Un nou spyware, Predator, calcă pe urmele lui Pegasus

Un nou spyware, Predator, calcă pe urmele lui Pegasus
Liviu Mihai
Liviu Mihai
scris 17 dec 2021

Politicieni și jurnaliști, deopotrivă, sunt atacați și spionați cu un nou malware care vizează nu doar iPhone-urile, ci și smartphone-urile cu Android.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cea mai nouă amenințare pentru persoanele incomode regimurilor autoritare și nu numai se numește Predator și a fost dezvoltat în laboratoarele unei firme din Macedonia de Nord, numită Cytrox.

Predator a fost descoperit de Citizen Lab pe iPhone-ul lui Ayman Nour, un politician egiptean exilat în Turcia, cunoscut critic al președintelui Abdel Fattah el-Sisi. Anterior, Nour fusese spionat și cu Pegasus.

O vulnerabilitate a serverelor Apache afectează sisteme din toată lumea CITEȘTE ȘI O vulnerabilitate a serverelor Apache afectează sisteme din toată lumea

Spyware-ul este răspândit prin intermediul unei vaste rețele de false site-uri de știri. Ca și în alte cazuri, atacatorii încearcă să-i păcălească pe cei care citesc publicații online critice la adresa unui anumit regim, atrăgându-i pe site-uri care copiază elementele și conținutul acestora.

Citizen Lab a notificat Meta, care spune că a blocat accesul din Facebook la aceste site-uri, după ce a derulat o investigație proprie.

Meta a blocat 1.500 de conturi de Facebook și Instagram, asociate cu șapte dintre site-urile false, folosite pentru spionaj. Investigația companiei a descoperit și notificat în jur de 50.000 de utilizatori, care erau vizați de campanii care îmbina spionajul cibernetic cu ingineria socială.

Alături de Cytrox, Meta spune că au fost vizate și alte firme care dezvoltă și vând instrumente de spionaj cibernetic, printre care Cobwebs, Cognyte, Black Cube, Bluehawk CI și BelltroX.

viewscnt
Afla mai multe despre
spyware
predator
pegasus
facebook
instagram