Tranzacție: Ion Sturza vinde centrul de afaceri Liberty Technology Park, într-o afacere de 40 milioane de euro, și iese din imobiliar. Prima tranzacție White Star Real Estate pe piața românească

Tranzacție: Ion Sturza vinde centrul de afaceri Liberty Technology Park, într-o afacere de 40 milioane de euro, și iese din imobiliar. Prima tranzacție White Star Real Estate pe piața românească
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 26 sep 2019

Omul de afaceri Ion Sturza, fostul director general-adjunct al Rompetrol și fost premier al Republicii Moldova, a încheiat vânzarea centrului de afaceri Liberty Technology Park din Cluj-Napoca către White Star Real Estate și un fond de investiții al unei universități din SUA, contra unei sume de 40 milioane de euro, potrivit surselor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Achiziția Liberty din Cluj este prima tranzacție realizată de White Star Real Estate pe piața românească.

Ion Stuza a confirmat pentru Profit.ro definitivarea tranzacției.

Aceasta este a doua tranzacție majoră încheiată în Cluj-Napoca după ce frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au plătit circa 120 milioane de euro pe complexul The Office.

Este singurul proiect imobiliar dezvoltat de Sturza, iar vânzarea reprezintă retragerea sa de pe acest sector.

Liberty Technology Park este dezvoltat pe terenul de 4,5 hectare al fabricii de mobilă Libertatea din Cluj-Napoca și reprezintă renovarea și modernizarea a patru clădiri cu o suprafață de 17.000 de metri pătrați, din care este ocupată o suprafață de 9.500 de metri pătrați de către aproximativ 20 de firme. Investiția susținută de Ion Sturza, prin fondul său Friebourg Capital, se ridică la circa 15 milioane de euro.

Suprafața proiectului tranzacționat poate fi extinsă până la 63.000 de metri pătrați, potrivit anunțurilor anterioare ale lui Ion Sturza.

EXCLUSIV Una dintre marile tranzacții imobiliare ale anului a fost finalizată: Morgan Stanley, printre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, intră în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Una dintre marile tranzacții imobiliare ale anului a fost finalizată: Morgan Stanley, printre cele mai mari și importante bănci de investiții din lume, intră în România

Cumpărătorul principal este compania White Star Real Estate, fondată de Brian Patterson, cetățean american stabilit din 1992 în Polonia. Compania a intrat în România în 3 august 2015 prin achiziția AIG/Lincoln, platforma imobiliară a AIG, aflată pe piața imobiliară românească din 2006.

Achiziția Liberty din Cluj este prima tranzacție realizată de White Star Real Estate pe piața românească. Până acum, compania s-a ocupat de administrarea de proprietăți. În portofoliul său se află depozitele Logicor România, clădirea de birouri Lakeview (dezvoltată de AIG/Lincoln și deținută acum de NEPI Rockcastle), clădirea de birouri Charles de Gaulle Plaza și Victoria Center.



Ion Sturza este fost premier al Republicii Moldova în 1999 și absolvent al Facultății de Economie din cadrul Universității de Stat din Chișinău. A intrat în lumea afacerilor în 1991, când a înființat Incon, o societate care a devenit unul dintre principalele grupuri financiar-industriale la acea vreme. Ulterior, fostul deputat a înființat și condus FinComBank din Chișinău. După ce Parlamentul Republicii Moldova a votat demiterea Guvernului Sturza, în noiembrie 1999, fostul deputat revine în lumea afacerilor și fondează mai multe companii.

În 2002, împreună cu grupul Rompetrol, înființează compania Rompetrol Moldova și devine președinte-director general al acesteia. În aprilie 2005, Sturza a fost numit în funcția de vicepreședinte pentru dezvoltare al grupului Rompetrol. Un an mai târziu, este ales membru în Consiliul de Administrație al grupului Rompetrol. Notorietatea lui Ion Sturza a crescut în 2007, după vânzarea pachetului majoritar din Rompetrol, 75%, către KazMunaiGaz. Sturza, un apropiat al fostului om de afaceri Dinu Patriciu, a fost perceput drept artizanul acelei tranzacții. La momentul tranzacției, în august 2007, valoarea Rompetrol Group era estimată la 3,62 miliarde de de dolari.

EXCLUSIV Liviu Tudor pregătește construcția unui hotel sau birouri lângă ambasada Germaniei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Liviu Tudor pregătește construcția unui hotel sau birouri lângă ambasada Germaniei

În septembrie 2009, Sturza părăsește Rompetrol, unde deținea funcția de director general-adjunct și asigura interimatul CEO. Tot în 2009 înființează fondul de investiții Fribourg Capital, care a realizat mai multe investiții în Republica Moldova și România. Cele mai cunoscute sunt magazinul online Elefant.ro și Liberty Technology Park Cluj.

În 2011, a cumpărat și o companie IT, Bunstudiu, care este lider pe piața SEO, seria investițiilor continuând în Upswing, Spherik Accelerator, Planable și Baro.io, companie specializată în automatizarea campaniilor de marketing digital. Ion Sturza este membru în Consiliile de Administrație a mai multor companii și organizații non-guvernamentale. Averea fostului premier al Republicii Moldova, născut în 9 mai 1960, a fost estimată între 85 și 95 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ion sturza
white star
liberty technology park