SURPRIZĂ România a devenit mai importantă decât Cehia pentru CA Immo: Valoarea portofoliului său de proprietăți românești a crescut cu aproape 50% anul trecut

SURPRIZĂ România a devenit mai importantă decât Cehia pentru CA Immo: Valoarea portofoliului său de proprietăți românești a crescut cu aproape 50% anul trecut

Campus 6.1

scris 28 mar 2019

Grupul austriac CA Immo, al treilea cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România – după valoarea activelor, și-a crescut anul trecut valoarea portofoliului local cu 48,6% până la circa 400 milioane euro, după achiziția Campus 6.1 și definitivarea lucrărilor la Orhideea Towers.

Chiar la finalul anului trecut, CA Immo a încheiat tranzacția de achiziție a primei clădiri de birouri din cadrul complexului de birouri Campus 6, dezvoltat de Skanska în zona Politehnica din București. Construcția imobilului a fost terminată în toamnă și a fost cumpărat cu aproximativ 52 milioane euro. La finalul anului trecut, proprietatea de 22.700 metri pătrați era închiriată pe jumătate.

Tot în ultimul trimestru al anului trecut, austriecii au finalizat dezvoltarea Orhideea Towers, două turnuri de birouri cu o suprafață de 36.800 metri pătrați, închiriată în proporție de 70%. Dacă se iau în considerare opțiunile de extindere ale principalilor chiriași din proiect, atunci gradul de ocupare al imobilului se ridică la 90%. Valoarea cu care cele două turnuri au intrat în contabilitatea CA Immo este de 77 milioane euro.

Cele două proiecte au contribuit la propulsarea valorii portofoliului românesc al CA Immo la 394,5 milioane euro, ceea ce ridică ponderea proprietăților locale în totalul portofoliului regional al grupului la 21,8%, depășind pentru prima dată Cehia, care are o porție de 19,6%. Astfel, piața românească se apropie de portofoliile deținute de CA Immo în Polonia și Ungaria.

ANALIZĂ Investitorii imobiliari observă primele semne de supraîncălzire a pieței. România devine atractivă pentru cumpărătorii cu „cash” CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Investitorii imobiliari observă primele semne de supraîncălzire a pieței. România devine atractivă pentru cumpărătorii cu „cash”

Cele cinci proiecte de birouri din București care au funcționat în portofoliul CA Immo pe tot parcursul anului trecut, adică River Place, Opera Center 1 și 2, Europehouse și Bucharest Business Park, au generat venituri din chirii de aproape 18,8 milioane euro, cu aproape un milion de euro peste nivelul din 2017. Ponderea chiriilor generate de proprietățile din România în totalul chiriilor colectate de CA Immo în regiune este de 18,7%, procent mai mare decât cel al Cehiei. România a fost a cincea piață ca importanță a veniturilor generate pentru CA Immo în 2018 după Germania, Ungaria, Austria și Polonia.

Pe parcursul anului trecut, CA Immo și-a vândut participația pe care o avea într-un teren de 18 hectare din Sibiu grupului austriac Supernova, care a intrat astfel pe piața imobiliară românească. Noul investitor, specializat în dezvoltarea și achiziția de parcuri de retail, s-a asociat cu firma Oasis Development, ai cărei acționari au contribuit la extinderea rețelei Kaufland și Plus în România, și vor dezvolta împreună un parc de retail care va costa 15 milioane de euro în prima etapă.

EXCLUSIV Fondul grec de investiții Zeus Capital vrea să cumpere clădiri de birouri în București de până în 120 milioane euro. Speră la o achiziție în 2019. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul grec de investiții Zeus Capital vrea să cumpere clădiri de birouri în București de până în 120 milioane euro. Speră la o achiziție în 2019. "România este o poveste frumoasă, dar când intri în analiză, apar semne de întrebare.“

În ciuda avansului de 50% în valoarea portofoliului local, CA Immo rămâne pe locul trei în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri din România, după Globalworth și Immofinanz, care gestionează portofolii evaluate la 1,2 miliarde de euro, respectiv 800 milioane euro.

Din al treilea trimestru al anului trecut, CA Immo are ca principal acționar investitorul american Starwood Capital, care are în proprietate circa 85.000 de locuințe în Statele Unite ale Americii. O subsidiară a grupului american de investiții a achiziționat 26% din acțiunile CA Immo de la Immofinanz la un preț de circa 757,9 milioane euro. Decizia a venit după ce Immofinanz, deținătorul pachetului vizat de acțiuni CA Immo, a anunțat că suspendă discuțiile de fuziune cu rivalul său CA Immo și că ia în considerare vânzarea pachetului de acțiuni. În 2016, Immofinanz a plătit 604 milioane euro pentru acțiunile CA Immo. După rambursarea unor credite de 250 milioane euro, asociate acestei investiții, Immofinanz a rămas cu 507,9 milioane euro. 

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
ca immo
birouri
campus 6
orhideea towers