EXCLUSIV Tranzacție ce sparge borna, confirmată: Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, intră în România. Warren Buffett al Chinei cumpără Floreasca Park

EXCLUSIV Tranzacție ce sparge borna, confirmată: Unul dintre cei mai mari investitori chinezi, un conglomerat care controlează Cirque du Soleil și un club din Premier League, intră în România. Warren Buffett al Chinei cumpără Floreasca Park

Floreasca Park

scris 19 feb 2020

Conglomeratul chinez Fosun, condus de un miliardar supranumit Warren Buffett al Chinei, a ajuns la un acord cu germanii de la GLL Real Estate Partners pentru achiziția complexului de birouri Floreasca Park de lângă Pasajul Pipera, București, într-o tranzacție de peste 100 milioane de euro ce sparge borna unui randament investițional de sub 7%, potrivit informațiilor Profit.ro.

Tranzacția a fost anunțată de Profit.ro din vara anului trecut ca fiind pregătită.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

GLL a acceptat, acum, vânzarea complexului sub rezerva îndeplinirii condițiilor agreate în contractul de vânzare-cumpărare. Investitorul chinez efectuează tranzacția prin intermediul Resolution Property, brațul său imobiliar european stabilit în 2015 printr-un parteneriat cu managerul britanic de active Resolution Property. Pentru tranzacția de la București, chinezii au apelat la fondul grec de investiții Zeus Capital Management, familiar cu piața imobiliară bucureșteană, care a acționat ca manager de active și acționar minoritar.

Profit.ro a anunțat, în exclusivitate, că investitorul chinez se pregătește de această achiziție. În primăvara anului trecut, Lila Pateraki, directorul de investiții al Zeus Capital Management declara, pentru Profit.ro, că participă la licitații în București pentru achiziția de clădiri de birouri la prețuri de până în 120 milioane euro și că se așteaptă la o achiziție în 2019.

Sursele Profit.ro au declarat că GLL Real Estate Partners, care în 2018 a fost preluată de bancherii de investiții australieni Macquarie Group, este dispusă să vândă Floreasca Park pentru câștigul rapid și încasările mari, care plasează randamentul investiției sub 7%.

EXCLUSIV Cel mai mare berar român, milionarul Vasile Ciobanu, intră pe piața rezidențială CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare berar român, milionarul Vasile Ciobanu, intră pe piața rezidențială

Floreasca Park este cea de-a șaptea construcție pe care Portland Trust a dezvoltat-o în România. Construcția proiectului de birouri, cu o suprafață de 38.000 de metri pătrați, a început în iunie 2012 pe un teren de 2 hectare achiziționat de la George Becali. Investiția în dezvoltare a fost de circa 70 milioane de euro, sprijinită de un împrumut de 39,3 milioane de euro de la BCR.

Complexul de birouri, compus din două corpuri – dintre care unul este ocupat integral de producătorul de software de business Oracle, a fost cumpărat în 2015 de GLL de la Portland Trust contra unei sume de circa 100 milioane de euro, corespunzătoare unui randament investițional de 7,4%. Compresia randamentului, care se traduce printr-un preț mai mare, și faptul că Oracle are un contract pe perioadă lungă, deci nivelul chiriilor este sub potențialul actual al pieței, au contribuit la decizia fondului de origine germană de a vinde. Altfel, sursele Profit.ro, spun că strategia GLL este să cumpere noi active pe piața românească.

Investitorii imobiliari așteaptă de mult timp scumpirea proprietăților românești, iar banii din Asia se pare că sunt soluția acestei dorințe, deoarece sunt mult mai „ieftini“ decât cei strânși de la acționari din Europa.

EXCLUSIV Prima fabrică Pepsi devine cartier rezidențial. Dezvoltarea - asigurată de un grup din care face parte unul dintre pionierii internetului românesc CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima fabrică Pepsi devine cartier rezidențial. Dezvoltarea - asigurată de un grup din care face parte unul dintre pionierii internetului românesc

Concluzionarea favorabilă a acestei tranzacții ar așeza Fosun alături de nume mari precum BlackRock, Vanguard, fondul suveran al statului chinez - CIC și fondul suveran al statului Singapore - GIC, Morgan Stanley sau Public Investment Corporation și Old Mutual din Africa de Sud, care dețin acțiuni direct sau prin intermediul unor parteneri în cadrul unor companii care investesc în proprietăți românești. Valoarea portofoliilor de active deținute de marile fonduri de investiții ale lumii în cadrul unor companii imobiliare prezente în România depășește două miliarde de euro, o sumă insignifiantă în bilanțurile lor contabile, dar imensă pentru imaginea pieței locale.

