Pepsi a retras o reclamă controversată cu modelul Kendall Jenner în urma unui val de critici pe rețelele de socializare

Pepsi a retras o reclamă controversată cu modelul Kendall Jenner în urma unui val de critici pe rețelele de socializare
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 apr 2017

PepsiCo a decis să retragă o reclamă în care apare top-modelul Kendall Jenner, miercuri, după ce spotul publicitar a generat un val de ironii și de critici pe rețelele de socializare. Internauții au spus că această reclamă ”trivializează” dreptul de a protesta al cetățenilor din Statele Unite și că subminează mișcarea ”Black Lives Matter”, informează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În această reclamă, ce a fost lansată oficial în cursul zilei de marți, top-modelul Kendall Jenner părăsește platoul în care era realizată o ședință foto pentru a se alătura unui grup de tineri protestatari care militează pentru iubire și pace. Apoi, celebrul fotomodel îi oferă unui polițist în uniformă o cutie de Pepsi, în semn de ”ofertă de pace”.

Polițistul zâmbește, iar mulțimea începe să aplaude și să strige de bucurie.

”Pepsi a încercat să promoveze un mesaj global de unitate, pace și înțelegere”, a precizat compania americană într-un comunicat oficial ce a fost dat publicității miercuri. ”În mod clar, am ratat acest obiectiv și ne cerem scuze pentru asta. Nu am dorit să tratăm cu lejeritate niciuna dintre chestiunile serioase. Am eliminat acest conținut și am stopat toate lansările sale viitoare”.

Compania Pepsi a prezentat, de asemenea, scuze publice modelului Kendall Jenner.

Reclama a fost aspru criticată pe rețeaua de socializare Twitter, ai cărei utilizatori spun că spotul diminuează importanța protestelor organizate împotriva violențelor comise de Poliția americană în ultimii ani într-o serie de orașe, precum Ferguson, Missouri și Baltimore, în timpul cărora polițiști caucazieni au împușcat mortal mai multe persoane de culoare.

Ford anunță oficial angajarea a 976 de persoane la Craiova, pentru liniile de producție ale modelului EcoSport. Ford a operat concedieri masive în ultimii ani CITEȘTE ȘI Ford anunță oficial angajarea a 976 de persoane la Craiova, pentru liniile de producție ale modelului EcoSport. Ford a operat concedieri masive în ultimii ani

Pepsi a precizat că spotul a fost creat de propriul departament de creație - Creators League Studio. Charlie Hopper, director și copywriter principal al agenției de publicitate Young & Laramore, spune că o astfel de reacție critică reprezintă un risc pe care brandurile trebuie să și-l asume atunci când le lipsește o perspectivă externă asupra anumitor chestiuni.

”Acesta este un bun exemplu pentru ceea ce se întâmplă atunci când nu primești un răspuns obiectiv din partea unei agenții de publicitate clasice, al cărei răspuns este mereu acesta: «Trebuie să te salvăm de cel mai rău impuls al tău»”, a spus Charlie Hopper.

Internauții au criticat foarte repede, miercuri, această reclamă, care nu prezintă în mod clar motivul pentru care protestează tinerii din imagini.

”Dacă aș fi avut o cutie de Pepsi cu mine, bănuiesc că nu aș mai fi fost arestat. Cine ar fi știut așa ceva?”, a declarat, cu ironie și amărăciune, DeRay McKesson, unul dintre cei mai cunoscuți reprezentanți ai mișcării ”Black Lives Matter” (”Viețile persoanelor de culoare contează”). ”Pepsi, această reclamă a ta este un gunoi”, a adăugat el.

Bernice King, fiica activistului pentru drepturi civile Martin Luther King Jr., a cărui asasinare a avut loc cu exact 49 de ani de în urmă în raport cu data lansării noii reclame a companiei Pepsi, a publicat pe Twitter o fotografie ce îl prezintă pe tatăl ei în timp ce participa la un protest, iar un polițist îl împingea cu o mână plasată în zona pieptului. ”Dacă tatăl meu ar fi știut despre puterea pe care o deține Pepsi”, este textul care însoțește acea fotografie.

Mulți dintre utilizatorii de pe Twitter au criticat reclama, spunând că ”trivializează” mișcarea ”Black Lives Matter”, și au publicat o fotografie din 2016 ce o arată pe Leshia Evans, pentru a evidenția o comparație. Leshia Evans, stând în picioare, purtând o rochie lungă și nefăcând niciun gest, a fost arestată de poliție în timpul unor proteste în Baton Rouge, Louisiana, la puțin timp după ce poliția l-a împușcat mortal pe Alton Sterling.

Nu este însă prima dată când Pepsi a generat controverse. În 2013, compania americană a retras o reclamă online pentru băutura răcoritoare Mountain Dew, după ce aceasta a fost criticată pentru faptul că ”îmbrățișează” stereotipuri rasiale și încurajează violențele comise asupra femeilor. Reclama include imagini cu o femeie caucaziană agresată fizic, care merge în cârje, încercând să îl indice pe agresorul ei dintr-un șir de cinci bărbați afro-americani, aliniați de polițiști în fața ei.

Boyce Watkins, comentator pe teme sociale și scriitor, a spus că acel clip a fost ”în mod evident cea mai rasistă reclamă din istorie”

 

viewscnt
Afla mai multe despre
kendall jenner
pepsi