VIDEO Populația va putea anunța dacă primește apa pe țevi de plumb. Asociațiile de proprietari, obligate să raporteze conductele de apă care au componente de plumb

VIDEO Populația va putea anunța dacă primește apa pe țevi de plumb. Asociațiile de proprietari, obligate să raporteze conductele de apă care au componente de plumb
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2023

Proprietarii clădirilor private și asociațiile de proprietari, respectiv administratorii clădirilor publice au obligația să identifice existența componentelor din plumb utilizate la sistemele de apă potabilă aferente clădirilor respective și să transmită informațiile către autoritățile locale, prevede o ordonanță de urgență adoptată de Guvern. Obligația ar putea să nu revină însă clădirilor construite după 1990. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul va institui un mecanism prin care cetățenii vor putea anunța dacă în clădirile în care locuiesc există elemente de plumb în sistemul de distribuție a apei, a anunțat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul PUZ Sector 1 CITEȘTE ȘI Primarul Capitalei, Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul PUZ Sector 1

"Vom institui un mecanism prin care cetățenii vor veni și vor declara dacă au asemenea țevi de plumb care contribuie la acest conținut, adică să avem aceste informații disponibile. Noi nu trebuie să intrăm în proprietatea privată a cetățenilor din România, drept urmare acest mecanism va fi unul benevol de declarare, în mod cert.

În urma culegerii acestor declarații de către autoritățile locale, vom primi informații pe baza cărora Ministerul Dezvoltării trebuie să prezinte un set de date Guvernului. Dacă amplitudinea problemei, pe care astăzi, într-adevăr, nu o cunoaștem în realitate, este destul de mare, atunci, evident, Ministerul Dezvoltării va propune un program de investiții prin care să finanțăm aceste înlocuiri de țevi de plumb", a declarat ministrul.

Conform ordonanței, autoritățile locale vor centraliza, până în anul 2027,  situațiile pentru fiecare unitate administrativ teritorială și le vor comunica Ministerului Dezvoltării. Datele vor fi folosite în cadrul unei evaluări a riscurilor care vizează sistemele de distribuție interioară a apei pentru consum uman și care se va realiza până la 1 ianuarie 2029 de către direcțiile de sănătate publică județene și INSP.

Evaluarea acestor riscuri se va reanaliza odată la 6 ani și se vor actualiza ori de câte ori este necesar.

Schemă de 7,4 milioane lei în 2023 pentru participarea firmelor la târgurile de turism din străinătate. Condițiile pentru obținerea ajutorului CITEȘTE ȘI Schemă de 7,4 milioane lei în 2023 pentru participarea firmelor la târgurile de turism din străinătate. Condițiile pentru obținerea ajutorului

”Proprietarii clădirilor private/asociațiile de proprietari, după caz și administratorii clădirilor publice au obligația să identifice existența componentelor din plumb utilizate la sistemele de apă potabilă aferente clădirii și să transmită informațiile către autoritatea administrației publice locale care centralizează situațiile pentru fiecare unitate administrativ teritorială și le comunică Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, prevede ordonanța, deși ministrul Dezvolătării, Cseke Attila, a susținut că informarea nu este obloigatorie și se va realiza doar cu bunăvoința proprietarilor.

Autoritățile administrației publice centrale transmit informațiile prevăzute ldirect către Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, iar realizarea bazei de date și informațiile cu privire la utilizarea componentelor de plumb în sistemele de distribuție interioară a apei potabile se realizează până în anul 2027, pe baza datelor culese progresiv, furnizate de asociațiile de proprietari și administratorii clădirilor publice.

Notarii, sancționați mai repede pentru întocmirea actelor cu nerespectarea dispozițiilor legale CITEȘTE ȘI Notarii, sancționați mai repede pentru întocmirea actelor cu nerespectarea dispozițiilor legale

În cazul în care INSP apreciază, pe baza analizei generale. că există un risc pentru sănătatea umană generat de sistemele de distribuție interioară sau de produsele și materialele care sunt utilizate în contact cu apa potabilă din sistemele de distribuție interioară sau, în cazul în care monitorizarea efectuată pentru Legionella și plumb, demonstrează că parametrii valorici nu sunt îndepliniți, se stabilesc măsurile corespunzătoare pentru a elimina sau a reduce riscul.

Ordonanța nu face referire la vechimea clădirilro pentru care ar trebui raportate componentele de plub, dar în nota de funmamentare se arată că: ”Referitor la cerința de înlocuire a componentelor de plumb din clădiri, actualmente nu există date la nivel național cu privire la existența țevilor de plumb în clădiri sau gradul de înlocuire al acestora. Pot fi excluse din analiză doar clădirile construite după anul 1990”.

Acest lucru ar urma însă să fie stabilit la nivel de ordin de ministru.

viewscnt
Afla mai multe despre
proprietari
asociație
conducta
apa
plumb
consum. uman