Miliardarul Oleg Deripaska vrea să lanseze cea mai mare vânzare de acțiuni din Rusia de după anexarea Crimeii

Miliardarul Oleg Deripaska vrea să lanseze cea mai mare vânzare de acțiuni din Rusia de după anexarea Crimeii
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2017

Grupul rus Rusal, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume, al magnatului Oleg Deripaska, discută cu băncile vânzarea unor acțiuni în valoare de 1,7 miliarde de dolari, care ar putea fi cea mai mare operațiune de atragere de fonduri efectuată de o companie din Rusia după criza din Crimeea, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Board-ul nu a discutat încă planul, dar conducerea va recomanda vânzarea a 20% din Rusal, sub formă de certificate globale de depozit, dacă discuțiile cu băncile vor avea succes, au spus două persoane apropiate situației.

Un purtător de cuvânt al Rusal a refuzat să comenteze, arată news.ro.

Discuțiile de la Rusal, alături de alte vânzări recente de acțiuni efectuate de Novolipetsk Steel și PhosAgro, marchează o schimbare a interesului investitorilor pentru plasamente în Rusia.

Cadou de sărbători pentru apropiații lui Putin: o antologie cu cele mai memorabile citate ale liderului de la Kremlin CITEȘTE ȘI Cadou de sărbători pentru apropiații lui Putin: o antologie cu cele mai memorabile citate ale liderului de la Kremlin

Creșterea economiei ruse își revine și există speculații că președintele american Donald Trump va avea relații mai bune cu Rusia, care ar putea duce la relaxarea sancțiunilor.

O participație de 20% la Rusal ar valora aproximativ 1,7 miliarde de dolari, în baza prețului de joi al acțiunilor. La prețul actual, vânzarea ar fi cea mai mare de după 2013, potrivit datelor Bursei din Moscova.

Acțiunile Rusal au scăzut cu până la 3,5% la Moscova, inversând creșterea inițială. În dolari, acțiunile listate în Rusia ale Rusal au crescut cu 85% în ultimul an.

Din luna decembrie, Novolipetsk Steel, TMK și PhosAgro au atras fonduri cumulate de 575 de milioane de dolari prin vânzări de acțiuni.

VIDEO Dezvăluiri după 9 ani ale unei discuții Sarkozy-Putin. Sarkozy: Să discutăm de subiecte sensibile. Putin: Ești obraznic! CITEȘTE ȘI VIDEO Dezvăluiri după 9 ani ale unei discuții Sarkozy-Putin. Sarkozy: Să discutăm de subiecte sensibile. Putin: Ești obraznic!

Discuțiile de vânzare de acțiuni scot în evidența opinia lui Deripaska că Londra este un centru financiar de importanță majoră, chiar dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană.

Grupul En+ Group, controlat de Deropaska, intenționează la rândul său să se listeze la Londra. Compania deține o particpație de 48% la Rusal.

Rusal avea la sfârșitul trimestrului al treilea datorii de 8,8 miliarde de dolari și vrea să își reducă îndatorarea. Miercuri, compania a anunțat planuri de a vinde obligațiuni panda în yuani de 1,5 miliarde de dolari, după ce a atras luna trecută, prin eurobonduri, 600 de milioane de dolari.

Vânzarea de acțiuni ar putea reduce datoriile nete ale Rusal cu 25%, potrivit unui analist la BCS Global Markets.

Rusal ar mai putea folosi fondurile pentru achiziția unei participații deținute la grup de compania Oxexim, a miliardarului Mihail Prohorov, care vrea să o vândă, a spus un analist al Deutsche Bank, George Buzhenitsa.

Compania lui Prohorov a discutat de anul trecut cu miliardarul Viktor Vekselberg vânzarea a 12% din Rusal, dar acordul s-a blocat după creșterea prețului acțiunilor, a relatat săptămâna trecută publicația Vedomosti.

viewscnt
Afla mai multe despre
deripaska
fonduri
rusia
kremlin