Cum e cazul cu orice imprimantă 3D, imprimanta Vulcan printează strat după strat pentru a construi un obiect. Doar că în cazul de față imprimanta are o lățime de peste 13 metri, cântărește 4,75 de tone și construiește locuințe pentru cel mai mare cartier din lume făcut prin imprimare 3D, relatează Reuters.
Imprimanta produsă de compania ICON finalizează vara aceasta ultimele dintre cele 100 de case 3D construite în „Wolf Ranch”, o comunitate din Georgetown, un oraș care se află la aproximat 48 de kilometri de Austin, capitala statului Texas, scrie Hotnews.ro.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
ICON a început să printeze pereții locuințelor în noiembrie 2022 ca parte a ceea ce compania descrie drept cel mai mare cartier printat 3D din lume. ICON susține că ridicarea locuințelor prin printare 3D este mai rapidă, mai puțin costisitoare, necesită mai puțini muncitori și minimizează risipa de materiale de construcție.
„Aduce foarte multă eficiență pe piața meseriașilor”, a declarat Conner Jenkins, director de proiecte la ICON, pentru agenția Reuters.
„Așadar, unde înainte aveam poate 5 echipe diferite venind să construiască sistemul de pereți, acum avem doar o echipă și un robot”, explică el.
CITEȘTE ȘI FOTO One United lansează construcția celui mai mare centru de cercetare și dezvoltare pentru cipuri semiconductoare din sud-estul EuropeiDupă ce cimentul, apa, nisipul și celelalte materiale necesare sunt amestecate și pompate în imprimantă, o duză scoate betonul la fel cum ai pune pastă pe o periuță de dinți, construind casele strat cu strat după un plan făcut pe calculator.
Casele printate 3D sunt construite să fie rezistente, cu un sacrificiu
Fundația este turnată însă în mod tradițional, la fel cum sunt montate și acoperișurile. Folosind această combinație între vechi și nou, o casă cu un singur etaj și 3-4 dormitoare poate fi printată în aproximativ 3 săptămâni.
Jenkins spune că pereții din beton sunt proiectați să fie hidroizolanți, rezistenți la apă, termite și vremea extremă.
Lawrence Nourzad, un consultant de afaceri în vârstă de 32 de ani, și partenera sa în vârstă de 29 de ani, o strategă de creație, se numără printre clienții care au cumpărat o locuință în „Wolf Ranch”.
CITEȘTE ȘI FOTO STC Partners, controlat de doi foști manageri Strabag, cumpără un teren în București și lansează ansamblul rezidențial Quartier Ferdinand, investiție de circa 35 mililoane euro„Arată ca o fortăreață”, a declarat Nourzad pentru Reuters, adăugând că este încrezător că locuința va rezista majorității tornadelor.
Cuplul spune că a decis că cumpere o astfel de casă și fiindcă ea are o izolație foarte bună, necesară pentru a păstra înăuntru o temperatură răcoroasă când Texas se confruntă cu valuri caniculare.
Însă pereții foarte groși mai protejează de un lucru: o conexiune wi-fi bună.
CITEȘTE ȘI Antibiotice Iași își majorează cu o cincime profitul net semestrial„Evident, aceștia sunt pereți foarte solizi, groși. Și asta e ceea ce oferă multă valoare pentru noi proprietarii și ține chestia asta (n.r. casa) chiar bine izolată în timpul unei veri de Texas. Dar semnalul (wi-fi) nu trece prea bine prin acești pereți”, explică Nourzad.
Un purtător de cuvânt al ICON a declarat pentru Reuters că, pentru a rezolva această problemă, majoritatea proprietarilor folosesc mai multe routere plasate în diferitele camere, în loc de unul singur.
Cât costă casele printate 3D la „Wolf Ranch”
Casele printate 3D în „Wolf Ranch”, proiect pe care dezvoltatorii îl numesc „Colecția Genesis”, costă între 450.000 și aproape 600.000 de dolari.
Potrivit site-ului de imobiliare Zillow, prețul median al unei locuințe pentru o familie este de aproximativ 309.000 de dolari în Texas.
Dezvoltatorii spun că au vândut până acum puțin peste un sfert dintre cele 100 de locuințe din „Wolf Ranch”.
Însă compania ICON, care a printat prima sa casă 3D în 2018 la Austin, are planuri mărețe și speră ca într-o bună zi să își ducă tehnologia pe Lună.
Compania a câștigat deja un contract din partea NASA pentru a dezvolta un sistem de construcție capabil să printeze rampe de aterizare, adăposturi și alte structuri pe suprafața lunară.
CITEȘTE ȘI FOTO Depozit de electrocasnice din Afumați, distrus de un incendiu violentNASA a scos la licitație acest proiect pentru misiunea sa Artemis, cea prin care agenția aerospațială americană vrea să readucă în cele din urmă astronauți pe Lună.
Deși un pas important în acest sens a fost făcut în luna iulie, atât ICON, cât și cei entuziasmați de misiunea lunară, vor mai avea de așteptat.
După mai multe amânări și probleme pe care le-a întâmpinat misiunea Artemis, NASA a anunțat la începutul acestui an că nu se așteaptă să ajungă din nou cu astronauți pe Lună mai devreme de 2026.
3D-printed Homes Now Available at Wolf Ranch | @ICON3DTech
— Wevolver (@WevolverApp) June 18, 2024
The first fully-furnished 3D-printed model home built by Lennar and ICON and codesigned by BIG is complete at the 100-home community in Georgetown, TX.
Video source: @ICON3DTech#3dprinting #construction #engineering pic.twitter.com/e7V9HOr5zf