Blocurile de locuințe vor trebui dotate obligatoriu cu spații de colectare selectivă a deșeurilor

Blocurile de locuințe vor trebui dotate obligatoriu cu spații de colectare selectivă a deșeurilor
scris 22 apr 2018

Blocurile de locuințe vor trebui dotate obligatoriu cu spații de colectare selectivă a deșeurilor, care să faciliteze reciclarea, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

Draftul de act normativ modifică Legea locuințelor din 1996.

În forma aflată în prezent în vigoare, aceasta impune, ca exigență minimală, dotarea blocurilor de locuințe cu "spații destinate colectării, depozitării și evacuării deșeurilor menajere".

 Facebook anunță măsurile pentru datele utilizatorilor CITEȘTE ȘI Facebook anunță măsurile pentru datele utilizatorilor

Inițiatorii proiectului au în vedere înăsprirea exigenței, prin impunerea de "spații destinate colectării, depozitării și evacuării separate pe fracții a deșeurilor menajere".

Aceștia menționează, în expunerea de motive a proiectului, că normele UE obligă România să ajungă la un grad de reciclare a deșeurilor municipale de 50% până în 2020, țintă imposibil de atins în condițiile în care, în prezent, procentul real de reciclare este de doar 5-6%.

"Gradul scăzut de reciclare este urmarea lipsei unui sistem eficient de colectare selectivă  deșeurilor și revalorizare a acestora. Primul pas în implementarea acestui sistem este crearea infrastructurii pentru cetățeni. Deși legislația permite în prezent colectarea selectivă pe patru fracții, în realitate gunoiul se colectează împreună și ajunge la gropile de gunoi în loc să fie tratat, reciclat și reutilizat", se arată în documentul citat. 

Blocurile de locuințe vor trebui dotate obligatoriu cu spații de colectare selectivă a deșeurilor

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
reciclare deseuri
colectare selectiva deseuri
fractie umeda
fractie uscata
exigente minimale locuinte
legea locuintelor
deseuri
reciclare