitul din ultimii șapte ani, aceasta fiind cea mai mare sancțiune financiară impusă unei firme din Japonia pentru nereguli contabile.

viewscnt
Afla mai multe despre
toshiba
pierdere
scandal
nereguli contabile
audit
restructurare