Galon: Piața rezidențială este trează, cea de birouri însă este suprasaturată, dezvoltatorii fură clienți

Galon: Piața rezidențială este trează, cea de birouri însă este suprasaturată, dezvoltatorii fură clienți
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 oct 2015

Piața de proiecte rezidențiale este trează, oamenii cu terenuri, mult timp adormiți, realizând că pot fructifica terenurile care erau îngropate și moarte, a declarat, pentru Profit.ro, Shimon Galon, fostul șef al dezvoltatorului imobiliar GTC România. În schimb, piața de birouri este suprasaturată, iar dezvoltatorii fură clienți de la clădiri vechi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Piața este trează, oamenii, mult timp adormiți, și-au dat seama că pot fructifica terenurile pe care le aveau și care erau îngropate și moarte. Băncile sunt dispuse să ofere finanțare, dezvoltatorii pot primi împrumuturi pentru construcția de apartamente. De altfel, toate proiectele în care este implicată firma se fac cu bani de la bănci”, a spus Galon.

El a ajuns la un portofoliu de proiecte rezidențiale de circa 90 de milioane de euro prin intermediul firmei Real-Sol, care asigură servicii de management al investițiilor imobiliare realizate de diferiți dezvoltatori. De asemenea, Galon a preluat managementul proiectelor imobiliare deținute de grupul Willbrook în București, Platinum Business and Convention Center și Oxford Gardens.

Dezvoltatorul menționează că ținta firmei pe care o deține sunt proiectele de dimensiuni mici și medii, deoarece, în general, dezvoltatorii care realizează proiecte mari își stabilesc echipe de management locale proprii.

Real-Sol negociază și un proiect de birouri de mici dimensiuni, de circa 7.000 de metri pătrați închiriabili.

În ceea ce privește proiectele administrate pentru grupul Willbrook, controlat de miliardarul israelian Eyal Ofer, Galon spune că performanța acestora s-a îmbunătățit  în ultimele luni.

”Gradul de ocupare a Platinum este 35%, în ultimele două luni am ajuns de la o suprafață ocupată de 9.000 metri pătrați la 13.000 mp (clădirea are 37.000 de metri pătrați, n.r.). În ceea ce privește Oxford Gardens, acesta cuprinde 71 de vile disponibile la închiriere. Dintre acestea, în august erau închiriate 24, iar acum sunt ocupate 32, iar lucrurile merg bine”, a mai precizat Galon.

Plantinum Business and Convention Center, amplasat în apropiere de DN1 și Oxford Gardens de lângă Școala Americană din Pipera, sunt principalele proiecte dezvoltate de Willbrook în România. Compania a mai dezvoltat și controversata clădire de birouri Cathedral Plaza de lângă Arhiepiscopia Catolică din București. Toate proiecte au fost dezvoltate sub conducerea  Daianei Voicu, fostul director al Willbrook România.

Piața de birouri este însă suprasaturată, dezvoltatorii fură clienți

Întrebat despre piața de birouri din București, Galon spune că aceasta este suprasaturată, iar, pentru a-și ocupa clădirile, dezvoltatorii fură clienți de la clădirile vechi.

”Dezvoltatorii oferă reduceri mari de chirii, astfel că, în final, chiriașii plătesc din ce în ce mai puțin de la lună, la lună. Chiriașii impun regulile pe piață. Suprasaturarea creează probleme pentru proiecte care nu sunt în zone centrale deși oferă condiții comparabile sau chiar mai bune. Pe de altă parte, vedem un interes crescut și pentru alte zone din partea companiilor, nu doar pentru Floreasca sau Barbu Văcărescu din cauza aglomerării acestor părți ale Bucureștiului”, a mai explicat Galon.

În opinia sa, cu cât zonele centrale se aglomerează, cu atât proiectele din celelalte zone vor fi mai căutate.

În ceea ce privește piața rezidențială, Galon consideră scăderea TVA de la 24% la 20% din 2016, precum și majorarea la 450.000 de lei a plafonului pentru care se aplică TVA de 5% la achiziția de locuințe, drept măsuri care încurajează piața.

”Sunt pași pozitivi, care creează un climat bun pentru cumpărare de locuințe. În următorii 1-2 ani vor reapărea în piață cei care au plecat în timpul crizei, dar sper să înțeleagă că nu va mai fi ce-a fost și să se mulțumească cu profituri mai decente”, a adăugat Galon.

Pe de altă parte, el apreciază că pe fondul acestor măsuri, dezvoltatorii vor fi tentați să crească prețurile, dar precauția băncilor în a acorda credite va tăia elanul acestora.

”Băncile au pus benzină pe foc înainte de criză. Dădeau credite oricui, în orice condiții, ceea ce a dus la escaladarea prețurilor. Acum sunt mult mai atente și mai selective, astfel că se va menține un echilibru, iar prețurile vor rămâne sub presiune mulți ani, chiar dacă dezvoltatorii vor fi tentați să le majoreze”, a mai spus Galon.

GViTown, dezvoltat de grupul israelian Gindi este unul dintre acestea, totalizând 180 de apartamente. De asemenea, Galon colaborează cu un grup de investitori israelieni pentru transformarea fostului hotel Dunărea de lângă Gara de Nord într-un imobil de 40 de locuințe, investiție de circa 5 milioane de euro.

Din portofoliul firmei mai fac parte investiții realizate de investitori austrieci și elvețieni în zona Iancu Nicolae din București. Aceștia au început construcția a 90 de apartamente.

Alte două proiecte rezidențiale sunt localizate în Brașov (100 de apartamente) și Piatra Neamț (80 de apartamente) și sunt dezvoltate de investitori israelieni.

Galon, unul dintre cei mai experimentați dezvoltatori imobiliari de pe piața locală, a realizat la GTC proiecte de birouri, comerciale și rezidențiale evaluate la circa 400-500 de milioane de euro.

GTC a dezvoltat în București clădirile de birouri Europe House și America House din Piața Victoriei, vândute pentru aproape 150 de milioane de euro, și mai deține, împreună cu grupul elen Bluehouse, turnurile City Gate, evaluate la circa 170 milioane de euro. Totodată, compania a dezvoltat pe piața locală și peste 1.000 de apartamente în ansamblurile rezidențiale Rose Garden din Colentina și FeliCity din Băneasa și patru centre comerciale sub brandul Galleria la Suceava, Buzău, Piatra-Neamț și Arad.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezidential
birouri
piata