Investitorii pot cumpăra în București cele mai ieftine birouri din Europa

Investitorii pot cumpăra în București cele mai ieftine birouri din Europa
scris 24 ian 2016

Piața de birouri din București este cea mai ieftină din Europa, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță imobiliară Knight Frank în 20 de orașe europene, în funcție de suprafața de birouri pe care o poți cumpăra cu 100 de milioane de dolari (93 milioane de euro).

În funcție de parametrii locali, nivel al chiriilor și randamentul investițional - yield, o investiție de 100 milioane dolari (93 milioane de euro) poate asigura în portofoliul cumpărătorului o suprafață aproximativă de 35.000 metri pătrați de spațiu prime de birouri (clasa A - n.r.) în București.

În București, clădiri de birouri cu o suprafață de aproximativ 35.000 de metri pătrați sunt Floreasca Business Park, construită de Portland Trust și preluată anul trecut de fondul german de investiții GLL pentru circa 100 de milioane de euro, dar și complexul S-Park din zona Piața Presei, aparținând companiei austriece Immofinanz.

Piața de birouri în 2015: Londra, cele mai mari costuri din lume. Bucureștiul a urcat 4 poziții în topul celor mai scumpe orașe CITEȘTE ȘI Piața de birouri în 2015: Londra, cele mai mari costuri din lume. Bucureștiul a urcat 4 poziții în topul celor mai scumpe orașe

Randamentul investițional pentru București luat în calcul la realizarea studiului a fost de 8%, cel mai mare din cele 20 de piețe analizate, în timp ce chiria medie a fost stabilită la circa 18,5 euro/mp/lună, cea mai redusă.

Potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Knight Frank, Londra este cea mai scumpă piață de birouri din Europa. Cu 100 de milioane de dolari investitorii pot cumpăra doar 3.623 de metri pătrați de birouri în capitala Marii Britanii.

Pe poziția a doua în topul celor mai scumpe piețe de birouri europene se află Zurich, unde cu 100 milioane de dolari pot fi achiziționați puțin peste 4.000 de metri pătrați..

În Europa Centrală și de Est, Varșovia (20.252 metri pătrați), Praga (22.700 metri pătrați) și Budapesta (27.000 metri pătrați) sunt mai scumpe decât Bucureștiul.

Deși este cea mai ieftină piață de birouri din Europa, Bucureștiul și România în general au atras anul trecut un volum al investițiilor în proprietăți imobiliare mai redus decât în 2014, respectiv puțin peste 600 de milioane de euro.

Cele mai mari tranzacții au fost realizate de fondul german de investiții GLL prin achiziția parcului de birouri Floreasca Park de la Portland Trust pentru 100 de milioane de euro și de fondul sud-african de investiții NEPI, care a plătit 86 de milioane de euro pe parcul de retail Iris Titan, preluat de la fondul scoțian Aberdeen Asset Management.

viewscnt
Afla mai multe despre
birouri
studiu
knight frank