VIDEO Lansarea revoluționară a satelitului Virgin Orbit se încheie cu un eșec

VIDEO Lansarea revoluționară a satelitului Virgin Orbit se încheie cu un eșec
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 ian 2023

Încercarea Marii Britanii de a deveni prima națiune europeană care lansează sateliți în spațiu s-a încheiat cu o dezamăgire amară, când Virgin Orbit a anunțat că racheta sa a suferit o anomalie care a împiedicat-o să ajungă pe orbită, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Misiunea de "lansare orizontală" a plecat din orașul de coastă Newquay din sud-vestul Angliei, racheta Virgin LauncherOne fiind transportată sub aripa unui Boeing 747 modificat, numit "Cosmic Girl", și lansată ulterior deasupra Oceanului Atlantic, scrie News.ro.

Roku își va lansa propriile televizoare CITEȘTE ȘI Roku își va lansa propriile televizoare

"Se pare că avem o anomalie care ne-a împiedicat să ajungem pe orbită", a precizat compania. "Evaluăm informațiile". Eșecul reprezintă o nouă lovitură pentru ambițiile spațiale europene, după ce o misiune cu rachetă Vega-C construită în Italia a eșuat după decolarea din Guyana Franceză la sfârșitul lunii decembrie.

De atunci, rachetele au fost reținute la sol. Europa a suferit o serie de eșecuri în ultimul an: lansarea lansatorului său cheie Ariane 6 a fost amânată, accesul la rachetele rusești Soyuz a fost blocat din cauza războiului din Ucraina, Vega a rămas la sol, iar acum o lansare de referință pentru industria în plină dezvoltare a lansatoarelor mici a fost abandonată. Virgin Orbit a afirmat inițial pe Twitter că LauncherOne a ajuns pe orbita terestră, un tweet pe care l-a șters ulterior. "În următoarele zile va avea loc o investigație din partea guvernului și a diferitelor organisme, inclusiv a Virgin Orbit", a declarat Matt Archer, directorul comercial pentru spațiu al Agenției Spațiale din Marea Britanie.

Virgin Orbit VORB.O, deținută parțial de miliardarul britanic Richard Branson, plănuia să desfășoare nouă sateliți de mici dimensiuni pe orbita inferioară a Pământului (LEO) în prima sa misiune în afara bazei sale din Statele Unite. Misiunea fusese anunțată ca fiind o premieră istorică pentru Cornwall, Marea Britanie și Europa, iar mii de entuziaști care priveau de lângă pistă au aplaudat când "Cosmic Girl" a decolat și când au fost anunțați că racheta a fost lansată. Mulțimea s-a dispersat rapid și în liniște după anunțul eșecului.

Un eșec al misiunii ar fi al doilea din istoria Virgin Orbit de la prima sa lansare din 2020. Compania a avut patru misiuni de succes. Archer, de la Agenția Spațială Britanică, a declarat că arderea primei etape a dus racheta în spațiu, dar a doua etapă a avut o "anomalie tehnică și nu a atins orbita necesară".

Un afișaj grafic pe un flux video oficial a arătat misiunea la oprirea celui de-al doilea motor, cu trei pași înainte de desfășurarea încărcăturii utile, la aproximativ două ore după decolare. Războiul din Ucraina a evidențiat importanța în scopuri militare tactice a sateliților mai mici, precum cei lansați de la Newquay, care pot ajunge pe orbită joasă într-un timp mult mai scurt decât cei mai mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
virgin orbit
satelit