Clădirile istorice din București, nouă țintă a investitorilor imobiliari

Clădirile istorice din București, nouă țintă a investitorilor imobiliari
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 feb 2019

Clădirile istorice din centrul Capitalei au devenit o nouă țintă pentru dezvoltatori în condițiile în care disponibilitatea terenurilor pentru construcții în această zonă este din ce în ce mai redusă. Potențialul acestui segment de piață este foarte mare având în vedere cererea pentru spații de birouri si pentru hoteluri moderne în centrul Capitalei. 

Urmărește-ne și pe Google News

Compania de consultanță imobiliară JLL a identificat mai multe zone din București unde există clădiri istorice care, prin investiții în modernizare și reabilitare, pot să intre în circuitul imobiliar comercial. Printre acestea se află Piața Universității, Centrul Vechi, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei și zona Cismigiu.

FOTO Castelul de la Zlatna, unde au fost filmate scene din filmul \ CITEȘTE ȘI FOTO Castelul de la Zlatna, unde au fost filmate scene din filmul "Noi cei din linia întâi", este scos la vânzare

În aceste zone există multe clădiri istorice, foarte bine întreținute și conservate și care, în consecință, necesită investiții mai reduse din partea potențialilor cumpărători. Pe de altă parte, aceste clădiri au dimensiuni generoase, care permit investitorilor să realizeze proiecte mai atractive în termeni comerciali.

Metropolis Center, George Enescu Office Building, Aviatorilor 8, Bratianu Business Center, Dionisie Lupu 70, Hilton Garden Inn din Centrul Vechi, spitalul Sanador de pe strada Sevastopol de lângă Piața Victoriei, Palatul Universul, The Ark sunt câteva dintre cele mai cunoscute proiecte care au rezultat din modernizarea sau convertirea clădirilor vechi în spații noi, moderne.

Dacia One, cele două clădiri de pe Calea Victoriei cumpărate de grupul Hagag, proiectul dezvoltat de Hanner pe amplasamentul fostei fabrici de bere Grivita, Hotel Corinthia (Grand Hotel du Boulevard), hotelul Autograph by Marriott, dezvoltat în locul Marmorosch Blank, una dintre cele mai frumoase clădiri din Bucureștiul vechi sunt alte astfel de proiecte în diverse stadii de dezvoltare.

Interesul investitorilor pentru astfel de proiecte vine și din faptul că zona centrală este una dintre cele mai căutate din București pentru sedii de firme, ceea ce se vede și în rata de neocupare, de sub 5%. În 2018, în zona centrală, inclusiv CBD, a fost livrată o singură clădire de birouri, de 12.000 de metri pătrați, în condițiile în care cererea brută a fost de 72.176 metri pătrați (22% din suprafața de birouri închiriată în București), din care jumătate a reprezentat cerere netă, respectiv 25% din cererea netă al nivelul anului 2018 din Capitală.

Având în vedere aceste evoluții, se observă o schimbare a abordării investitorilor în ceea ce priveste clădirile vechi, în sensul că acestea nu mai sunt folosite de ambasade sau de casele de avocatură, ci sunt cel mai des sunt reconvertite în hoteluri sau integrate în proiecte mai ample, cu componenta de birouri.

Segmentul se dezvoltă în special datorită locațillor centrale ale acestor proprietăți, dar și datorită dorinței dezvoltatorilor de a face proiecte mai interesante din punct de vedere architectural, cu mai multă personalitate.
 

România urmează astfel trendul care se manifestă în Europa de mulți ani și care a dus la realizarea unora dintre cele mai valoroase proiecte imobiliare.

viewscnt
Afla mai multe despre
cladiri vechi bucuresti
centrul vechi
bulevardul regina elisabeta
calea victoriei