UE: Aplicațiile mobile utilizate de țările membre pentru urmărirea răspândirii coronavirusului trebuie să respecte regulile privind confidențialitatea datelor

UE: Aplicațiile mobile utilizate de țările membre pentru urmărirea răspândirii coronavirusului trebuie să respecte regulile privind confidențialitatea datelor
scris 17 apr 2020

Aplicațiile mobile utilizate de țările UE pentru a ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului trebuie să respecte regulile de confidențialitate ale blocului și să solicite acordul oamenilor pentru utilizarea datelelor cu caracter personal, excluzând datele despre locație, a arătat Comisia Europeană, transmite Reuters.

Recomandările executivului UE fac parte dintr-o abordare europeană unificată pentru utilizarea tehnologiei pentru combaterea COVID-19 și vin după ce mai multe țări din UE au lansat o varietate de aplicații, ceea ce a atras critici din partea activiștilor privind confidențialitatea datelor, scrie News.ro

”Protejarea puternică a confidențialității este o condiție necesară pentru utilizarea acestor aplicații și, prin urmare, pentru utilitatea lor”, a declarat Thierry Breton, comisarul peentru sectorul digital.

Aplicația de comunicare video Houseparty a avut 50 milioane de utilizatori noi în ultima lună CITEȘTE ȘI Aplicația de comunicare video Houseparty a avut 50 milioane de utilizatori noi în ultima lună

Comisia a spus că aplicațiile mobile ar trebui să fie aprobate de autoritățile de sănătate publică, instalate voluntar și șterse odată ce nu mai sunt necesare.

Aplicațiile ar trebui să se bazeze pe date care să fie anonime și să fie compatibile cu alte aplicații din alte țări ale UE.

„Datele de localizare nu sunt necesare și nici nu sunt recomandate pentru aplicațiile de urmărire a contactelor, întrucât scopul lor este nu este să urmărească mișcările persoanelor”, arată un document al Comisiei, care citează riscuri pentru securitate și confidențialitate.

Până în prezent, 28 de țări din întreaga lume au lansat aplicații de urmărire a contactelor, inclusiv 11 țări europene, în timp ce alte 11 dezvoltă aplicații bazate pe date GPS sau Bluetooth, potrivit unei analize a firmei de avocatură Linklaters.

”Aplicațiile de urmărire a contactelor nu sunt în niciun caz ” un glonț magică. Crearea unor instrumente pentru urmărire a persoanelor cu coronavirus este un pas important, dar există și provocarea adoptării pe scară largă, pentru ca aceste aplicații să funcționeze eficient”, a spus avocata Sonia Cisse, de la Linklaters.

Aproximativ două treimi din populația unei țări ar trebui să fie implicată pentru ca urmărirea contactelor să fie eficientă, a declarat un studiu realizat de cercetătorii de la Big Data Institute al Universității Oxford.

Comisia a declarat că autoritățile de sănătate publică vor evalua eficacitatea acestor aplicații până la sfârșitul lunii, țările UE urmând să facă schimb de informații în luna mai și executivul UE să prezinte un raport referitor la progrese în iunie.

Breton a declarat că a avut miercuri o conferință video cu șeful Google, Sundar Pichai, și cu CEO-ul Youtube, Susan Wojcicki, pentru a discuta cooperarea lor cu Apple pentru crearea tehnologiei de urmărire a contactelor.

”Aplicațiile de urmărire a contactelor pot fi utile pentru a limita răspândirea coronavirusului. Dar dezvoltarea și interoperabilitatea lor trebuie să respecte pe deplin valorile și confidențialitatea din UE”, a spus Breton într-un comunicat.
Google a anunțat că a fost o întâlnire bună și că efortul comun cu Apple a fost proiectat pentru a respecta standardele de confidențialitate și securitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
coronavirus
aplicatii mobile
date confidentiale