Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele două luni față de anul trecut

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele două luni față de anul trecut
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 apr 2020

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în primele două luni față de anul trecut ca serie brută cu 34,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 35%, arată un comunicat publicat joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În luna februarie 2020 volumul lucrărilor de construcții a crescut față de luna precedentă ca serie brută cu 18,4%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate a scăzut cu 4,6%. Față de luna corespunzătoare a anului precedent,volumul lucrărilor de construcții a crescutatât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 23,5%, respectiv cu 24,9%. În perioada 1 ianuarie-29 februarie 2020, volumul lucrărilor de construcții a crescut față de perioada 1 ianuarie-28 februarie 2019 ca serie brută cu 34,3%, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu 35%", arată INS.

FOTO David și Victoria Beckham au cumpărat un apartament de 20 de milioane de dolari în Miami CITEȘTE ȘI FOTO David și Victoria Beckham au cumpărat un apartament de 20 de milioane de dolari în Miami

În februarie 2020, comparativ cu ianuarie 2020, volumul lucrărilor de construcții a crescut ca serie brută cu 18,4%, creștere evidențiată la lucrările de reparații capitale (+29%), lucrările de întreținere și reparații curente (+24,3%) și la lucrările de construcții noi (+15,2%), scrie News.ro.

Pe obiecte de construcții, au avut loc creșteri astfel: construcțiile inginerești (+23,4%), clădirile nerezidențiale (+20,1%) și clădirile rezidențiale (+9,1%). Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut pe total cu 4,6%, scădere înregistrată la lucrările de construcții noi (-6,4%).

Lucrările de reparații capitale și lucrările de întreținere și reparații curente au crescut cu 7,8%, respectiv cu 7,5%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la construcțiile inginerești cu 3% și la clădirile rezidențiale cu 1,2%. Clădirile nerezidențiale au crescut 2,7%.

În februarie 2020 comparativ cu februarie 2019, volumul lucrărilor de construcții ca serie brută a crescut pe total cu 23,5%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri la lucrările de întreținere și reparații curente (+70,8%), lucrările de reparații capitale (+32,7%) și la lucrările de construcții noi (+11,8%).

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut astfel: construcții inginerești (+47,3%), clădiri rezidențiale (+12,9%) și clădiri nerezidențiale (+7,2%).

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 24,9%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creșteri la lucrările de întreținere și reparații curente (+80%), lucrările de reparații capitale (+25,1%) și la lucrările de construcții noi (+12,5%). Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a crescut la construcțiile inginerești (+38,7%), clădirile rezidențiale (+23,6%) și la clădirile nerezidențiale (+11,6%).

În primele două luni ale anului, față de anul trecut, volumul lucrărilor de construcții ca serie brută a crescut pe total cu 34,3%. Pe elemente de structură au avut loc creșteri la lucrările de întreținere și reparații curente (+76,5%), lucrările de reparații capitale (+41,1%) și la lucrările de construcții noi (+23,7%). Pe obiecte de construcții, au avut loc creșteri la construcțiile inginerești (+49,9%), clădirile rezidențiale (+26,0%) și la clădirile nerezidențiale (+23,3%).

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut pe total cu 35%, creștere reflectată în lucrările de întreținere și reparații curente (+80,8%), lucrările de reparații capitale (+33,4%) și în lucrările de construcții noi (+24,7%). Pe obiecte de construcții, creșteri s-au înregistrat la construcțiile inginerești (+43,3%), clădirile rezidențiale (+28,4%) și la clădirile nerezidențiale (+27,6%).

"Informațiile din acest comunicat de presă (februarie 2020) nu surprind impactul crizei Covid-19. Institutul Național de Statistică înțelege greutățile cu care se confruntă respondenții noștri în această perioadă și suntem conștienți că este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informațiilor statistice, vom putea monitoriza și informa toți utilizatorii noștri cu privire la efectele Covid-19 asupra economiei și societății noastre. În măsura posibilului, vom continua să colectăm informații statistice, pentru a putea oferi informații esențiale care vor surprinde situația în schimbare începând cu luna martie 2020. Apreciem sprijinul continuu al respondenților noștri la cercetarile statistice derulate de Institutul Național de Statistică și înțelegem dificultățile cu care se confruntă toți furnizorii de date statistice", precizează INS.

Indicii de volum în construcții se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcții pe elemente de structură și pe obiecte de construcții. Indicii de volum în construcții sunt calculați pe total ramură construcții, pe elemente de structură (lucrări de construcții noi, reparații capitale și lucrări de intreținere și reparații curente) și pe obiecte de construcții (clădiri rezidențiale, clădiri nerezidențiale și construcții inginerești).

Indicii lucrărilor de construcții pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcții.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
constructii