Prețurile locuințelor din Germania continuă să scadă

Prețurile locuințelor din Germania continuă să scadă
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 iun 2024

Prețurile la apartamentele și casele din Germania au continuat tendința descendentă în primul trimestru din 2024, vânzarea proprietăților rezidențiale înregistrând în medie un declin anual de 5,7%, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Comparativ cu ultimul trimestru din 2023, în perioada ianuarie-martie 2024 s-a înregistrat o pierdere de 1,1 puncte procentuale a valorii proprietăților rezidențiale, a anunțat vineri Oficiul federal de statistică (Destatis). A fost al șaselea trimestru consecutiv de scădere a prețurilor, atât în mediul urban cât și în cel rural.

LEGE Scutire de impozit extinsă pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric CITEȘTE ȘI LEGE Scutire de impozit extinsă pentru proprietarii care renovează fațadele clădirilor monument istoric

Cel mai semnificativ declin anual, de 9,5%, s-a înregistrat la casele decomandate și semidecomandate din Berlin, Hamburg, Munchen, Koln, Frankfurt, Stuttgart și Dusseldorf. În aceste orașe prețurile apartamentelor au scăzut în ritm anual cu 4,6%, scrie Agerpres.

În districtele rurale slab-populate, cumpărătorii au plătit cu 6,7% mai puțin pentru casele decomandate și semidecomandate și cu 2,4% mai puțin pentru apartamente, în perioada ianuarie-martie 2024, comparativ cu ultimul trimestru din 2023.

Anul trecut, prețurile la apartamentele și casele din Germania au înregistrat cel mai sever declin, cel puțin de la începutul mileniului, valoarea acestora scăzând în medie cu 8,4% comparativ cu 2022.

Prețurile proprietăților rezidențiale au consemnat creșteri importante în perioada 2008 - 2022.

Totuși, cererea pentru locuințe în Germania rămâne ridicată, în special în marile orașe, cum ar fi Berlin, Hamburg, Munchen, Koln, Frankfurt, Stuttgart și Dusseldorf, pe fondul imigrației ridicate. Sectorul construcțiilor este în criză, în urma majorării dobânzilor și a creșterii prețurilor la materialele de construcții.

Fără subvenții și reduceri de taxe, experții cred că va fi un deficit de aproximativ 830.000 de apartamente în Germania, în 2027, a avertizat recent Federația Imobiliară Germană (ZIA).

"Este aproape imposibil să construiești în prezent. Oricine construiește astăzi va da faliment", susține șeful ZIA, Andreas Mattner.

Și Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a atras atenția că locuințele germane încă sunt supraevaluate, în pofida scăderii prețurilor în 2023, deoarece a crescut costul creditelor ipotecare.

Timp de un deceniu, dobânzile scăzute au alimentat un boom imobiliar în cea mai mare piață de investiții imobiliare din Europa. Dar majorarea dobânzilor și creșterea costurilor cu materialele de construcții au dus la cea mai mare criză imobiliară din ultimele decenii, iar o serie de dezvoltatori au intrat în insolvență.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
locuinte