EXCLUSIV Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România prin achiziția sediului UiPath

EXCLUSIV Tranzacție surpriză: Frații Raj și Alok Gupta intră pe piața de birouri din România prin achiziția sediului UiPath
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 23 ian 2024

Frații indieni Raj și Alok Gupta, care au cumpărat recent World Class România, cel mai mare jucător în industria wellness locală,  și cultivă în România peste 22.000 de hectare de pământ, frați ai lui Sanjeev Gupta, șeful executiv al GFG Alliance, care a preluat fostul SIDEX Galați, sunt într-o etapă avansată în procesul de achiziție a complexului de birouri The Landmark, din centrul Bucureștiului, de la fondul american de investiții Cerberus Capital Management și partenerul său regional Revetas Capital, într-o perioadă în care investitorii imobiliari tradiționali sunt rezervați în privința achizițiilor pe sectorul de birouri, potrivit surselor Profit.ro din piața imobiliară.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Tranzacția, evaluată la circa 80 de milioane de euro, va fi derulată prin intermediul London Partners, deținut de indieni, potrivit surselor Profit.ro.

Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari

Până acum, prin acest vehicul, frații Gupta au dezvoltat ansamblul rezidențial Soho Unirii cu 236 de apartamente, au cumpărat un teren de 2,4 hectare de la Gabriel Popoviciu în cartierul corporatiștilor din Pipera și unul 2,8 hectare de la fosta firmă de construcții Conpref Carpați în zona Expoziției, terenuri evaluate la peste 20 de milioane de euro.

Pe o parte din terenul din Pipera au dezvoltat etapa a 3 din ansamblul Belvedere Residences, început de Gabriel Popoviciu, iar ultima fază de dezvoltare, cu 482 de apartamente, a fost vândută de indieni în 2022 grupului orădean Prima Development, controlat de Ștefan Kopanyi.

Prin achiziția The Landmark, frații Raj și Alok Gupta intră pe segmentul de birouri al pieței imobiliare din România, într-o perioadă în care investitorii imobiliari tradiționali privesc acest sector cu reticență. Și Uniqa Real Estate Management, administratorul activelor imobiliare ale asigurătorului austriac Uniqa, a depus o ofertă pentru achiziția complexului din zona Pieței Romană, cum a anunțat Profit.ro.

Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Prima tranzacție majoră din an, aproape de final. Din România iese un gigant cu active de 14 miliarde de dolari

Contactați de Profit.ro, reprezentanții Revetas Capital și cei ai Vectr Holdings, care deține London Partners, nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

Revetas Capital, fond oportunist înființat de Eric Assimakopoulos în 2012 cu scopul gestionării de active distressed și subevaluate din Europa Centrală și de Est, a cumpărat complexul de birouri The Landmark în ultimul trimestru din 2018 de la grupul bancar Piraeus, într-o tranzacție evaluată la peste 60 de milioane de euro, acoperită printr-o finanțare de până la 42,5 milioane de euro de la banca germană pbb Deutsche Pfandbriefbank.

Ulterior, în structura de acționariat a cumpărătorului a intrat și gigantul american Cerberus, care administrează active în valoare de circa 60 de miliarde de dolari.

EXCLUSIV Familia Nusco investește 15 milioane euro în construcția unei noi fabrici de uși și ferestre Pinum lângă Autostrada A3, în care va muta producția de pe platforma Pipera CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Familia Nusco investește 15 milioane euro în construcția unei noi fabrici de uși și ferestre Pinum lângă Autostrada A3, în care va muta producția de pe platforma Pipera

Cerberus a fost fondat în 1992 de Steve Feinberg și William Richter. Feinberg, care are o avere estimată de revista americană Forbes la 4,5 miliarde de dolari, a condus consiliul consultativ de informații (President's Intelligence Advisory Board) în mandatul președintelui american Donald Trump.

În 2020, cele două fonduri partenere au scos la vânzare The Landmark, sediul central al UiPath în România, la un preț corespunzător unui randament de circa 6,5%, adică în jurul a 75 de milioane de euro.

