EXCLUSIV Încă o fabrică de tradiție dispare: Producție oprită după 50 de ani; Angajații – concediați; Utilajele – la vânzare

EXCLUSIV Încă o fabrică de tradiție dispare: Producție oprită după 50 de ani; Angajații – concediați; Utilajele – la vânzare

Sursa foto - Napomar

Emil Popescu
Emil Popescu
scris 19 apr 2022

Fabrica de mașini unelte Napomar, cu o istorie de 50 de ani, oprește producția, concediază angajații și scoate la vânzare toate echipamentele și utilajele. Hala de producție, aflată pe un teren de 4,5 hectare, într-o zonă cu un potențial imobiliar ridicat din Cluj-Napoca, va fi închiriată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anterior, printre principalii clienți ai companiei s-au numărat gigantul american General Electric, grupul industrial Emerson, de asemenea din SUA, și grupul spaniol Danobat.

Deciziile au fost luate acum, deja, de SIF Banat - Crișana, acționarul majoritar, și urmează doar să fie puse în practică de conducerea Napomar, relevă date analizate de Profit.ro.

“Napomar lucra doar în calitate de subcontractor, cu o producție în serii limitate, iar de la începutul pandemiei de coronavirus clienții au dispărut sau, la rândul lor, nu au mai avut cerere pentru produsele proprii. De mai mulți ani compania este pe pierdere, așa că, din perspectiva acționarilor, este mult, mult mai avantajoasă închirierea halei, pentru că aduce un câștig garantat”, au declarat pentru Profit.ro surse apropiate companiei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: În acest moment, atenția investitorilor se duce mai mult către zona de cripto. Bitcoin este în continuare favorizat

Napomar nu a răspuns, până acum, întrebărilor Profit.ro pe acest subiect.

Compania are o suprafață de producție de 21.000 metri pătrați, pe un teren de 4,5 hectare amplasat în fosta zonă industrială din nord-estul Clujului, cu un potențial imobiliar ridicat, pentru spații rezidențiale și comerciale.

Cele mai recente informații publice arată că Napomar avea în 2020 peste 180 de angajați, afaceri de 4,6 milioane euro și pierderi de 500.000 de euro.

De altfel, în perioada 2016-2020, compania a avut un singur an cu profit, în ceilalți patru ani raportând pierderi însumate de 12,4 milioane lei.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

SC Napomar SA a fost înființată în anul 1973, sub denumirea “Fabrica de mașini de rectificat”, devenind unul dintre principalii producători de profil din România. Compania și-a extins și mai mult atât capacitățile, cât și gama de produse, dar după anul 1990 a fost obligată să se reprofileze, din cauza dispariției aproape în totalitate a pieței tradiționale, și a început să producă articolele căutate atunci pe piața internă, precum mașini de prelucrare a lemnului, hârtiei, sticlei sau piese de schimb.

În anul 2001, Napomar a înființat o companie mixtă cu grupul spaniol Danobat, iar în anii următori livra 90% din producție la export, sub formă de mașini unelte cu comandă numerică, piese și subansamble pentru echipamente de salvare marină, pentru industria energetică precum și pentru diverși beneficiari din alte domenii de activitate.

Printre principalii clienți ai companiei s-au numărat gigantul american General Electric, grupul industrial Emerson, de asemenea din SUA, și Danobat.

În 2013, Napomar anunța finalizarea unui program de investiții în valoare de 10 milioane de euro în modenizarea fabricii, finanțat parțial cu fonduri europene și de la bugetul de stat.

Acțiunile Napomar au fost tranzacționate, până în 2004, pe fosta piață Rasdaq. Acum, SIF Banat-Crișana deține 99,4% din acțiunile companiei, participația fiind evaluată la 10,5 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
napomar
oprire producție