Băuturile carbogazoase italiene sunt în pericol din cauza lipsei de dioxid de carbon

Băuturile carbogazoase italiene sunt în pericol din cauza lipsei de dioxid de carbon
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iul 2022

Producătorii italieni de băuturi carbogazoase se confruntă cu o lipsă de dioxid de carbon alimentar în mijlocul verii, în contextul în care unii producătorii de CO2 au redus producția ca răspuns la creșterea costurilor la energie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dioxidul de carbon (CO2) alimentar este un gaz secundar produs de companiile din chimie în procesul de fabricație a îngrășămintelor din azot. Însă marii producători din domeniul chimiei și-au redus operațiunile în contextul creșterii costurilor la energie. Printre aceste firme se numără și grupul norvegian Yara, care a decis să oprească producția de azot și uree la fabrica sa din Ferrara, nordul Italiei, scrie Agerpres.

FOTO Teilor deschide primul magazin din Cehia CITEȘTE ȘI FOTO Teilor deschide primul magazin din Cehia

„Furnizorii noștri ne-au informat că au probleme în a găsi CO2 pentru că operațiunile fabricii de la Ferrara au fost reduse din cauza costurilor mari cu energia”, a declarat Alberto Bertone, directorul producătorului italian de apă minerală Acqua Sant’Anna.

Al treilea jucător de pe piața de ape minerale din Italia, Acqua Sant’Anna a fost nevoit să își suspende o parte din producția obișnuită ca răspuns la diminuarea livrărilor de CO2, a spus Alberto Bertone. „Uneori am reușit să găsim anumite livrări de CO2 în Europa dar sarcina devine din ce în ce mai dificilă deoarece mulți colegi din industrie se confruntă cu o problemă similară”, a adăugat Bertone.

Dacă inițial nu s-a confruntat cu probleme în aprovizionarea cu CO2, producătorul de ape minerale Sanpellegrino, parte a grupului elvețian Nestle, este acum forțat și el să își reducă producția. „Cu privire la problemele cu care se confruntă companiile din sectorul băuturilor din cauza lipsei de CO2, Sanpellegrino Group informează că a sesizat o scădere a livrărilor de dioxid de carbon și a luat măsuri pentru a-și ajusta producția”, a informat compania într-un comunicat de presă.

Assobibe, Asociația care îi reprezintă pe producătorii italieni de băuturi carbogazoase, și care numără printre membri săi companii precum Coca-Cola și PepsiCo, vorbește de o situație care este agravată de explozia sezonieră a cererii pentru băuturi răcoritoare în lunile de vară.

„Un număr crescut de producători de buturi, inclusiv firme mari și medii, și-au exprimat îngrijorările cu privire la situația actuală de pe piața de CO2. Este greu de spus dacă unele băuturi vor dispărea, temporar, de pe rafturile magazinelor. Însă, la un anumit moment, companiile ar putea fi obligate să facă o alegere”, a declarat președintele Assobibe, Giangiacomo Pierini. Acesta este și director la compania de îmbuteliere Coca-Cola HBC și a precizat că în prezent firma sa nu se confruntă cu probleme la fabricile din Italia unde își produce o parte din dioxidul de carbon de care are nevoie, iar furnizorii săi au livrat cantitățile convenite.

viewscnt
Afla mai multe despre
băuturi carbogazoase
italia