VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate - Ediția a IV-a. Mihaela Pană, Cushman & Wakefield Echinox: Există interes al investitorilor privați pentru spații de retail stradal, în zone cum sunt Victoriei sau Magheru, dar problema clădirilor neconsolidate limitează tranzacțiile. Achizițiile se îndreaptă către zona de dezvoltări

VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate - Ediția a IV-a. Mihaela Pană, Cushman & Wakefield Echinox: Există interes al investitorilor privați pentru spații de retail stradal, în zone cum sunt Victoriei sau Magheru, dar problema clădirilor neconsolidate limitează tranzacțiile. Achizițiile se îndreaptă către zona de dezvoltări

Mihaela Pană, Cushman & Wakefield Echinox

Marius Oncu
Marius Oncu
scris 17 iun 2024

Investitorii privați, o categorie de investitori mai mici față de cei instituționali, dar mai dinamică, are un interes crescut pentru achiziții de spații de birouri în zone centrale ale marilor orașe, în special în București, însă, în Capitală problema majoră a clădirilor neconsolidate de pe artere centrale, cum sunt Victoriei sau Magheru, limitează puternic tranzacțiile. Astfel, pe acest segment, investitorii se îndreaptă către zona de dezvoltări, preferă achiziția de retail în dezvoltările mari rezidențiale, a declarat, la Conferința Profit.ro - Piața imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediția a IV-a, Mihaela Pană, partner, Private Investment Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Conferința a fost organizată cu sprijinul 123Credit, Cushman & Wakefield Echinox, Genesis Property, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate și Nordis Group, fiind transmisă și în direct la Profit News TV, precum și pe pagina de Facebook a Profit.ro.

VIDEO poate fi văzut AICI

"Investitorul viu este investitorul privat, iar acesta este viu pentru că se mișcă repede, face analiză rapidă, decizia este la el și lucrurile pot fi mai simple. În portofoliul unui investitor privat găsești de multe ori produse nu neapărat de un anume tip, ci diversificat. Am sesizat în ultimul timp că achiziția nu ține cont doar de randament, ci ține cont și de calitatea produsului și de calitatea chiriașului. Dacă ar fi să mă raportez la ce preferă investitorul, aș spune retail stradal. Este genul de investiție preferată de mulți investitori locali. Din păcate există un număr redus de astfel de produse. Nu este foarte diversificat portofoliul în zona aceasta de retail", a spus Pană.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Mihaela Pană, Cushman & Wakefield Echinox: Sunt semne că lucrurile sunt mai bune decât anul trecut. Interesant, este un număr foarte mare de solicitări din partea chiriașilor de a-și cumpăra propriul CITEȘTE ȘI VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Mihaela Pană, Cushman & Wakefield Echinox: Sunt semne că lucrurile sunt mai bune decât anul trecut. Interesant, este un număr foarte mare de solicitări din partea chiriașilor de a-și cumpăra propriul
Evenimente
>31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Chiar dacă cele mai atractive zona sunt cele centrale, aceste zone au, de obicei, problema blocurilor vechi, neconsolidate. Astfel de investiții generează dificultăți din perspectiva funcționării, dar și din cea a asigurării sau obținerii de finnațare folosind activul respectiv.

Din aceste motive, investitorii privați preferă achizițiile de retail stradal în dezvoltările rezidențiale.

"În ultima perioadă, achiziția de retail stradal se îndreaptă către zona de dezvoltări. Preferă achiziția de retail în dezvoltările mari rezidențiale. Sunt construcții noi, sunt la un anumit standard, în dezvoltările acestea există un număr mare de deținători de apartamente și te poți folosi de lucrul acesta. Sunt investiții destul de sigure. Cele mai atractive zone unde s-ar putea derula tranzacții interesante sunt zonele ultracentrale, unde majoritatea blocurilor sunt vechi, nu sunt consolidate și pot crea mari probleme pentru cei care ar achiziționa astfel de produse, pentru că, după cum bine știm, au fost tot felul de decizii, ba nu pot funcționa, ba pot funcționa, ba vom lua măsuri, ba vom consolida. Cu siguranță, într-un viitor apropiat aceste clădiri vor crea ceva probleme. Este greu să asiguri o astfel de proprietate, este greu să te finanțezi cu o astfel de proprietate și există și această probabilitate, să nu mai poți funcționa. Astfel că, în zone precum Calea Victoriei, Magheru, pe cât de interesante pot fi, astăzi, din nefericire, nu oferă această oportunitate datorită acestor probleme", afirmă Pană.

O altă particularitate a acestui tip de investitor este că preferă achiziții la nivel local, printre piețele care reușesc să atragă și cumpărători din alte zone fiind București.

"Există potențial destul de mare în orașele mari, în Cluj, în Timișoara, în Brașov. Investitorii privați sunt destul de bine localizați. Cei care sunt din București preferă să cumpere în București, cu greu îi convingi să iasă din această arie. Există un apetit mai mare de a achiziționa în București din partea celor din țară, a celor care vor să-și securizeze banii și vin să investească aici. Altfel, în orașele acestea mari vor cumpăra tot locali, din zona respectivă", a spus partenerul Cushman & Wakefield Echinox.

VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Andrei Boca, Globalworth: Criza din vest a adus tot timpul oportunități pentru est. Dezvoltatorii vor reveni în piață CITEȘTE ȘI VIDEO Conferința Profit.ro Real Estate – Ediția a IV-a. Andrei Boca, Globalworth: Criza din vest a adus tot timpul oportunități pentru est. Dezvoltatorii vor reveni în piață

Pe lângă retailul stradal, investitorii privați au un interes semnificativ și pentru clădirile mici de birouri, care pot fi ușor închiriate, dar și pentru clădirile de birouri care pot fi reconvertite în aartamente.

În ce privește investitorii instituționali, focusul este pe spații de retail.

"Dacă ne raportăm la investitorii instituționali, cred că cel mai mare focus astăzi este pe partea de parcuri de retail. Am sesizat că există un interes crescut, sunt destul de atenți, s-au făcut tranzacții anul acesta și urmează și altele. Noi avem deja negocieri în sensul acesta și cred că până la finalul anului vom finaliza tranzacțiile", a declarat Pană.

viewscnt
Afla mai multe despre
conferința profit.ro real estate - ediția a iv-a
mihaela pană
cushman & wakefield echinox