Cine este cumpărătorul

Conglomeratul Fosun a fost fondat în 1992 de cinci absolvenți ai universității Fudan din Shanghai, toți aflați acum pe lista celor mai bogați chinezi. La sfârșitul anului 2018, compania, listată pe Bursa din Hong Kong, avea în administrare active în valoare de 93,1 miliarde de dolari, ceea ce o plasează pe locul 416 în topul celor mai mari companii ale lumii realizat de Forbes.

Guo Guangchang (53 de ani), care deține și astăzi poziția de director executiv și președinte al Fosun, ocupă locul 50 în topul Forbes al celor mai bogați chinezi, cu o avere estimată la 6,4 miliarde de dolari. Un alt fondator, Liang Xinjun, fost vicepreședinte și CEO al Fosun, are o avere de 2,4 miliarde de dolari, iar Wang Qunbin figurează cu o avere de 1,1 miliarde de dolari în topul Forbes.

Fosun și-a făcut debutul pe piața imobiliară europeană în 2013, prin achiziția clădirii de birouri Lloyds Chambers din City-ul londonez. Ulterior, a cumpărat cea  mai mare firmă de asigurări din Portugalia, cu active imobiliare în administrare de 700 milioane de euro.

EXCLUSIV FOTO Adrian Polec cumpără un teren de la unul dintre cei mai mari constructori greci și vrea să dezvolte un hotel cu 14 etaje în centrul Bucureștiului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Adrian Polec cumpără un teren de la unul dintre cei mai mari constructori greci și vrea să dezvolte un hotel cu 14 etaje în centrul Bucureștiului

Prezența internațională a chinezilor este impresionantă și se extinde în cele mai variate domenii. Fosun a preluat retailerul german de îmbrăcăminte Tom Tailor. În 2017, chinezii au devenit acționari majoritari ai celebrei trupe canadiene de circ Cirque du Soleil. Fosun mai este proprietarul clubului englez de fotbal Wolverhampton Wanderers din Premier League, echipă pentru care Ionel Ganea a jucat între 2003 și 2006.

La rândul său, fondul care facilitează tranzacționarea Floreasca Park, Zeus Capital a fost înființat în 2007 de Stelios Zavvos, un fost manager al Citibank. Fondul i-a plătit circa 12 milioane de euro antreprenorului Ionuț Dumitrescu în 2012 pentru clădirea de birouri HQ Victoriei din București și mai deține pachete de apartamente în ansamblurile Emerald Residence și Signature Herăstrău. La începutul anului trecut, Zeus Capital și-a făcut intrarea pe piața din Varșovia prin achiziția unei clădiri de birouri.

Cine este vânzătorul

Vânzătorii proiectului din București, firma GLL Real Estate Partners a mai fost implicată în 2014 într-o tranzacție importantă, prin care a mutat clădirea Charles de Gaulle Plaza din portofoliul Accession Fund (fond administrat tot de GLL) în proprietatea altui fond al GLL. Tranzacția a fost evaluată la circa 70 milioane euro și a presupus și rambursarea creditului existent.

FOTO Slager Center, un centru comercial de 7.500 metri pătrați - scos la vânzare cu 4 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Slager Center, un centru comercial de 7.500 metri pătrați - scos la vânzare cu 4 milioane euro

Accession Fund a intrat în posesia Charles de Gaulle Plaza în 2006, când a plătit către Avrig 35 și CA Immo circa 80 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzacție de la acea vreme.

GLL Real Estate Partners mai deține și clădirea de birouri Victoria Center, cumpărată cu 20 de milioane de euro tot în 2015, și Palazzo Italia, achiziționată de fond la câteva luni după încheierea tranzacției pentru Charles de Gaulle Plaza.

Fondul german, fondant în 2000 de trei directori ai HypoVereinsbank, în parteneriat cu Lead Lease Corporation și grupul de asigurări Generali, a fost preluat în 2018 de platforma de investiții Macquarie Infrastructure and  Real Assets, o divizie a Macquarie Group, deținut la rândul său de HSBC, JP Morgan și Citicorp.

viewscnt
Afla mai multe despre
fosun
floreasca park
zeus capital
gll real estate partners
resolution