Prefectul Capitalei a găsit soluția la cutremur: Blocurile construite în anii 50 – 60 care necesită consolidare mai bine să fie demolate

Prefectul Capitalei a găsit soluția la cutremur: Blocurile construite în anii 50 – 60 care necesită consolidare mai bine să fie demolate
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2023

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a afirmat că blocurile construite în anii 50 – 60 care necesită consolidare este mai bine să fie demolate decât consolidate, iar alte locuințe să fie ridicate în locul lor, menționând că nu pot fi demolate clădirile istorice, iar acestea trebuie consolidate indiferent de cost.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Toni Greblă a fost întrebat la Prima News cum stă Capitala în cazul producerii unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter.
“Sigur că în cazul nedorit al unui astfel de cutremur, Capitala este cea mai expusă și din acest punct de vedere eu am făcut un un apel la a conștientiza că dacă nu trecem de la îngrijorare și promisiuni la fapte, după o anumită perioadă de timp, după o lună de zile, această emoție în legătură cu tragedia din Turcia, Siria, se va estompa. Vom fi preocupați de alte probleme și peste un an, doi, trei vom constata că suntem în același stadiu cu consolidarea clădirilor cu risc seismic. Din această perspectivă, trebuie ca, în primul rând, autoritățile locale, trebuie ca unele organisme centrale cu rol și cu atribuții în această privință să elaboreze un plan realist, concret, realizabil pentru ca în următorii ani să consolidăm un număr semnificativ de clădiri. Altfel, vor trece anii și nu numai că numărul clădirilor care prezintă acest risc se va menține, dar el va crește, deoarece alte clădiri construite acum 80, 100, 120 de ani or să aibă nevoie de consolidare”, a afirmat prefectul Capitalei.

EXCLUSIV FOTO Familia Tănăsoiu s-a asociat cu doi antreprenori constănțeni și începe un proiect rezidențial lângă campusul universitar Ovidius din Constanța CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Tănăsoiu s-a asociat cu doi antreprenori constănțeni și începe un proiect rezidențial lângă campusul universitar Ovidius din Constanța

El a mai afirmat că blocurile construite în anii 50 -60 ar trebui mai degrabă demolate decât consolidate.

“Blocurile care au 60-70 de ani și nu au niciun istoric în spate, acelea care trebuiesc consolidate, în loc să fie consolidate, este preferabil să fie demolate. Este vorba de blocurile de locuințe construite în anii 50-60. Dar în ceea ce privește clădirile istorice, tehnologia de consolidare s-a perfecționat atât de mult, încât orice clădire, cât de veche ar fi, poate fi consolidată, astfel încât să reziste și la cutremure de 8 grade. Una sunt blocurile de la începutul comunismului, care, decât să fie consolidate, e preferabil să fie demolate și ridicate alte locuințe în locul lor. Dar clădirile istorice nu pot fi demolate, ele trebuie consolidate indiferent de cost. Consolidarea pe tehnologia actuală fiind una sigură, care poate să ne garanteze că acea clădire nu va cădea nici la un seism de 8 grade, cât este acum standardul de proiectare la noi”, a explicat Toni Greblă.

El a menționat că există bani pentru consolidarea clădirilor, dar că de 10 -12 ani nu sunt cheltuite fondurile de la bugetul de stat alocate în această privință, scrie News.ro.

“Eu nu am zis că mâine, anul acesta sau în doi ani pot fi consolidate, dar dacă mărim ritmul în loc pe București să consolidăm două,trei clădiri pe an, dacă am mărit numărul la 50-60-100 de clădiri și le-am prioritiza, pentru că nu toate sunt în același stadiu de degradare sau de șubrezire. Întotdeauna am avut bani pentru consolidarea clădirilor. De 10 - 12 ani nu se consumă de la bugetul de stat fondurile alocate acestui capitol. Bani există, capacitate organizatorică și voință de a le face. Nu e ușor lucru pentru că au situația juridică încurcată multe din clădirile vechi. Există locatari care nu înțeleg că trebuie să se mute de acolo până se consolidează clădirea, dar cu răbdare, cu muncă, cu mijloacele de convingere, până la urmă reușești. Dar asta înseamnă efort pe care uneori uite că nu suntem dispuși să-l facem”, a mai afirmat prefectul Capitalei.

viewscnt
Afla mai multe despre
prefectul capitalei
toni greblă
blocuri