Amazon, Go-pro și Systematic au crescut cererea pe piața de birouri din București

 Amazon, Go-pro și Systematic au crescut cererea pe piața de birouri din București
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2017

Piața de birouri din Capitală a înregistrat o cerere nouă (net take-up) de până la 45.000 metri pătrați în cel de-al treilea trimestru al anului, provenită în mare parte din partea companiilor de IT și BPO/SSC, inclusiv a celor nou-intrate pe piață: Amazon, GoPro și Systematic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Volumul tranzacțiilor de închiriere a fost mai mic în al treilea trimestru din 2017, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, arată date companiei de consultanță imobiliară Colliers International. Suprafața totală închiriată – care include, pe lângă închirierile propriu-zise, renegocierile și prelungirile de contracte – a fost de aproximativ 56.000 metri pătrați, față de 71.000 metri pătrați în 2016, ca urmare a prelungirii fazei de negociere a multor tranzacții mari. Tot în această perioadă, cererea nouă a însumat 45.000 metri pătrați, ajungând la un total de 134.000 metri pătrați de la începutul anului până acum.

„În cel de-al treilea trimestru, cererea nouă pentru spații de birouri a fost corespunzătoare dinamicii pieței din București, mai ales în condițiile în care aceasta a avut parte de trei mari intrări: Amazon, GoPro și Systematic. Cea mai mare cerere a venit, astfel, din partea companiilor de IT și BPO/SSC (business process outsourcing/shared services center) – 83% – urmate de companii cu profil energetic și industrial (6%) și de firme din sectorul de banking și asigurări (5%)”, a declarat Silviu Pop, Head of Research în cadrul Colliers International Romania.

EXCLUSIV Telekom continuă să vândă proprietăți. Ultima tranzacție - o clădire din cartierul bucureștean Drumul Taberei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Telekom continuă să vândă proprietăți. Ultima tranzacție - o clădire din cartierul bucureștean Drumul Taberei

„Este important de subliniat că, în pofida încetinirii activității de închiriere de spații de birouri de până acum, cererea este în continuare foarte sănătoasă dacă ținem cont că putem atinge o cerere nouă de 175.000 metri pătrați pentru întreg anul 2017”, a încheiat Silviu Pop. 

Zona Dimitrie Pompeiu a fost cea mai activă, cu o suprafață totală închiriată de peste 20.000 metri pătrați spații de birouri sau 36% din total, în timp ce zona CBD (Central Business District) a înregistrat 25% din totalul tranzacțiilor de închiriere, iar zona Floreasca-Barbu Văcărescu 21%.

În ceea ce privește rata de neocupare, aceasta a scăzut, ca urmare a lipsei livrărilor noi, de la 12% în primul semestru la puțin peste 9% în trimestrul al treilea. Conform raportului Colliers International – Bucharest Office Market Q3 2017 – până la finalul acestui an urmează a fi livrat un total de până la 100.000 metri pătrați spații de birouri, urmând ca în 2018 noile livrări să însumeze peste 300.000 metri pătrați, ceea ce ar putea marca un nou maxim post-criză.

Gigantul american Amazon, cel mai puternic retailer online, prezent pe piața din România de 11 ani și care a inaugurat în octombrie 2016, la Iași, un nou centru de dezvoltare și tehnologie, este principala ancoră a Globalworth Campus, complex de birouri dezvoltat în zona Pipera din București de compania de investiții imobiliare Globalworth, fondată de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas.

GoPro (NASDAQ: GPRO), producător de camere video pentru activități sportive, a deschis un birou în București care se va concentra pe inginerie software, inclusiv pe dezvoltarea platformelor sale web și comerț electronic. Până la finele anului, compania americană a anunțat că va angaja până la o sută de persoane în România.

Compania daneză IT Systematic a venit în România la începutul acestui an, fiind furnizor de soluții software pentru industria militară, inclusiv NATO.

viewscnt
Afla mai multe despre
amazon
gopro
systematic
spatii birouri