EXCLUSIV Proprietarii Crosspoint au cumpărat terenul fostei fabrici Amco Otopeni și fosta platformă Marcom

EXCLUSIV Proprietarii Crosspoint au cumpărat terenul fostei fabrici Amco Otopeni și fosta platformă Marcom

Codrin Matei (stânga) și Mihai Dumitrescu (dreapta)

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 14 mar 2023

Antreprenorii Codrin Matei și Mihai Dumitrescu, proprietarii brokerului imobiliar Crosspoint, au cumpărat terenul fostei fabrici de aparate de măsură Amco Otopeni și fosta platformă de utilaje de construcții Marcom, alăturată, iar acum pregătesc în loc un complex comercial, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fabrica Amco Otopeni, moștenitoare a Întreprinderii de Aparate de Măsură și Control înființate în anii `50, a intrat în faliment în 2014. În anul 2009, când a intrat în reorganizare, era singurul producător din țară de site catalizatoare pentru combinatele de îngrășăminte chimice, de obiecte de laborator din metale prețioase și senzori și instrumente pentru măsurarea temperaturii topiturilor metalice în combinatele metalurgice.

În cadrul procesului de lichidare a bunurilor, evaluatorii au stabilit că terenul de circa 2,8 hectare al fostei fabrici are o valoare de piață de aproape 3,4 milioane de euro și o valoare de vânzare forțată de 2,5 milioane de euro, echivalentul a 90 de euro/metru pătrat. Proprietatea este amplasată chiar lângă stadionul Otopeni.

O firmă a lui Codrin Matei și Mihai Dumitrescu a cumpărate terenul la licitație în 2020 la prețul de 2,5 milioane de euro și a finalizat tranzacția luna trecută, după plata suplimentară a unei despăgubiri echivalente cu 10% din prețul de adjudecare, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

EXCLUSIV FOTO SIF Banat-Crișana finalizează vânzarea către Kaufland, Lidl și Hornbach a terenului fostei fabrici Helitube din Colentina. Încheie și vânzarea fostei fabrici Filan CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO SIF Banat-Crișana finalizează vânzarea către Kaufland, Lidl și Hornbach a terenului fostei fabrici Helitube din Colentina. Încheie și vânzarea fostei fabrici Filan

În paralel cu această tranzacție, Matei și Dumitrescu au mai cumpărat de la familia Constantin și Grațiela-Monica Marcu și un teren de circa un hectar, lipit de proprietatea Amco, pe care a funcționat, în trecut, o platformă pentru utilajele de construcții ale companiei Marcom, vândută anul trecut de familia Marcu grupului austriac Kuhn.

Antreprenorul Codrin Matei, fiul lui Alexandru Matei, fostul președinte al SIF Moldova, este și membru în consiliul de administrație al SIF Oltenia.

Noii proprietari ai terenurilor, care însumează aproape 4 hectare, așteaptă acum aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal care vizează construirea unui hipermarket cu parter și etaj și a unui magazin de retail.

Mihai Dumitrescu a declarat pentru Profit.ro că nu exclude nicio variantă de valorificare a acestei proprietăți, în sensul în care ar putea dezvolta ei proiectul comercial sau l-ar putea vinde.

Procesul de demolare a vechilor clădiri a început încă de anul trecut.

EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP cele mai valoroase centre de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP cele mai valoroase centre de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii

Înlocuirea vechii fabrici Amco cu magazine este procesul prin care au trecut aproape toate marile platforme industriale din București. Cele mai celebre exemple sunt AFI Cotroceni și AFI Park, care au luat locul fostei fabrici UMEB, proiectele Campus 6 și The Light care se ridică în locul fostei platforme Pumac, The Bridge și Orhideea Towers, în locul fostei fabrici de pâine Spicul, Rose Garden de pe Suveica (zona Obor), Vivenda care a luat locul fabricii de pâine Titan, Doamna Ghica Plaza în locul Romfelt sau Timișoara 58 peste Frigocom în Militari.

De altfel, fostele fabrici continuă să fie principala sursă de terenuri pentru noile dezvoltări imobiliare din București. Doar în acest moment sunt în diferite etape de dezvoltare proiecte pe fostele platforme Romcarton, Romprim, Artemob, Laromet, Marmura, Electrotehnica, Timpuri Noi, Automatica, fabrica de mobilă Pipera, Stiteh, Pumac, Semănătoarea, Ventilatorul, fabricile de pâine Băneasa și Spicul, fabrica de mezeluri Medeus și fabrica de bere Grivița.

Crosspoint Real Estate, partener internațional al Savills în România, a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri consolidată în valoare de 2,85 milioane euro, în creștere cu 17% față de anul anterior. 

viewscnt
Afla mai multe despre
codrin matei
mihai dumitrescu
crosspoint
amco
marcom