Ministrul britanic de Finanțe, partizan al rămânerii în UE: Brexit-ul ar prăbuși prețurile locuințelor din UK

Ministrul britanic de Finanțe, partizan al rămânerii în UE: Brexit-ul ar prăbuși prețurile locuințelor din UK

Sursă foto: http://www.private-eye.co.uk/

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 mai 2016

Dacă referendumul privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană va fi câștigat de tabăra Brexit, prețurile locuințelor din Regatul Unit vor scădea cu procente cuprinse între 10 și 18%, a declarat ministrul Finanțelor de la Londra, George Osborne.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Este pentru prima oară când Osborne face în public o estimare concretă, în cifre, în această privință, scrie Financial Times. Ministrul afirmase anterior că valoarea proprietăților imobiliare britanice ar suferi "un șoc economic imediat" dacă alegătorii vor vota pentru ieșirea țării din UE la referendumul de luna viitoare.

Trezoreria britanică estimează că, până la jumătatea anului 2018, prețurile locuințelor vor fi cu cel puțin 10% mai jos decât trendul care este anticipat în momentul de față. Însă, comentează publicația britanică, acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca prețurile să continue să crească în anii de după un eventual vot pro-Brexit.

Patronat service-uri auto: Oficial, se lucrează la legea RCA. Neoficial, nu prea CITEȘTE ȘI Patronat service-uri auto: Oficial, se lucrează la legea RCA. Neoficial, nu prea

Estimările oficiale curente ale Oficiului pentru Responsabilitate Bugetară, instituție independentă echivalentă cu Consiliul Fiscal din România, arată că prețurile locuințelor vor crește cu 9,4% până la jumătatea anului 2018 și cu încă 5% în cursul anului 2019. Cei mai mulți proprietari din Marea Britanie au beneficiat de o apreciere substanțială a valorii activelor lor imobiliare în ultimul an, prețurile crescând în medie cu 9% în perioada martie 2015 – martie 2016, în așteptarea unei modificări a legislației fiscale în domeniu.

Susținătorii ieșirii Marii Britanii din UE l-au acuzat pe Osborne că, prin recentele sale declarații, vrea să inducă panică în rândul electoratului și să evite subiectul stării dezastruoase a Serviciului Național de Sănătate (National Health Service - NHS), sensibil pentru Guvernul premierului David Cameron.

Revista satirică Private Eye a ironizat avertismentele apocaliptice ale Guvernului pe coperta ultimului său număr, unde premierul Cameron spune "Ar putea izbucni un război mondial! ", iar ministrul de Finanțe Osborne răspunde "Sau mai rău, prețurile locuințelor s-ar putea prăbuși!".

Directorul general al UniCredit ar putea demisiona săptămâna viitoare CITEȘTE ȘI Directorul general al UniCredit ar putea demisiona săptămâna viitoare

Trezoreria de la Londra nu-și va publica estimările detaliate cu privire la potențialele efecte economice ale Brexit-ului decât săptămâna viitoare, legislația electorală britanică interzicând autorităților să facă anunțuri care ar putea avantaja în orice fel de scrutin tabăra aflată la putere. În comentariile sale, Osborne nu a precizat dacă pleacă de la prezumția că Marea Britanie va părăsi realmente UE în cazul unui rezultat pro-Brexit la referendumul din iunie.

"Pe termen lung, țara și oamenii vor fi mai săraci. Valoarea caselor oamenilor va fi afectată. În același timp, cei care vor să-și cumpere pentru prima oară o casă vor fi loviți de creșterea dobânzilor la creditele ipotecare și de înăsprirea accesului la împrumuturi. Toată lumea va pierde", a declarat George Osborne pentru BBC, încercând să contracareze anticipat obiecția potrivit căreia scăderea accentuată a prețurilor la locuințe ar fi un lucru bun pentru largi categorii ale populației UK.

Avertismentele ministrului vin în contrast cu analiza mai nuanțată a analiștilor. Astfel, agenția de rating Moody’s afirmă, într-un raport de săptămâna trecută, că cei care vor să cumpere pentru prima dată o casă vor beneficia de pe urma concurenței mai reduse pe partea de cerere, scăderea imigrației urmând să tempereze prețurile cu care se cumpără și se închiriază case.

Mai mult, economiștii pun la îndoială ideea că dobânzile vor crește ca urmare a Brexit-ului, cei mai mulți fiind de părere că Banca Angliei, cel mai probabil, va reduce dobânda-cheie în eventualitatea unei încetiniri a economiei în urma ieșirii din UE.

AB InBev, mai aproape de OK-ul Bruxelles-ului pentru preluarea SABMiller, după ce a renunțat la Peroni și Grolsch CITEȘTE ȘI AB InBev, mai aproape de OK-ul Bruxelles-ului pentru preluarea SABMiller, după ce a renunțat la Peroni și Grolsch

În mod tradițional, majorarea prețurilor la locuințe este salutată ca un fapt pozitiv în dezbaterea politică britanică, fiind considerată un semn de creștere a bunăstării. Însă scumpirea masivă a activelor imobiliare în Londra și în sud-estul țării a inversat trendul opiniei publice, care cere acum locuințe ieftine.

De exemplu, vineri, tabloidul Daily Mail, care de obicei susține creșterea valorii proprietăților, a publicat în deschiderea ediției un articol în care dădea vina pe emigranți pentru actuala "criză a locuirii".

"Toți vrem case la prețuri accesibile și vom avea case la prețuri accesibile dacă vom construi mai multe case", a declarat Osborne, semn că a înțeles schimbarea de sentiment în rândul populației britanice.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
marea britanie ue
george osborne
david cameron
preturi locuinte
scumpire locuinte
ieftinire locuinte
credite ipotecare
dobanzi credite ipotecare
darea in plata