Uniunea Europeană anunță un plan de 43 miliarde de euro pentru sprijinirea industriei de semiconductori

Uniunea Europeană anunță un plan de 43 miliarde de euro pentru sprijinirea industriei de semiconductori
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 apr 2023

Uniunea Europeană a convenit asupra unui plan de subvenții pentru semiconductori de 43 de miliarde de euro (47 de miliarde de dolari), dar bugetul relativ modest, lipsa unei piețe interne pentru cipurile de ultimă oră și birocrația ar putea împiedica eforturile de a ajunge din urmă Statele Unite și Asia, relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mărimea subvențiilor în temeiul legii UE a cipurilor, care își propune să-i atragă pe cei mai mari producători de cipuri din lume să construiască fabrici în blocul comunitar și să-și dubleze ponderea producției globale la 20% până în 2030, este în urma  legii cipurilor din Statele Unite, de 52 de miliarde de dolari, scrie News.ro.

Mandatul CEO-ului Orange România - prelungit CITEȘTE ȘI Mandatul CEO-ului Orange România - prelungit

Legislația UE urmărește să se asigure că regiunea este aprovizionată cu componente critice, după ce blocajele cauzate de Covid-19 au cauzat penurii majore, care au afectat producția unor produse diverse, de la telefoane mobile la mașini și frigidere.

De asemenea, Europa vrea să-și reducă dependența de Asia. Taiwanul reprezintă mai mult de 60% din producția globală de cipuri și există preocupări în creștere cu privire la tensiunile sporite dintre Taipei și Beijing.

Legislația care facilitează finanțarea guvernelor UE a atras deja interesul Intel, care a ales Germania pentru un nou complex de producție de mega cipuri, susținut de subvenții de 6,8 miliarde de euro.

STMicroelectronics a făcut echipă și cu GlobalFoundries, iar TSMC din Taiwan este în discuții cu landul german Saxonia pentru construirea unei fabrici acolo.

Dar subvențiile relativ modeste ale Europei ar putea pune o frână ambiției sale, a spus Richard Windsor, de la compania de cercetare Radio Free Mobile.

”Este probabil ca subvențiile să fie în continuare sub cele disponibile în Asia, subliniind încă o dată că semiconductorii sunt în acest moment despre geopolitică și nu despre economie”, a scris el într-o notă pentru clienți, înainte de acordul UE.

Coreea de Sud, baza unor companii precum Samsung, a dezvăluit, de asemenea, planuri de a cheltui sute de miliarde de dolari pentru a stimula producția de cipuri în următorul deceniu.

Taiwanul, unde se află sediul TSMC, Japonia, India, Vietnam și Thailanda lucrează toate la stimulente pentru a atrage industriile de cipuri în țările lor.

”Europa și SUA se vor lupta să concureze împotriva Asiei”, a spus Windsor.

UN BUN INCEPUT

Legea UE privind cipurile este un început bun, având în vedere că UE nu are de ales decât să se alăture cursei subvențiilor, dar blocul ar trebui să-și folosească punctele forte în fabricarea de cipuri, a declarat Christopher Cytera, cercetător la Centrul pentru Analiza Politicii Europene.

Compania olandeză ASML domină producția de echipamente care sunt necesare pentru a produce cele mai noi cipuri utilizate în telefoane pentru mașini, Zeiss din Germania este lider în lentilele pentru ochelari și camere, în timp ce Solvay din Belgia și BASF din Germania furnizează substanțe chimice critice.

Sega cumpără Rovio Entertainment, creatoarea Angry Birds, pentru 706 de milioane de euro CITEȘTE ȘI Sega cumpără Rovio Entertainment, creatoarea Angry Birds, pentru 706 de milioane de euro

Totuși, birocrația UE, care necesită acordul a 27 de state membre, ar putea fi o problemă, spun experții din industrie.

”Statele Unite pot primi banii aprobați de Congres, dar pentru ca Europa să obțină aprobarea banilor trebuie să treacă prin toate statele membre și dacă Franța și Germania beneficiază, atunci este o mică problemă”, a spus Cytera.

A reveni din urmă în cursa cipurilor înseamnă mai mult decât construirea de fabrici, iar legea cipurilor recunoaște acest lucru, concentrându-se pe dezvoltarea forței de muncă calificate pentru viitor, a declarat Anielle Guedes, analist senior de cercetare la IDC Technologies.

”Unul dintre lucrurile de care industria are cea mai mare nevoie astăzi este să ridice profilul oamenilor care vor lucra în industrie în următorii ani”, a spus ea.

”În caz contrar, puteți arunca bani în ceva de genul facilităților de producție, dar acesta nu este genul de lucru în care puteți împinge capital și să ieșiți de cealaltă parte cu orice tehnologie doriți.”

Toate măsurile de creștere a producției pot crea propriile probleme în viitor, pe măsură ce lanțurile globale de aprovizionare revin la niveluri normale, a spus Rem Korteweg, de la Institutul Clingendael.

”Există deja indicii că ce a fost mai rău ar fi trecut, în privința deficitului de semiconductori, astfel încât am putea avea riscul unor surplusuri subvenționate puternic, câțiva ani mai târziu”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
semiconductori