CONFIRMARE One United Properties cumpără Eliade Tower de la fondul de investiții Grivalia și întregește complexul One Floreasca City

CONFIRMARE One United Properties cumpără Eliade Tower de la fondul de investiții Grivalia și întregește complexul One Floreasca City

Clădirea Eliade Tower (de culoare gri in fotografie) mărginește complexul One Floreasca City

scris 6 oct 2022

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a achiziționat clădirea de birouri Eliade Tower de la fondul elen de investiții Grivalia, confirmând informația anunțată anterior de Profit.ro

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Tranzacția, de 9,5 milioane de euro, confirmă poziția de achiziții în care se află One United Properties după recenta majorare de capital de 50 de milioane de euro.

FOTO Demolarea turnului de birouri Cathedral Plaza - suspendată CITEȘTE ȘI FOTO Demolarea turnului de birouri Cathedral Plaza - suspendată

Vânzarea Eliade Tower este un prim pas spre ieșirea Grivalia de pe piața imobiliară românească. Fondul elen a moștenit proprietățile pe care le mai deține în România de la grupul Eurobank, cu care a fuzionat prin absobție în 2019.

Clădirea Eliade Tower din cartierul bucureștean Floreasca a fost finalizată în 2004 și evaluată la finalul anului 2018 la 11,1 milioane de euro. Imobilul are circa 7.000 de metri pătrați și este lipită de complexul One Floreasca City, dezvoltat de One United Properties.

One Floreasca City cuprinde 247 de apartamente exclusiviste, dispuse în două turnuri a câte 15 etaje fiecare și unul de 20 de etaje, imobilul de birouri One Tower și fosta hală Ford, care este în curs de transformare în centru comercial. În total, investiția în acest proiect a fost estimată la 100 de milioane de euro.

Eliade Tower se va adăuga acum portofoliul de birouri al One United Properties, care însumează o suprafață totală închiriabilă de peste 147.000 de metri pătrați și include One Tower, One Cotroceni Park Office fazele 1 și 2, One Victoriei Plaza – recent achiziționat, plus One North Gate și One Herăstrău Office, aflat la vânzare.

Vânzările Dacia din Marea Britanie au crescut ușor CITEȘTE ȘI Vânzările Dacia din Marea Britanie au crescut ușor

Compania se află în prezent în negocieri avansate pentru zece dezvoltări viitoare, precum și în faze incipiente de discuții sau negocieri pentru alte peste 20 de dezvoltări. Cele zece dezvoltări aflate în prezent în negocieri avansate se concentrează în primul rând pe proprietăți rezidențiale pentru venituri medii și medii-mari.

Dacă vor fi semnate, aproximativ 10.000 de apartamente cu peste 1 milion de metri pătrați suprafață construibilă brută ar urma să fie dezvoltate pe aceste terenuri de către One United Properties în următorii șapte ani. După ce vor fi dezvoltate, acestea ar putea genera o valoare brută de dezvoltare de peste 2,3 miliarde de euro și un potențial profit brut pentru One United Properties de 900 de milioane de euro.

Aproximativ 10% din dezvoltări vor fi spații de birouri și comerciale. Compania se concentrează să investească cu prioritate în București, unde se află cea mai mare parte a portofoliului său.

Exit-ul Grivalia

Fondul de investiții Grivalia Properties deține pe piața românească trei proprietăți, evaluate la sfârșitul anului 2018 la peste 65 de milioane de euro, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Acestea au fost cumpărate de grupul Eurobank în perioada 2004-2008 de la dezvoltatorul acestora, și anume un grup de investitori coordonați de omul de afaceri Ioannis Papalekas. Pe lângă Eliade Tower, portofoliul mai cuprinde jumătate din clădirea de birouri BOB de lângă metroul Pipera, închiriată parțial de Banca Transilvania, și spațiul în care funcționează Brico Dépôt în Iași, în apropierea Iulius Mall.

Grivalia administrează în Grecia și Europa de Sud-Est active cu o valoare totală de 3,1 miliarde de euro, din care active imobiliare parte a unor credite neperformante evaluate la peste 630 de milioane de euro.

Banca grecească Eurobank a vândut Bancpost către Banca Transilvania în 2018. Pentru Eurobank, piața bancară românească a fost printre cele mai mari în afara Greciei, Bancpost având active totale de 2,5 miliarde de euro și o rețea de 147 de sucursale.

viewscnt
Afla mai multe despre
one united properties
eliade tower
grivalia