FOTO Logicor, unul din cei mai mari proprietari și operatori de proprietăți de logistică și distribuție din Europa, deținut de fondul suveran al Chinei, pregătește construcția unei fabrici în România

FOTO Logicor, unul din cei mai mari proprietari și operatori de proprietăți de logistică și distribuție din Europa, deținut de fondul suveran al Chinei, pregătește construcția unei fabrici în România
scris 29 mar 2023

Platforma logistică Logicor, deținută de fondul suveran China Investment Corporation (CIC), pregătește construcția unei fabrici de instrumente optice, plus spații de depozitare, pe un teren amplasat în estul Bucureștiului, la intrarea pe Autostrada Soarelui, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Logicor deține un teren de 8,2 hectare lângâ magazinul de materiale de construcții Arabesque din estul Bucureștiului, parte a portofoliului cumpărat de la Immofinanz în 2016.

EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, extind un centru logistic dedicat magazinelor lor și construit pe un teren cumpărat de la Prigoană. Renunță la hotel și păstrează un conac CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, extind un centru logistic dedicat magazinelor lor și construit pe un teren cumpărat de la Prigoană. Renunță la hotel și păstrează un conac

Pe acest amplasament, dezvoltatorul imobiliar pregătește acum construcția a două hale cu o suprafață totală construită de 37.375 de metri pătrați. În corpul A, care va avea o suprafață de aproape 20.000 de metri pătrați, va fi instalată o unitate de producție pe o suprafață de circa 5.100 de metri pătrați, care va avea ca obiect de activitate fabricarea de instrumente optice și echipamente fotografice.

Mai exact, fabrica va produce componente optice precum lentilele sferice și asferice, suprafețe optice plan paralele prisme, cu o capacitate de producție de 80.000 de bucăți pe an și subansamble opto-mecanice prin fixare mecanică și/sau lipire cu o capacitate de 125.000 de bucăți pe an, conform documentelor analizate de Profit.ro.


Contactați de Profit.ro pentru detalii despre acest proiect, reprezentații Logicor nu au răspuns până la publicarea acestui articol.

În prezent, portofoliul Logicor România depășește 260.000 de metri pătrați de spații de depozitare clasa A din care circa 82.000 de metri pătrați au fost dezvoltați și livrați în ultimele 18 luni. Dezvoltatorul are printre chiriași companii precum IKEA, Coca-Cola, DPD, Profi Rom Food, Heineken sau CTDI.

EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP cele mai valoroase centre de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Milionarii francezi Faure și Machet, proprietarii FM Logistic, vând către CTP cele mai valoroase centre de distribuție din rețeaua locală, cu scopul închirierii

Terenurile deținute de Logicor și autorizate pentru construirea de noi centre logistice permit dezvoltarea progresivă a mai mult de 400.000 de metri pătrați în centre economice cheie din întreaga țară. Investitorul mai are terenuri în București, Brașov, Sibiu și Timișoara.

Logicor lucrează și la extinderea parcului logistic pe care îl deține lângă fabrica Henkel din Pantelimon. Acesta are deja două hale cu o suprafață totală închiriabilă de circa 39.000 de metri pătrați, iar spațiul suplimentar va avea 25.000 de metri pătrați planificați a fi livrați pe piață în acest an.

Logicor este unul dintre cei mai mari proprietari și operatori de proprietăți de logistică și distribuție din Europa. Portofoliul companiei era reprezentat de 591 de proprietăți cu o suprafață închiriabilă totală de 13,4 milioane de metri pătrați. Logicor are sediul în Londra și Luxemburg.

EXCLUSIV Tranzacție - Omar Akili iese din afacerile cu grupul imobiliar Forte Partners și rămâne cu turnul de birouri Millo CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție - Omar Akili iese din afacerile cu grupul imobiliar Forte Partners și rămâne cu turnul de birouri Millo

CIC, cel mai mare fond suveran din lume ca valoare a activelor administrate, a intrat pe piața românească în 2017 printr-o tranzacție catalogată cea mai mare din istoria pieței imobiliare europene. Fondul suveran a plătit americanilor de la Blackstone un preț de 12,25 miliarde de euro pentru portofoliul european de spații logistice Logicor. Parcurile logistice românești fuseseră achiziționate, în trecut, de la Immofinanz.

Ulterior achiziției, investitorii chinezi au scos la vânzare cele patru proprietăți din România, localizate în Mogoșoaia, Pantelimon, Ploiești și Timișoara, la un preț estimat de Profit.ro la peste 70 milioane de euro.

Oferte de cumpărare au depus, printre alții, dezvoltatorii imobiliari CTP, WDP și Globalworth, potrivit surselor Profit.ro, însă, în ciuda propunerilor atractive, chinezii au decis să renunțe la vânzare în partea a doua a anului 2019.

Fondul suveran al Chinei, CIC, administrează active ce depășesc 1.350 de miliarde de dolari, de aproape cinci ori mai mare decât Produsul Intern Brut al României. CIC este cel mai mare fond suveran ca mărime din lume, depășind fondul suveran al Norvegiei. Valoarea portofoliului românesc al CIC este insignifiantă în bilanțurile sale contabile, dar imensă pentru imaginea pieței locale, prin anvergura investitorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
logicor
fabrica