Cel mai puternic început de an din istoria grupului Wienerberger, grație condițiilor meteorologice favorabile

Cel mai puternic început de an din istoria grupului Wienerberger, grație condițiilor meteorologice favorabile
scris 27 mai 2019

Grupul austriac Wienerberger, furnizor internațional de soluții pentru construcția clădirilor și infrastructura inteligentă, a început anul 2019 cu cel mai puternic trimestru 1 din istoria de 200 de ani a companiei. 

În primul trimestru al anului 2019, Wienerberger și-a mărit veniturile la nivel de Grup cu 15%, până la 776,8 milioane de euro, comparativ cu 675,1 milioane de euro în primul trimestru al anului 2018. Wienerberger a valorificat cererea puternică și condițiile meteorologice favorabile care au permis un debut timpuriu al sezonului de construcții. Compania a beneficiat, de asemenea, de efectul ajustărilor de preț implementate în cursul anului 2018, în anticiparea creșterii inflației prin costuri.

EBITDA ajustat a crescut semnificativ cu 89%, până la 109,0 milioane de euro, față de 57,7 milioane de euro în primul trimestru al anului 2018.

FOTO Unitatea militară unde a fost executat Ceaușescu, transformată în mall. Lucrările au început CITEȘTE ȘI FOTO Unitatea militară unde a fost executat Ceaușescu, transformată în mall. Lucrările au început

Profitul net al companiei a crescut la 26,8 milioane de euro, în comparație cu o pierdere de 19,6 milioane de euro, din motive sezoniere, înregistrată în primul trimestru al anului 2018.

Wienerberger și-a schimbat la începutul acestui an structura unităților operaționale, în prezent acestea fiind: Wienerberger Building Solutions, Wienerberger Piping Solutions și America de Nord. Fiecare a înregistrat o creștere a veniturilor în primele trei luni ale anului.
• Wienerberger Building Solutions a înregistrat un randament puternic, raportând o creștere cu 18% a veniturilor, până la 476,6 milioane de euro, și o dublare a EBITDA ajustat, la nivelul de 85,7 milioane de euro.
• Wienerberger Piping Solutions, fructificând impulsul pieței din primele trei luni și nivelul costurilor semnificativ îmbunătățit, a generat o creștere a veniturilor (+ 9% până la 224,0 milioane de euro) și a câștigurilor (EBITDA ajustat, majorat de la 8,4 milioane euro la 17,7 milioane euro ).
• Divizia Nord-Americană a realizat o creștere de 16% a veniturilor, la nivelul de 75,9 milioane de euro; EBITDA ajustat al Diviziei a ajuns la 5,6 milioane de euro (față de 6,9 milioane de euro în T1 2018).

Pentru întregul an 2019, Wienerberger se așteaptă să înregistreze o cerere constantă stabilă sau în ușoară creștere, în pofida numeroșilor factori de incertitudine din mediul economic. Ca urmare, Wienerberger confirmă prognoza unui EBITDA ajustat de 560 până la 580 de milioane de euro pentru întregul an 2019.

Wienerberger este cel mai mare producător de cărămizi din lume (Porotherm, Terca) și lider de piață în țigle ceramice pentru acoperișuri (Koramic, Tondach) în Europa, dar și de pavaje de beton  (Semmelrock) în Europa Centrală și de Est. În domeniul sistemelor de țevi (țevi ceramice Steinzeug-Keramo și țevi de plastic Pipelife), compania este unul din principalii furnizori în Europa. Cu un total de 195 unități de producție, Grupul Wienerberger a generat venituri de 3,3 miliarde euro și  un EBITDA  de 470 millioane euro în 2018.

Wienerberger este prezentă în România din 1998 și este una din cele mai mari companii producătoare de materiale de construcții din țară. Compania operează patru unități de producție pentru blocuri ceramice și, de asemenea, comercializează țigle ceramice sub brandul Tondach, având în total peste 300 de angajați.

România este una dintre cele mai mari piețe din regiunea CEE și are o piață a materialelor de construcții pentru domeniul rezidențial în plină dezvoltare. Cărămizile reprezintă unul dintre cele mai populare și frecvent utilizate materiale de construcții în țară. 

viewscnt
Afla mai multe despre
wienerberger
caramizi