Cererea de locuințe de închiriere în nordul Bucureștiului a crescut cu 5-7%. Investitorii reprezintă 35% dintre cumpărători

Cristina Cuncea
Cristina Cuncea
scris 30 sep 2015

Cererea de locuințe pentru închiriere în Nordul Capitalei - Floreasca, Dorobanti, Kiseleff-Aviatorilor, Primăverii, Șoseaua Nordului-Herăstrău, Băneasa, Pipera, căutată în special de către expați și diplomați, a crescut cu 5-7% în acest an. Pe segmentul achizițiilor de locuințe în aceste zone, 35% dintre cumpărători sunt investitori, față de 20% anul trecut, potrivit unui analize a firmei imobiliare Nordis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cererea de proprietăți pentru închiriere a crescut cu 7% pe segmentul de apartamente și cu circa 5% pe segmentul de vile.

Consultanții firmei imobiliare menționează că expații vin în Romania, în proporție de peste 70%, însotiți de familii, ceea ce îi determină să aleagă  cu precădere zona de nord, deoarece aici se află cele mai bune grădinițe cu predare bilingvă, școli internaționale, o arie foarte mare de parcuri și spații verzi dar și imobile noi, ci suprafețe mari și finisaje premium.

„Cea mai mare cerere dar și cel mai mare număr de tranzacții s-au înregistrat la apartamentele cu 3 și 4 camere. Cea mai dorită zonă a rămas în continuare Șoseaua Nordului – Herăstrău, datorită poziției sale în proximitatea parcului, dar și a unei distanțe relativ scurte atât față de școli și centre comerciale, cât și față de centrul orașului”, declară Emanuel Poștoacă, general manager al Nordis.

În ceea ce privește cererea de locuințe individuale de închiriat, zona Pipera este în mod special preferată de familiile de expați, aici oferta de vile noi, bine utilate și echipate fiind cea mai mare. Într-un buget de 2.000 de euro, expații pot inchiria vilă cu grădină și pot beneficia chiar și de piscină.

Cartierele Șoseaua Nordului – Herăstrău, Primăverii, Dorobanți și Aviatorilor sunt de asemenea în topul preferințelor expaților. Aici numărul expaților mai tineri, persoane singure este mai mare, deoarece zona este mai aproape de cele mai căutate restaurante, cafenele sau cluburi.

Cererea (persoanele care se interesează de închiriere în zonele de lux) este structurată 30% români versus 70% expați, dar în continuare numărul de expați care ajung să și închirieze este net superior față de cel al românilor, procentul rămânînd 85% străini versus 15% români, ca în 2013-2014.

Numărul cumpărătorilor străini ajunge la 20% din total

Față de anul trecut, procentajul de cumpărători străini a crescut ușor spre 20%, mare parte fiind investitori. Cu toate acestea, românii care folosesc apartamentele de lux pentru uz propriu reprezintă cea mai mare pondere a cumpărătorilor de apartamente din zona Herăstrău - Șoseaua Nordului.

Ponderea celor care cumpără apartamente pentru a le închiria ulterior, pentru a le rentabiliza, a ajuns la 35% din totalul celor care cumpără apartamente în zonă (în condițiile în care anul trecut era de circa 20%), aceasta datorită dobânzilor foarte scăzute pentru depozitele bancare, a revenirii creditării, dar și a oportunităților imobiliare aflate în piață.

De asemenea, este remarcată întoarcerea investitorilor străini, cei care doresc sa achiziționeze terenuri pentru dezvoltare imobiliară sau doresc să achiziționeze proprietăți deja închiriate ca investiție.

Cele mai căutate apartamente, atât pentru cumpărare cât și pentru închiriere rămân apartamentele de 3 camere.

Repartiția pe număr de camere și bugete a proprietăților tranzacționate în primele 9 luni

Tranzacțiile cu apartamente de trei camere au reprezentat aproape jumătate din piața achizițiilor de apartamente premium din București în ultimul an, respectiv un procent de 49%, conform datelor Nordis.

La polul opus, garsonierele au o pondere de doar 2% din totalul tranzacțiilor pe segmentul rezidențial de lux din zona de nord.

În ceea ce privește mărimea bugetelor alocate pentru astfel de locuințe noi, premium, predomină cele cuprinse între 100.000 și 250.000 euro, care reprezintă o pondere de 60% din total.

Nordis are în portofoliu, la vânzare, închiriere sau în administrare peste 2.500 de proprietăți premium din zonele de nord ale Bucureștiului din Piața Victoriei și până în Iancu Nicolae: Kiseleff, Aviatorilor, Primăverii, Herăstrău – Șoseaua Nordului, Băneasa și Pipera.

viewscnt
Afla mai multe despre
locuinte
expati
inchiriere
studiu