Hagag a semnat o înțelegere cu antrenorul Cosmin Olăroiu. Profit de până la 19 milioane euro CITEȘTE ȘI Hagag a semnat o înțelegere cu antrenorul Cosmin Olăroiu. Profit de până la 19 milioane euro

Complexul The Landmark este amplasat în zona Pieței Romană, este format din 3 clădiri de birouri cu o suprafață totală închiriabilă de 23.500 de metri pătrați și are ca principali chiriași companiile UiPath, Wolf Theiss, TotalEnergies, Systematic și Premier Energy.

Proiectul a fost dezvoltat în 2016 de oamenii de afaceri Dan Cojocaru și Michael Hadjipavlou și preluat de banca finanțatoare Piraeus.

Frații Gupta

Raj și Alok Gupta conduc unul dintre cele mai mari conglomerate din Nigeria, African Industries Group, și sunt frații lui Sanjev Gupta, directorul executiv al Gupta Family Group (GFG) Alliance, care deține fostul Sidex Galați.

African Industries Group, fondat în 1971, are peste 10.000 de angajați în 10 țări, operează în Nigeria 35 de fabrici inclusiv centrale siderurgice, chimice, de sticlă și electrice, având birouri afiliate în Europa de Est, Emiratele Arabe Unite și Asia și are venituri anuale de aproximativ 1,2 miliarde dolari. În ultimii 20 de ani, grupul a făcut investiții de peste 2 miliarde de dolari.

Topul tranzacțiilor cu terenuri agricole. Achiziții realizate doar de agricultori români. HARTA prețurilor CITEȘTE ȘI Topul tranzacțiilor cu terenuri agricole. Achiziții realizate doar de agricultori români. HARTA prețurilor

Prin intermediul Vectr Holdings, grupul deține în România fermele Agroholding și Alisa, care operează peste 22.000 de hectare de pământ, este distribuitor exclusiv al utilajelor agricole New Holland în România și are rețeaua de fitness World Class.

Recent, holdingul a preluat și Padova Agricultură, cel mai mare producător de orez din România, de la grupul italian Roncato, administrat de Giovanni Roncato.

De asemenea, rețeaua de fitness a grupului a fost extinsă anul acesta prin achiziția celui mai mare operator din vestul țării, Smart Fitness Studio din Timișoara, după ce cumpărase și cluburile NextFit din Timișoara și Dumbrăvița.

Cine sunt vânzătorii

Revetas a vândut în 2022 omului de afaceri Omer Susli, pentru circa 20 de milioane de euro, și centrul comercial Vitantis Shopping Center din București, cumpărat ca activ distressed în 2014.

Revetas și Cerberus au cumpărat în 2017 și complexul Radisson de pe Calea Victoriei pentru 169,2 milioane de euro, în cea mai mare tranzacție hotelieră din istoria turismului românesc.

EXCLUSIV Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila a cumpărat complexul de birouri Avrig Business Center CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila a cumpărat complexul de birouri Avrig Business Center

De asemenea, Revetas a fost interesată în 2022 să cumpere grupul Maurer, fondat de antreprenorul Simon Maurer, plan ajuns pe masa Consiliului Concurenței, însă până acum nu s-a încheiat niciun acord.

Cerberus a investit până acum peste 40 de miliarde de dolari în imobiliare la nivel global, fiind prezent direct în 14 țări. De asemenea, a investit peste 26 de miliarde de dolari în achiziționarea de active neperformante din 23 de țări.

Volumul tranzacțiilor cu proprietăți comerciale (birouri, mall-uri, depozite și hoteluri) s-a prăbușit cu 60% în 2023, până la circa 500 de milioane de euro, valoare caracteristică unei perioade de criză, care marchează cel mai slab nivel din ultimii 10 ani. Brokerii prognozează un an 2024 la fel de slab.

viewscnt
Afla mai multe despre
raj si alok gupta
african industries group
uipath
cerberus
revetas