Comerțul cu amănuntul a înregistrat o cifră de afaceri în creștere

Comerțul cu amănuntul a înregistrat o cifră de afaceri în creștere
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 nov 2022

Afacerile din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) au crescut cu 4,5%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2021, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit sursei citate, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2022, în marja creșterii cifrei de afaceri, s-au consemnat rezultate pozitive în comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+9,1%), vânzările de produse nealimentare (+4,5%) și vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+1,9%), scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Planul de redresare al Vivre Deco - schimbă sistemul de vânzare și taie puternic din costul lunar de marketing CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Planul de redresare al Vivre Deco - schimbă sistemul de vânzare și taie puternic din costul lunar de marketing

În același timp, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, s-a majorat, pe ansamblu, cu 5,6%, datorită creșterii înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+9,2%), vânzările de produse nealimentare (+4,3%) și vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (+3,7%).

Datele INS relevă faptul că, la nivelul lunii septembrie a acestui an, față de aceeași perioadă din 2021, afacerile înregistrate în comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie brută, au crescut cu 2,5%, ca urmarea a activităților din comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+13,6%) și din vânzările de produse nealimentare (+1,5%). Pe de altă parte, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au scăzut cu 3,1%.

Ca serie ajustată, în perioada analizată, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a înregistrat o creștere, pe ansamblu, de 3,2%, de la an la an, datorită comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+14,1%) și vânzărilor de produse nealimentare (+1,8%). În schimb, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun s-au diminuat cu 0,2%.

Conform statisticii oficiale, în septembrie 2022 vs august 2022, volumul cifrei de afaceri din același segment de comerț (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), ca serie brută, a scăzut cu 3,6%, ca urmare a rezultatelor consemnate în vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-8,3%), comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (-2,2%) și la vânzările de produse nealimentare (-0,4%).

De asemenea, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, afacerile din comerțul cu amănuntul s-au diminuat cu 0,8%. Scăderi au înregistrat vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-1,6%) și vânzările de produse nealimentare (-0,8%). La polul opus, comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 3,1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
comerțul cu amănuntul
ins