CONFIRMARE FOTO One United Properties cumpără de la Auchan hala Ford, prima fabrică de automobile din România

CONFIRMARE FOTO One United Properties cumpără de la Auchan hala Ford, prima fabrică de automobile din România

One Floreasca City. În față se poate vedea o parte din hala Ford

scris 24 mar 2022

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties, fondat de bancherii Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, a cumpărat hala Ford de la grupul francez de retail Auchan, după cum Profit.ro a anunțat anterior în exclusivitate. Hala urma să fie transformată într-un centru comercial.

Dezvoltatorul estimează investiții semnificative în următorii doi ani pentru restaurarea clădirii. One United Properties intenționează să restaureze integral fabrica și să o transforme într-un spațiu retail, parte integrantă a dezvoltării multifuncționale One Floreasca City.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

Spațiul va găzdui un supermarket Auchan concept store de peste 2000 m2, magazine high-end și restaurante cu terase ample, distribuite în spațiul de 6 metri înălțime de la parter și primul etaj. One Floreasca City este prima dezvoltare imobiliară sustenabilă cu funcție mixtă din România, ce include o componentă rezidențială - One Mircea Eliade, o clădire de birouri - One Tower și o zonă comercială comună.

Valoarea brută de dezvoltare (VB) a proiectului la finalizare este estimată la 82 de milioane de euro. Auchan România a primit deja autorizația de construire, prin urmare construcția va începe imediat, cu data de livrare estimată la jumătatea anului 2024. La finalizarea construcției, imobilul restaurat va avea o suprafață brută închiriabilă de aproximativ 13.000 mp și 400 de locuri de parcare construite pe două etaje subterane.

One United Properties și Auchan România au plătit circa 25 de milioane de euro, în 2016, fondului grec de investiții Global Finance pentru achiziția terenului de 2,8 hectare din cartierul bucureștean Floreasca, ce aparținuse, în trecut, fabricii Automatica București. Acesta a fost cel mai scump teren vândut în 2016. Global Finance cumpărase lotul zece ani mai devreme pentru suma de 19,7 milioane de euro.

Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani CITEȘTE ȘI Studiu EY România: 78% dintre Directorii Financiari din România consideră că se vor implica mai mult în dezvoltarea și executarea strategiilor de business în următorii trei ani

Pe o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați din acest teren se află ruina halei Ford, prima fabrică de automobile din România care producea vehicule în număr mare și prima linie de montaj operațională a concernului american în Europa de Est. Auchan intenționa să restaureze și să modernizeze fosta hală Ford, devenită monument istoric, și să o transforme într-un spațiu de retail operat sub brandul Auchan, unde să fie expuse și modele de epocă ale mărcii Ford, unele produse chiar în perioada interbelică la București.

Planurile retailerului însă s-au modificat, iar One United Properties cumpără acum proprietatea francezilor și începe renovarea. 

Restul terenului a fost ocupat de dezvoltatorul imobiliar cu ansamblul rezidențial One Mircea Eliade, care cuprinde 247 de apartamente exclusiviste dispuse în două turnuri a câte 15 etaje fiecare și unul de 20 de etaje, și cu imobilul de birouri One Tower. Cele două componente, plus hala Ford, fac parte din ansamblul imobiliar mixt One Floreasca City pentru dezvoltarea căruia s-a anunțat o investiție de 100 de milioane de euro.

CONFIRMARE Manat Magnum, proprietarul hotelului boutique Hacienda De Mare, vinde, chiar lângă plajă, un teren pentru locuințe în stațiunea 23 August CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Manat Magnum, proprietarul hotelului boutique Hacienda De Mare, vinde, chiar lângă plajă, un teren pentru locuințe în stațiunea 23 August

În 1931, Theodor Davila, fiul dramaturgului Alexandru, autorul lui ”Vlaicu Vodă”, și nepotul lui Carol Davila, fondatorul sistemului sanitar modern, a devenit reprezentantul companiei Ford în România, iar, în 1 martie 1935, Ford România înainta Ministerului Industriei și Comerțului o propunere pentru construirea unei uzine de montaj în Calea Floreasca pentru automobile de lux. Societatea Ford Română cerea statului aplicarea avantajelor legii pentru încurajarea industriei; un acord încheiat pe 10 ani; un import anual de 2.500 de unități de piese detașate și posibilitatea de a crește dacă cererea pieței o presupunea; impozitarea pe piese detașate, nu pe produs finit, și altele.

Acțiunea de industrializare a României dintre anii 1922-1927 și cea începută în anul 1934 au transformat Bucureștiul într-un adevărat centru industrial și comercial. Ford era printre cele mai cunoscute fabrici din București în anii 1930-1940, nu numai pentru că îi „motorizase pe români“ sau datorită „fordismului“, ci și pentru „palatul de sticlă și beton“ care era uzina în sine.

În 1935, uzina Ford avea 250 de lucrători dintre care 5 maiștri specialiști străini, 5 tehnicieni români și un desenator tot român.

După 1948, în regimul comunist, fabrica a devenit Automatica, iar acum spațiul este în paragină.


One United Properties a raportat o cifră de afaceri record de 675 milioane lei în 2021, o creștere cu 54,37% față de rezultatele anului 2020. Compania a vândut, în această perioadă, 699 de apartamente, 926 de locuri de parcare și 69 de spații comerciale. One United a obținut un profit net de 506,40 milioane lei, aproape triplu comparativ cu cel de 176,93 milioane lei din anul anterior.

One United Properties a vândut anul trecut 7 dintre cele mai scumpe locuințe tranzacționate pe piața din București, inclusiv cea mai scumpă proprietate vândută în 2021, potrivit unui clasament realizat de Profit.ro. Cele mai mari zece tranzacții realizate numai de One United Properties în 2021 au însumat 34,12 milioane de euro, potrivit datelor transmise Profit.ro de către reprezentanții companiei.

Dezvoltatorul imobiliar One United Properties estimează venituri de 1,52 miliarde de lei și un profit net de 548,7 milioane de lei în 2022.

Pentru 2022, One United Properties estimează finalizarea următoarelor dezvoltări rezidențiale: One Verdi Park, One Modrogan, One Timpuri Noi și One Floreasca Vista. Veniturile din chirii sunt estimate să ajungă la 71,78 milioane de lei în 2022, ca urmare a ocupării integrale a One Tower, recepției One Cotroceni Park Faza 1 și închirierii acestuia, precum și a achiziției pachetului majoritar de acțiuni la Bucur Obor. Mai mult, compania estimează finalizarea fazei 2 a One Cotroceni Park înainte de sfârșitul anului.

One United Properties este a treia cea mai mare companie antreprenorială listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, precum și cel mai mare dezvoltator imobiliar listat pe piața de capital locală.

SURSA FOTO pentru colaj: 4tuning.ro

viewscnt
Afla mai multe despre
one united properties
hala ford
auchan