Vânzările globale de PC-uri au scăzut pentru al optulea trimestru consecutiv

Vânzările globale de PC-uri au scăzut pentru al optulea trimestru consecutiv
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 12 oct 2016

Livrările mondiale de calculatoare personale au scăzut pentru al optulea trimestru consecutiv, cea mai lungă perioadă de declin din istoria industriei, arată datele firmei de cercetare de piață Gartner.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În trimestrul al treilea, vânzările globale de PC-uri s-au situat la 68,9 milioane de unități, în scădere cu 5,7% comparativ cu aceeași perioadă din 2015, când au fost vândute aproape 79,1 milioane de unități.

Lenovo se menține pe prima poziție în clasamentul vânzărilor, cu 14,43 milioane de calculatoare personale vândute în perioada iulie-septembrie și o cotă de piață de 20,9%, urmat îndeaproape de HP, cu 14,06 milioane de unități și o cotă de 20,4%. Podiumul este completat de Dell, cu vânzări de 10,11 milioane de unități și o cotă de piață de 14,7%.

Declinul vânzărilor a fost cauzat de cererea slabă din piețele emergente, dar și de extinderea duratei de viață a PC-urilor, pe fondul surplusului de dispozitive tech, explică analistul Mikako Kitagawa de la Gartner.

Samsung România: Multe dintre televizoarele vândute drept 4K sunt în realitate 3K, al patrulea pixel fiind alb CITEȘTE ȘI Samsung România: Multe dintre televizoarele vândute drept 4K sunt în realitate 3K, al patrulea pixel fiind alb

"Potrivit sondajului nostru privind tehnologiile personale, majoritatea consumatorilor din piețele mature dețin și folosesc cel puțin trei tipuri de dispozitive. Din cele trei, PC-ul nu este privit ca un dispozitiv prioritar, astfel că utilizatorii nu simt nevoia să își facă upgrade atât de des ca înainte", spune Kitagawa, care este estimează că o parte dintre consumatori ar putea decide să renunțe definitiv la PC-uri.

Nici în piețele emergente, unde rata de penetrare a calculatoarelor personale este scăzută, consumatorii nu sunt inclinați să își cumpere PC-uri.

"Consumatorii din aceste piețe folosesc în principal smartphone-ul sau phablet-ul", potrivit analistului Gartner.

Livrările mondiale de PC-uri în T3 (estimări preliminare – milioane unități)

Vânzările globale de PC-uri au scăzut pentru al optulea trimestru consecutiv

Sursa: Gartner

viewscnt
Afla mai multe despre
calculatoare personale
pc
vanzari
gartner