Prețurile apartamentelor cresc. Marile orașe resimt o tendință fie de creștere, fie de stabilizare

Prețurile apartamentelor cresc. Marile orașe resimt o tendință fie de creștere, fie de stabilizare
scris 10 nov 2020

După un minus de 0,9% în septembrie față de august, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente noi și vechi din România a înregistrat, în luna octombrie, un avans semnificativ.

Este vorba despre o diferență de 2,4% de la o lună la alta, o locuință la bloc ajungând să coste, la nivel național, 1.335 de euro pe metru pătrat util, față de 1.304 euro pe metru pătrat util în prima lună de toamnă, potrivit imobiliare.ro. În patru din cele șase centre regionale poate fi observată o traiectorie ascendentă a prețurilor – în vreme ce în celelalte două tendința a fost, mai degrabă, de stabilizare.

HARTĂ Piața de birouri din București continuă să se dezvolte, pe fondul unei ușoare reveniri a cererii în cel de-al treilea trimestru CITEȘTE ȘI HARTĂ Piața de birouri din București continuă să se dezvolte, pe fondul unei ușoare reveniri a cererii în cel de-al treilea trimestru

București

Pretențiile vânzătorilor de apartamente au ajuns la o medie de 1.367 de euro pe metru pătrat util în cel mai mare oraș al țării, după un avans de 0,9% față de septembrie, când acestea se situau la 1.355 de euro pe metru pătrat. Spre deosebire de luna trecută, cele două segmente rezidențiale analizate au avut o evoluție asemănătoare: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,8% în decurs de 31 de zile, de la o medie de 1.328 la 1.338 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au consemnat un avans de 1% (de la 1.376 la 1.390 de euro pe metru pătrat), conform datelor imobiliare.ro.

Brașov
În orașul din centrul țării, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru luna octombrie, o creștere de 0,7%, de la 1.208 euro pe metru pătrat util, la 1.217 euro pe metru pătrat. Pe cele două segmente de piață analizate au avut loc, însă, evoluții contrastante: apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,4%, de la 1.184 la 1.201 euro pe metru pătrat util, în vreme ce locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un recul de 0,9%, de la 1.262 la 1.251 de euro pe metru pătrat. 

Cluj-Napoca
În orașul de pe Someș, prețurile apartamentelor s-au menținut, practic, la un nivel constant luna trecută, în condițiile în care așteptările proprietarilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,1%, de la 1.825 la 1.826 de euro pe metru pătrat util. Suma medie solicitată pentru locuințele din blocurile vechi a ajuns la 1.785 de euro pe metru pătrat, după o scădere de 0,4%, de la 1.792 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc un avans de 0,8%, de la 1.858 la 1.872 de euro pe metru pătrat.

Constanța
Și orașul de pe litoral a fost caracterizat de o relativă stabilitate a prețurilor în a doua lună de toamnă: suma medie solicitată aici de către proprietari și dezvoltatori rezidențiali s-a diminuat cu doar 0,1%, de la 1.245 la 1.244 de euro pe metru pătrat util. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi s-a menținut la același nivel ca în luna precedentă, respectiv 1.228 de euro pe metru pătrat, în vreme ce locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au resimțit un recul de 0,5%, de la 1.282 la 1.275 de euro pe metru pătrat.

EXCLUSIV Dursun Altînîșîk, fost președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, pregătește sute de apartamente în locul depozitelor Universalcoop din Cotroceni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dursun Altînîșîk, fost președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România, pregătește sute de apartamente în locul depozitelor Universalcoop din Cotroceni

Iași
În orașul din nord-estul țării, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un avans al prețurilor de 0,6% în luna octombrie, de la 1.057 la 1.063 de euro pe metru pătrat util. Cele două segmente de piață supuse analizei au avut, însă, o evoluție diferită: locuințele din blocurile vechi au consemnat un declin ușor, de 0,2% mai exact, de la 1.084 la 1.082 de euro pe metru pătrat, în vreme ce pe segmentul rezidențial nou a avut loc un avans de 1,8% de la 1.028 la 1.046 de euro pe metru pătrat.

Timișoara
Și orașul de pe Bega se numără printre centrele regionale în care prețurile apartamentelor s-au majorat în luna octombrie: aici a avut loc, per ansamblu, un avans de 0,5% comparativ cu luna anterioară, de la o medie de 1.283 de euro pe metru pătrat util, la 1.289 de euro pe metru pătrat. Cele două segmente de piață analizate au fost caracterizate, și aici, de evoluții diferite: locuințele vechi s-au apreciat cu circa 0,8%, de la 1.279 la 1.289 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au înregistrat o scădere de 0,6%, de la 1.298 la 1.290 de euro pe metru pătrat.

viewscnt
Afla mai multe despre
apartamente
imobiliare