Ministerul Justiției ia un avans de la BIRD pentru Cartierul Justiției. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, are proiecte în zonă

Ministerul Justiției ia un avans de la BIRD pentru Cartierul Justiției. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, are proiecte în zonă
scris 6 sep 2018

Ministerul Justiției a obținut, miercuri, acordul de principiu al Guvernului pentru contractarea unui împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în vederea sprijinirii proiectului "Cartierul pentru justiție". 

În urmă cu o lună, tot prin decizia Guvernului, Ministerul Justiției și Primăria Generală a Capitalei stabiliseră crearea unui grup de lucru comun, în cadrul căruia să rezolve mai rapid problema exproprierilor în interes public și începerea proiectului imobiliar ”Esplanada”.

Profit.ro a relatat că ministrul Justiției se grăbește să păstreze terenul din centrul Capitalei pe care este pregătit din 2014 să fie construit un "Cartier al Justiției", cu sediile mai multor instanțe, dar vânat din vară și de primarul general al Capitalei ca amplasament pe care să dezvolte o sală de concerte și o pinacotecă.

Ministerul a obținut între timp și acceptul Guvernului pentru a prelua terenul în portofoliul propriu și a începe proiectul.

Deși era propus pentru respingere în Senat, proiectul lui Florin Iordache prin care este eliminată din lege închisoarea pentru execuția fără autorizație a lucrărilor de construcții poate fi adoptat CITEȘTE ȘI Deși era propus pentru respingere în Senat, proiectul lui Florin Iordache prin care este eliminată din lege închisoarea pentru execuția fără autorizație a lucrărilor de construcții poate fi adoptat

Acum, avansul de cel mult 2,5 milioane de dolari, din suma totală de 218 milioane dolari, va fi folosit pentru determinarea coridorului de expropriere, studiu de prefezabilitate și studiu de fezabilitate, au declarat pentru Profit.ro surse guvernamentale.

Terenul viran, de peste 10 hectare, este amplasat vis-a-vis de Tribunalul București, lângă Biblioteca Națională, fiind de mult timp în atenția investitorilor imobiliari.

Viitorul Cartier al Justiției face parte, pe hârtie, dintr-un ansamblu imobiliar denumit "Esplanada". Potrivit datelor anunțate la începutul anului 2015, bugetul alocat proiectului se ridica la 575 milioane de euro, o parte din bani urmând să fie obținuți, conform intențiilor de atunci, de la Banca Mondială.

DOCUMENT Primăria Capitalei cumpără Parcul Verdi de la fostul acționar la Dinamo Dragoș Săvulescu cu aproape 50 milioane euro. Vânzătorii voiau inițial peste 87 milioane euro CITEȘTE ȘI DOCUMENT Primăria Capitalei cumpără Parcul Verdi de la fostul acționar la Dinamo Dragoș Săvulescu cu aproape 50 milioane euro. Vânzătorii voiau inițial peste 87 milioane euro

Primăria Capitalei vrea să refacă cealaltă parte din Esplanada și să realizeze o sală de concerte, o pinacotecă, o secțiune pentru Muzeul Literaturii, în spațiul delimitat de bulevardul Unirii, strada Nerva Traian, bulevardul Octavian Goga și bulevardul Mircea Vodă din administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

Profit.ro a scris că Banca Mondială a finalizat și transmis autorităților centrale de la București încă din 2015 planul-cadru pentru dezvoltarea proiectului imobiliar Esplanda, care ar trebui să găzduiască viitorul Cartier al Justiției.

viewscnt
Afla mai multe despre
esplanada
cartier
imobiliar
justitie
pentitenciar
imprumut
bird
bdce
avans
guvern