Baxi România și 50 de distribuitori de centrale termice și accesorii, amendați de Consiliul Concurenței cu 220.000 de euro

Baxi România și 50 de distribuitori de centrale termice și accesorii, amendați de Consiliul Concurenței cu 220.000 de euro
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 21 ian 2016

Consiliul Concurenței a sancționat furnizorul de sisteme termice Baxi România, parte a grupului BDR Thermea, și 50 de distribuitori ai acestuia cu amenzi în valoare totală de 990.027 lei (aproximativ 220.006 euro) pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața distribuției centralelor termice și a accesoriilor pentru acestea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consiliul Concurenței a constatat că în contractele încheiate în perioada 2006 - 2014 între Baxi România și distribuitori erau prevăzute clauze prin care se stabileau prețurile de revânzare ale produselor și care limitau comercializarea și libertatea exercitării concurenței între distribuitori. Practic, distribuitorii aveau obligația de a respecta strategia de prețuri recomandate, să le implementeze în toată rețeaua lor de magazine - dacă avea subdistribuitori.

Divizia imobiliară a Inter IKEA a cumpărat un teren de 48 de hectare în nordul Capitalei CITEȘTE ȘI Divizia imobiliară a Inter IKEA a cumpărat un teren de 48 de hectare în nordul Capitalei

De asemenea, Consiliul Concurenței menționează că în contracte erau prevăzute clauze restrictive în ceea ce privește participarea la licitații. Dacă mai mulți parteneri comerciali solicitau cereri de ofertă de la Baxi, doar unul dintre distribuitori, respectiv primul care depunea cererea, beneficia de un preț competitiv. Ulterior, Baxi solicita documentarea fiecărei livrări cu o copie a contractului dintre distribuitor și clientul final, precum și o copie după factura emisă.

18 dintre distribuitori au recunoscut faptele anticoncurențiale și au beneficiat de reducerea amenzilor cu 20% din nivelul de bază.

”Scopul nostru nu este acela de a elimina companiile de pe piață și, de aceea, la stabilirea sancțiunilor am ținut cont de faptul că distributorii centralelor Baxi au cifre de afaceri destul de mici. Prin această investigație și amenzile aplicate, intenția noastră este să tragem un semnal de alarmă astfel încât toate companiile, indiferent că sunt mai mari sau mai mici, să înțeleagă că trebuie să respecte legislația în domeniul concurenței și să își stabilească singure prețurile de revânzare, nu prin înțelegere cu furnizorul” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Baxi România a înregistrat, în 2014, afaceri de 2,6 milioane de lei (circa 585.000 de euro) și pierderi de 1,4 milioane de lei (circa 315.000 de euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
baxi romania
distribuitori
centrale termice
consiliul concurentei