Uniunea Europeană va forța giganții din tehnologie să ofere acces terților la software și hardware

Uniunea Europeană va forța giganții din tehnologie să ofere acces terților la software și hardware
scris 22 mai 2022

Comitetul pentru Piața Internă din Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind o viitoare reglementare din cadrul DMA (Digital Markets Act), care va obliga așa-zișii gatekeepers să-și deschidă ecosistemul pentru terți.

Cu 43 de voturi pentru, unul împotrivă și o abținere Comitetul pentru Piața Internă din Parlamentul European a adoptat provizoriu o viitoare prevedere din cadrul DMA, care spune că marile companii au obligația de a furniza terților acces la componentele software și hardware ale produselor pe care le vând.

De această prevedere sunt vizate companii precum Google Facebook și Apple.

Apple deține peste jumătate din piața nord-americană de smartphone-uri CITEȘTE ȘI Apple deține peste jumătate din piața nord-americană de smartphone-uri

Apple, spre exemplu, ar fi obligată să permită instalarea pe iPhone a unor magazine terțe de aplicații și chiar să faciliteze utilizatorilor instalarea manuală a aplicațiilor descărcate.

Gigantul american se opune acestui lucru, pentru că-i periclitează veniturile aduse de comisionul perceput aplicațiilor din App Store. Oficial, compania americană spune că aceste modificări vor reduce securitatea utilizatorilor, asta deși aceste lucruri sunt deja posibile pe laptopurile sale

„Deschiderea” este prevăzută și pentru aplicațiile de comunicare. iMessage și WhatsApp, de exemplu, vor trebui să-și deschidă infrastructura pentru alte aplicații de chat, precum Telegram sau Signal. Utilizatorii aplicațiilor de chat vor putea să comunice între ei indiferent ce aplicație folosesc.

În fine, prevederea privind deschiderea în ceea ce privește hardware-ul vizează clar Apple, care nu permite accesul terților la conexiunea NFC. În prezent, aceasta poate fi folosită pentru plăți doar de Apple Pay.

DMA va intra la vot în Parlamentul European în luna iulie. Aceasta va începe să-și producă efectele la 20 de zile după publicarea Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
apple
google
facebook
software
hardware