INFOGRAFIC Creșterea TVA a accelerat tranzacțiile imobiliare

INFOGRAFIC Creșterea TVA a accelerat tranzacțiile imobiliare
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2024

Creșterea TVA a accelerat tranzacțiile imobiliare înainte de finalul anului 2023, în timp ce numărul mai mic de autorizații de construcție și condițiile favorabile de creditare au susținut cererea pentru imobilele existente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vânzările de imobile au avut o creștere semnificativă în ultima lună a anului trecut, arată datele oficiale.

Decizie pregătită - Restricționarea accesului cu mașini în zona centrului istoric din Brașov, în anumite zile CITEȘTE ȘI Decizie pregătită - Restricționarea accesului cu mașini în zona centrului istoric din Brașov, în anumite zile

Capitala a înregistrat o creștere de 30% a vânzărilor în decembrie, față de luna precedentă. S-au înregistrat 15.454 de tranzacții în decembrie, față de 11.916 tranzacții în noiembrie.

Factorii principali care au contribuit la această creștere includ:

• Modificarea cotei de TVA:

Anunțul privind creșterea TVA-ului pentru imobile în 2024, de la 5% la 9%, a stimulat potențialii cumpărători să finalizeze achizițiile înainte de intrarea în vigoare a noii rate, contribuind la creșterea vânzărilor în trimestrul IV al anului 2023.

• Numărul de autorizații de construcție:

 A fost observată o scădere a numărului de autorizații pentru construcții noi, fapt ce a limitat oferta de noi proprietăți pe piață. Această restricție a ofertei a avut ca efect creșterea cererii pentru imobilele existente.

• Ratele diminuate la ipoteci:

Și băncile au oferit rate mai mici la ipotecile imobiliare, făcând astfel achiziționarea de imobile mai accesibilă pentru cumpărători. Această politică bancară a facilitat realizarea unui număr mai mare de tranzacții imobiliare.

INFOGRAFIC Creșterea TVA a accelerat tranzacțiile imobiliare

viewscnt
Afla mai multe despre
case
tva