Google plătește peste 300 de publicații din Uniunea Europeană pentru conținutul de știri

Google plătește peste 300 de publicații din Uniunea Europeană pentru conținutul de știri
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mai 2022

Google, divizie a companiei Alphabet, a încheiat contracte prin care plătește peste 300 de publicații din Germania, Franța și alte patru țări din Uniunea Europeană pentru conținutul lor de presă și va implementa un instrument care va facilita înscrierea și a altor editori, a declarat compania pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Demersul urmează după adoptarea unor reguli esențiale în domeniul drepturilor de autor de Uniunea Europeană în urmă cu trei ani și care impun Google și altor platforme online să plătească muzicienii, artiștii, editorii de știri și jurnaliștii pentru folosirea conținutului lor, scrie Agerpres.

SUA - prețul benzinei, la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată CITEȘTE ȘI SUA - prețul benzinei, la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată

Editori din domeniul presei, printre cei mai aprigi critici ai Google, au cerut de multă vreme guvernelor să garanteze că platformele online plătesc un preț corect pentru conținutul oferit de aceștia. Anul trecut, Australia a instituit obligativitatea unor astfel de plăți, iar Canada a introdus o legislație similară luna trecută.

''Până în prezent, avem acorduri care vizează peste 300 de publicații de știri naționale, locale și de specialitate din Germania, Ungaria, Franța, Austria, Țările de Jos și Irlanda, cu multe altele existând discuții în desfășurare'', a declarat Sulina Connal, director pentru parteneriatele de știri și editoriale, într-o postare de blog la care Reuters a avut acces și care urmează să fie publicată miercuri după-amiază. Articolul de pe blog nu precizează care este numărul de editori plătiți.

Două treimi dintre acestea sunt publicații germane, printre care Der Spiegel, Die Zeit și Frankfurter Allgemeine Zeitung.

''Anunțăm acum lansarea unui nou instrument pentru a face oferte unor mii de alți editori, începând cu Germania și Ungaria și continuând cu alte țări din Uniunea Europeană în lunile care urmează'', a precizat Connal.

Instrumentul oferă editorilor un acord extins pentru știri care va permite Google să arate fragmente și imagini la dimensiuni reduse contra unei taxe de licență.

viewscnt
Afla mai multe despre
google
editori