Comerțul mondial va scădea cu 5% în 2023

Comerțul mondial va scădea cu 5% în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 dec 2023

Comerțul mondial ar urma să se contracte cu 5% în acest an comparativ cu anul trecut, a estimat luni Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), care a adăugat că perspectivele pentru 2024 sunt pesimiste, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valoarea tuturor bunurilor și serviciilor tranzacționate la nivel mondial ar urma să se ridice în acest an la aproximativ 30.700 de miliarde de dolari, comparativ cu 32.200 miliarde de dolari în 2022, conform celor mai recente evaluări ale UNCTAD. În timp ce comerțul cu bunuri ar urma să se contracte cu aproape 2.000 de miliarde de dolari în 2023, sau aproximativ 8%, schimburile cu servicii ar urma să crească cu aproape 500 de miliarde de dolari sau 7%, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ - LISTA Cine primește bani și cine pierde prin bugetul pe anul viitor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - LISTA Cine primește bani și cine pierde prin bugetul pe anul viitor

UNCTAD a dat vina pentru această contracție a comerțului mondial pe performanțele slabe ale exporturilor țărilor în curs de dezvoltare.

"Comerțul mondial a înregistrat un declin pe parcursul lui 2023, influențat în primul rând de o diminuare a cererii în țările dezvoltate, subperformanțele economiilor din estul Asiei și scăderea prețurilor la materii prime. Acești factori combinați au condus la o contracție semnificativă a comerțului cu bunuri", a informat UNCTAD.

Organismul din cadrul ONU a precizat că prognozele sale privind comerțul mondial în 2024 rămân "foarte incerte și per ansamblu pesimiste". "Chiar dacă anumiți indicatori economici arată o posibilă îmbunătățire, tensiunile geopolitice persistente, nivelurile ridicate de îndatorare și fragilitatea economică răspândită sunt așteptate să exercite influențe negative asupra comerțului mondial", a subliniat UNCTAD. 

viewscnt
Afla mai multe despre
unctad
comert